|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Koronavirus: Priporočila za nosečke in doječe mame

Uredništvo Ringaraja.net, 17.3.2020
Na Ginekološki kliniki v Ljubljani so pripravili priporočila v zvezi s koronavirusom za nosečnost, porod in dojenje. Preverite!

image
Ni dokazov, da koronavirus prehaja na plod v nosečnosti.
/11


Na Ginekološki kliniki v Ljubljani so pripravili naslednja priporočila za vse nosečnice in mamice, ki dojite. 


Za nosečnice

Podatkov o poteku COVID-19 v nosečnosti je trenutno malo.

 

- Potek bolezni pri nosečnicah

Po do zdaj znanih podatkih nosečnice niso bolj ogrožene od splošne populacije, je pa potrebna posebna pozornost pri nosečnicah s pridruženimi boleznimi. Trenutno ni podatkov o smrti nosečnic zaradi COVID-19.

Bolezen pri nosečnicah običajno poteka z znaki blage gripe/prehlada, predvsem s kašljem, vročino in kratko sapo.

 

PREBERITE TUDI: Koronavirus v nosečnosti: Kako nevaren je?

 

- Vplivi na plod

Ni dokazov, da virus prehaja na plod v nosečnosti. Testirali so amniotsko tekočino, posteljico, popkovnico, vzeli brise žrela novorojencem in materino mleko okuženih nosečnic, vsi testi so bili negativni na virus. Trenutno ni dokazov o prenosu prek rodil.

Ni podatkov o povečanem tveganju za splav. Ker ni znakov prehoda virusa na plod v maternici, je možnost prirojenih napak ploda zaradi virusa malo verjetna.

 

NASVETI

V primeru akutne okužbe s COVID-19 v nosečnosti naj nosečnice postopajo po uradno objavljenih priporočilih. Svetuje se pregled pri ginekologu 14 dni po končani okužbi.

Zaradi epidemije COVID-19 naj zdrave nosečnice samovoljno ne izpuščajo pregledov, sledijo naj navodilom osebnih ginekologov.

 

- Priprava na porod in porod

Priporočamo, da ženske z znaki okužbe in pričetkom poroda predhodno obvestijo izbrano porodnišnico o svojem prihodu.

 

COVID-19 naj ne vpliva na način poroda. Izjema je respiratorno stanje nosečnice, ki zahteva urgentno dokončanje nosečnosti.

 

Okužba COVID-19 ni kontraindikacija za epiduralno analgezijo in spinalno anestezijo, kontraindikacija je povišana telesna temperatura. Kontraindicirana je tudi uporaba maske z dušikovim oksidulom (N2O).

 

Po trenutnih podatkih je odloženo pretisnjenje popkovnice še vedno priporočljivo. Otroka se obriše in neguje kot običajno.

 

PREBERITE TUDI: Prisotnost očeta pri porodu zaradi koronavirusa do nadaljnjega prepovedana! 


Za doječe mamice

Dojenje je kljub okužbi s koronavirusom priporočljivo. Do zdaj še ni dokazanega prehoda virusa prek materinega mleka na otroka. Po trenutnih podatkih so koristi dojenja večje od tveganja prenosa, zato se dojenje svetuje. Potreben je posvet z materjo, saj je zaradi bližnjega kontakta prenos ob dojenju vseeno možen.

 

V primeru dojenja so potrebni zaščitni ukrepi:

- Umivanje rok pred dotikanjem otroka, dojk ali črpalke in stekleničk.

- Nošenje obrazne maske med dojenjem.

- Črpalke za črpanje mleka naj bodo samo za lastno uporabo.

- Dosledno upoštevanje čiščenja črpalke po vsaki uporabi.

- Možno je tudi hranjenje otroka z načrpanim mlekom s strani druge zdrave osebe.

 

VIR: Ginekološka klinika UKC Ljubljana


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
13
7 sprememb vagine med nosečnostjo
Ste vedeli, da se pogosto med nosečnostjo spremeni tudi vaša vagina? O teh spremembah se govori le redkokdaj, zato vam r...
6
Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...
6
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
6



Postojnska porodnišnica v novih barvah
photo
Porodnišnica Postojna je za Miklavža dobila barvito prenovo!
Nov Center za nosečnice v porodnišnici Pos...
V porodnišnici Postojna bodo odslej za zdrave in ogrožene nosečnice skrbeli v sodobno opremljenem Centru za nosečnice, v...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?