|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

To je 20 najhujših bolečin. Je porod med njimi?

Uredništvo Ringaraja.net, 5.11.2022
Strokovnjaki britanske Nacionalne zdravstvene službe so naredili seznam najbolj bolečih stanj, ki jih človek lahko doživi. Kam se uvršča porodna bolečina?

image
Najmočnejše bolečine so naštete naključno, zanimivo pa je, da na tem seznamu ni poroda. (Freepik.com)
/11


Čeprav sta bolečina in prenašanje bolečine vsekakor subjektivni, znanstveniki trdijo, da obstaja seznam objektivno najmočnejših bolečin, ki jih lahko nekdo doživi. Bolečine so navedene naključno in marsikdo opazi, da na tem seznamu ni poroda.


To so torej stanja, ki po mnenju britanskih znanstvenikov najbolj bolijo.


Grozdni glavobol (Hortonov glavobol)

Grozdni glavoboli so neznosni napadi histaminskega glavobola na eni strani glave, predvsem v predelu očesa in templja.


PREBERITE ŠE: 15 najlepših selfijev mamic s strijami


Herpes zoster

Gre za virusno okužbo, ki lahko traja mesec dni. Bolezen povzroča virus Varicella zoster, isti virus, ki povzroča norice (norice). Po prebolelih noricah virus ostane v telesu, v nekaterih primerih pa se aktivira vzdolž enega od živcev in tako povzroči bolezen, ki jo spremljajo hude bolečine in izpuščaji.


Adhezivni kapsulitis (zmrznjena rama)

To je najpogostejši vzrok za bolečine in okorelost ramen pri ljudeh. Bolečina in okorelost lahko trajata dve ali tri leta, preden spontano izgineta, v zgodnjih fazah pa je stanje lahko zelo boleče.


Zlom kosti

Nalom ali zlom kosti je kombinirana mehanska poškodba, za katero je značilna poškodba mehkih tkiv, prekinitev kontinuitete kosti in hrustanca pod vplivom zunanje sile.


Srčni infarkt

Miokardni ali srčni infarkt je nekroza (odmrtje) dela srčne mišice zaradi popolnega prenehanja dotoka krvi v prizadeti del srčne mišice.


Kompleksni regionalni bolečinski sindrom (KRBS)

Kompleksni regionalni bolečinski sindrom (angl. complex regional pain syndrome — CRPS) je stanje trajne in pogosto onesposabljajoče bolečine, ki prizadene en predel telesa (najpogosteje roko) in se pogosto pojavi po travmi, katere resnost se ne ujema s stopnjo bolečine. Starejše ime za to stanje kronične bolečine s povezanimi motoričnimi in avtonomnimi simptomi je refleksna simpatična distrofija ali kavzalgija.


Diskus hernija oz. zdrs medvretenčne ploščice

Najpogosteje se pojavi v ledvenem in vratnem delu hrbtenice. Bolečina nastane zaradi pritiska diska (blazinice), ki se nahaja med dvema vretencema in ki je v tem primeru potisnjen v živec, ki izhaja iz hrbtenice. To vodi v pojav hudih bolečin, mravljinčenja, šibkosti prizadete noge, v najhujših primerih pa tudi do motenj pri uriniranju in odvajanju blata.


PREBERITE ŠE: Naravne metode za lajšanje bolečin v porodnišnici


Fibromialgija

Fibromialgija je kronična bolezen, za katero sta značilni stalna bolečina in nenehen občutek utrujenosti. V večini primerov traja vse življenje. Ne poškoduje mišic, sklepov, organov, ne ogroža življenja in sčasoma postane znosno. Za njo trpi 4 % prebivalstva. Fibromialgija zmanjšuje delovno sposobnost in pomembno vpliva na kakovost življenja in počutja.


Bolečina po operaciji

Zmerne telesne poškodbe lahko povzročijo znatno bolečino po operaciji.


Razjeda na želodcu

Želodčno razjedo in razjedo dvanajstnika lahko opišemo kot omejeno poškodbo sluznice prebavnega sistema, ki prodre skozi mišični sloj sluznice in pusti brazgotino, ko se zaceli. Glavno vlogo pri nastanku bolezni igrajo okužba z bakterijo Helicobacter pylori, zdravila, način življenja, močan fiziološki stres, pa tudi genetski dejavniki.


Akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis je akutna vnetna bolezen trebušne slinavke, z različno prizadetostjo drugih regionalnih tkiv ali oddaljenih organskih sistemov. Pojavi se nenadoma in zanj je značilen pojav hude bolečine. Bolečina se najpogosteje širi kot pas po zgornjem delu trebuha.


Protin

Protin je ime za skupino bolezni, za katere je značilna povečana koncentracija sečne kisline v krvi, napadi nenadnega vnetja (običajno enega) sklepa, usedline kristalov sečne kisline v bližini sklepov, usedline kristalov sečne kisline v ledvicah, kot tudi ledvični kamni.


Endometrioza

Endometrioza je kronična bolezen, za katero je značilen pojav sluznice maternice (endometrija) na različnih mestih v telesu, kamor običajno ne sodijo, torej povsod izven maternice.


PREBERITE ŠE: Vzrok za endometriozo je pogosto preveč OH


Trigeminalna nevralgija

Nevralgija trigeminalnega (trovejnega) živca ali trigeminalna nevralgija je močna bolečina ene polovice obraza zaradi vnetja ali pritiska na omenjeni živec (peti lobanjski živec). TN je oblika nevropatske bolečine (bolečina, povezana s poškodbo ali poškodbo živca). Za nevralgijo trigeminusa je značilna kratkotrajna, nenadna, ostra, huda, ponavljajoča se bolečina, ki traja nekaj sekund do dve minuti.


Vnetje slepiča

Slepič je del debelega črevesa, kjer se združi tanko črevo. Vnetje slepiča je eden najpogostejših vzrokov bolečine v trebuhu in po navadi morajo kirurgi slepo črevo operativno odstraniti. Slepič se vname, kadar ga kaj zamaši ali pa ko se napolni z odpadnimi snovmi. Zaradi zapore se namreč v slepiču poveča tlak, kar povzroči poškodbo sluznice. Vnetje se lahko pojavi pri katerikoli starosti, če ni pravočasno odkrito in zdravljeno, pa lahko vodi v resne zaplete.


Ledvični kamen

Urolitiaza ali ledvični kamni nastanejo iz kristalov, ki se odlagajo iz urina in se kopičijo na notranjih površinah ledvic. Ledvični kamni prizadenejo predvsem ljudi, stare od 20 do 40 let. Ko se pri osebi pojavi več kot en kamen, je večja verjetnost, da se jih bo pojavilo še več.


Išias

Išias je ostra bolečina v spodnjem delu hrbta, ki se razširi po nogi skozi glutealni predel, včasih vse do prstov.


PREBERITE ŠE: Prav tako je videti prvo leto materinstva


Migrena

Migrena je funkcionalni vaskularni paroksizmalni glavobol. Za migreno so značilni ponavljajoči, enostranski glavoboli z zmerno do hudo intenzivnostjo kljuvajoče ali utripajoče bolečine. Po navadi se pojavi na sprednjem delu glave ali na eni strani.  Ko zajame polovico glave, govorimo o hemikraniji. Bolečino pogosto spremljajo slabost, bruhanje in motnje vida. Med napadom migrene se lahko območje bolečine spreminja. Poslabša se, če se premikamo. Avra je opozorilni znak za simptome, ki jih občutite, preden se začne migrena.


Artritis

Revmatoidni artritis je huda, kronična vnetna bolezen vezivnega tkiva, ki prizadene predvsem sklepe. Pri tej motnji imunski sistem napade hrustanec, kosti in včasih notranje organe.


Anemija srpastih celic

Anemija srpastih celic je podedovana oblika anemije – stanje, pri katerem ni dovolj zdravih rdečih krvnih celic (eritrocitov), da bi po telesu prenašale ustrezne količine kisika.


VIR: Index.hr/Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
6
Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!
6
Kakšna je idealna teža nosečnice?
Ženske, ki se v nosečnosti močno zredijo, imajo pogosteje težave v nosečnosti in tudi po porodu. Če se v nosečnosti zred...
5
3 pogoste stvari, ki pri nosečnici povzroč...
Pretirano nekritično sprejemanje informacij v nosečnosti lahko vodi v razvoj tesnobe. Kako preprečiti, da se pojavi stra...
4



Dobrodelni Baby bazar v organizaciji Ringe...
Dobrodelnost Ringarajine skupnosti v Bosni. Baby bazar poteka vsako prvo soboto v mesecu, tokrat so denar zbirali za dru...
Reorganizacija porodnišnic
Bodoči starši se sprašujejo, ali se bodo res zaprla vrata treh slovenskih porodnišnic. Odgovore smo poiskali v porodnišn...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?