|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako zagotoviti, da naši otroci ne bodo znali poskrbeti zase?

Mag. Vesna Juvan, predsednica društva SIJAJ, 19.1.2016
Bolj kot nas skrbi za naše otroke, manj bo zanje poskrbel njihov notranji sistem samovarovanja, mi pa ne moremo biti ob otroku in ga varovati ves časa. To pomeni, da s pretirano zaščitniškim poseganjem starši v resnici delamo škodo svojim otrokom.

image
Otrok naj se uči preko lastnih izkušenj, četudi so te negativne.
/11


Berem knjigo The continuum concept, v kateri avtorica primerja življenja naših malčkov od rojstva dalje z življenjem indijanskih otrok, s katerimi je živela in kot zdravnica z njimi kar nekaj let tudi delala. Pravi, da Indijanci verjamejo, da ima vsak otrok v sebi vgrajen mehanizem, ki ga varuje pred poškodbami, padci ... Tako majhnega otroka, ki se plazi okrog, pustijo popolnoma pri miru tudi, ko se znajde v situaciji, ki bi lahko pomenila katastrofo. Navaja primer, ko se osem mesecev star otrok po vseh štirih kobaca okoli nezaščitene luknje v tleh, globoke deset metrov. Po naši logiki bi se nam dvignili lasje in prav vsi, ki bi ga opazili, bi skočili v zrak in odvihrali ponj ter ga ˝rešili˝ morebitnega padca. To bi storili tudi, če otrok ne bi bil naš oziroma sploh ne bi poznali njegovih staršev.

 

Indijanci so po drugi strani prepričani, da se bo otrok zaščitil sam, da ima v sebi mehanizem, ki ga bo obvaroval padca. In zanimivo je, da avtorica pravi, da je bilo v vseh letih, ko je delala z njimi, število poškodb tako hudo nizko, da si tega sploh ne znamo predstavljati. In to v džungli, kjer so deroče reke, padajoča drevesa, strupene rastline in divje živali del vsakdana. V džungli, kjer se otroci igrajo s pravimi puščicami, loki in mačetami.

 

Mehanizem, ki skrbi za to, da se otrokom ne bo zgodilo kaj hudega izhaja iz kontinuuma - to je sistem v naših telesih, ki se je skozi milijone let učil, kako preživeti in ga imamo vgrajenega prav vsi. Za ta sistem velja, da zmanjša ˝samovarovanje˝ za toliko, kolikor ga prihaja od zunaj. Bolj kot nas skrbi za naše otroke, manj bo zanje poskrbel njihov notranji sistem samovarovanja. Torej, sistem samovarovanja se zmanjša, mi pa ne moremo biti ob otroku in ga varovati ves časa. Čas, ko nanj nihče ne gleda, je torej čas, ko se mu bo morda zgodila nesreča. In vemo, da prav nihče ne more gledati na svojega otroka ves čas.

 

Otrok se ob stalnem nadzoru tudi ne bo naučil poskrbeti zase, ne bo se naučil pasti in ne bo imel osnovne motorike, ki smo jo razvili mi, zahvaljujoč temu da v naših šolah ni bilo popoldanskega varstva in da starši polovico časa, tudi ko so bili doma, niso vedeli, kje se potikamo.

 

Teorijo o tem, zakaj je treba pustiti otroke, da se naučijo skrbeti sami zase lahko še bolj razvijemo. Avtorica pravi, da se majhni otroci večino časa trudijo zadovoljiti pričakovanja svojih staršev. In jih tudi zadovoljijo. Če smo torej preričani, da bo otrok, ko spleza na drevo, z njega tudi padel, bo ta isti otrok poskrbel za to, da nas ne bo razočaral. Padel bo z drevesa.

 

Zadnjič sem šla na Rožnik. Po potki pred mano je hodila družinica, oče, mami in pa deset let star sin, Anže. Anže je izgledal čisto normalen otrok, ni bil poreden, ni se zgovarjal in ni brezglavo divjal okrog. Ko so šli mimo podrtega drevesa, so se mu zaiskrile oči in stopil je na deblo. Deblo je bilo na eni strani na tleh, na drugi pa se je dvignilo za največ meter in pol. Ne prav hudo visoko, torej. Anže je bil skoncentriran. Vedel je, kaj dela, hodil je previdno. Oče je skočil v zrak. ˝NE, ANŽE!˝se je razlegalo po gozdu. Anže je naredil še dva koraka, preden je očetu uspelo pridrveti k deblu in ga primiti za roko in moledovati, naj vendar pride dol, ker si bo drugače zlomil roko ali nogo. ˝Zdrsnilo ti bo!˝ ga je rotil oče. ˝Saj sem previden,˝ je rekel Anže.˝Ne! Na deblu je mah in nikoli ne veš, kdaj ti zdrsne˝. ˝Vidim mah in vsak korak preizkusim, da vidim, če drži,˝je vztrajal Anže. ˝Ne, prenevarno je! Pridi takoj dol!˝je vztrajal oče.

 

Škoda, sem si mislila, ena zlomljena noga v primerjavi s tem, da bo Anže do konca osnovne šole že vedel, da ne more zaupati svoji presoji in da naj v življenju raje sploh ne poskuša, bi bila majhen davek. Vsekakor pa si normalno motorično sposoben otrok skoraj zagotovo pri metrskem padcu z debla ne bi zlomil noge.

 

Tako ustvarimo otroke, ki se ob vsaki priložnosti poškodujejo, saj se niso nikoli imeli priložnosti naučiti pasti iz enega metra višine. Tako dobimo otroke, ki vedo, da niso sposobni. Tako dobimo pubertetnike, ki so popolnoma brez volje in delajo samomore, saj ne vedo, kako bi jim lahko uspelo v življenju in tako dobimo starše, ki se jim zmeša, ko dobijo svoje otroke in vedo, da itak niso sposobni za tako velike projekte.

 

Pustite vendar otrokom, da si zlomijo noge! Naj dobijo svoje lastne izkušnje. Naj vedo, da se zlomljena noga zaceli in da življenje kljub ˝porazu˝ teče dalje. Dopustite tudi sebi, da si zlomite nogo! Zagotavljam, da obstaja velika verjetnost, da si je ne boste, ampak boste pa zagotovo pri plezanju neznansko uživali. Naredite ta teden nekaj, kar ste si vedno želeli, pa ste se bali. Zadihajte s polnimi pljuči!

 

SIJAJ, društvo za harmonijo življenja


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
10
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
6
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
6
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
5



Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?