|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Krema za sončenje je lahko vzrok za alergijo

Uredništvo Ringaraja.net, 22.5.2023
Alergije na sonce so pri otrocih vse pogostejše, pogosto pa se alergija pojavi po tem, ko otroka mažemo s kremo za sončenje. Kaj lahko storite, ko se na koži pojavijo se rdeče pikice in srbečica?

image
S kremo za sončenje pri otroku nikar ne pretiravajte!
/11


Čeprav ima sonce pozitivne učinke na človekov organizem, saj je pomemben vir vitamina D, so nekateri otroci na sonce lahko tudi alergični. Fotoalergija se na koži pokaže kot rdečica oziroma rdeči izpuščaji, ki so srbeči in zelo neprijetni. Pri otrocih z atopičnim dermatitisom je takšna alergija lahko še posebej težavna, saj je njihova koža že tako bolj občutljiva. Alergijska reakcija na sonce se lahko pokaže tudi po uživanju nekaterih antibiotikov, pogosto pa so otroci alergični celo na kreme za sončenje, na kar velikokrat sploh ne pomislimo, ko se na otrokovi koži pojavijo rdeče pikice.

 

Ko otrok ne prenaša kreme za sončenje ...

Kaj storiti, ko ugotovite, da otrok ne prenaša sončne kreme, se pa zavedate, da je mazanje s kremo pomembno za zaščito njegove kože pred soncem? Strokovnjaki priporočajo, da za otroke izbirate sončne kreme, ki so izdelane posebej zanje. Če ima vaš otok atopični dermatitis, potem ga mažite s kremo za sončenje, ki je namenjena takšni koži in jo dobite v lekarni. Priporočljivo je, da vsako kremo najprej testirate na manjšem delu kože in počakate, da vidite, če bo kakšna reakcija in šele potem kremo uporabite za celo telo.

 

PREBERITE TUDI: Naravna zaščita kože pred soncem

 

Kaj storiti, ko se pojavi srbeč izpuščaj?

Najpogosteje se na otroški koži srbeči izpuščaji pojavijo v vročih dneh, ko se otrok bolj poti oziroma če otroka mažete z neustrezno kremo. V teh primerih naj bo koža čim več na zraku. Po vsakem kopanju v morju, otroka stuširajte s sladko vodo. Vsekakor naj bo otrok čim več zunaj na zraku, ampak poskrbite, da bo v senci. Otrok naj bo čim več gol, da se njegova koža zrači. Oblačila, ki jih otrok nosi naj bodo zračna, iz naravnih materialov in čista. Otroci, ki so še v pleničkah, naj bodo poleti čim več brez teh.

 

Na kaj morate biti pozorni pri otroških kremah za sončenje?

Številne nove raziskave so pokazale, da je skoraj 50 odstotkov izdelkov za sončenje škodljivih. V teh izdelkih sta najpogosteje prisotni dve sestavini, ki jih naše telo ne prenaša dobro, to sta oksibenzon in retinil palminat. Pri kupovanju kreme za sončenje za otroka morate vsekakor biti pozorni na ti dve sestavini in takih izdelkov ne uporabljati. Vendar, kot pravijo mnogi pediatri, so tudi ostale sestavine nenaravne, zato priporočajo, da otrok ne mažete po celem telesu, ampak samo tiste dele, ki so bolj izpostavljeni soncu. Uporabljajte zaščitna oblačila z UV zaščito, da čim bolj zmanjšate potrebo po uporabi krem za sončenje. Posebej to velja za najmlajše otroke!


PREBERITE TUDI: Oblačila z UV zaščito - jim lahko zaupate?


Dematologi za otroke priporočajo uporabo krem, ki imajo tako imenovan mineralni zaščitni filter s cinkom in titanom, saj so najmanj škodljive.

Dobro je tudi, da krema za sončenje vsebuje antioksidante, to so sredstva, ki preprečujejo nastanek škodljivih prostih radikalov. Prav tako nekateri dermatologi svetujejo, da poskrbite za zaščito kože od znotraj s prehrano in prehranskimi dopolnili, ki prav tako vsebujejo antioksidante, na primer vitamin C in E.

 

Koliko časa krema za sončenje pravzaprav ščiti kožo?

Dermatologi pravijo, da je zaščita odvisna od zaščitnega faktorja. Na primer, SPF 30 pomeni, da ste lahko na soncu 30-krat dlje, kot če niste namazani. Vendar pri otrocih ta teorija ne drži – krema otrokovo kožo ščiti kakšno uro ali največ dve, potem pa je treba zaščito obnoviti. Če potem, ko otroka namažete, ta plane v vodo, ga boste morali še enkrat namazati, ko pride ven iz vode, saj voda zmanjša zaščitni učinek kreme, ne glede na to, kaj piše na embalaži glede vodoodpornosti.

 

PREBERITE TUDI: Previdno pri izbiri otroške kreme za sončenje!

 

VIR: Miss7mama.24sata.hr

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
19
GZS v javnem pismu proti krčenju sredstev ...
Slovenski založniki in knjigotržci odločno in enotno nasprotujemo krčenju javnih sredstev za pisano slovensko besedo, so...
12
"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
9
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
8



Med vikendom otrok ne zbujajte zgodaj
Zakaj je dobro, da otrok med vikendom ne zbujamo prezgodaj? Kako sta povezana prekomerna telesna teža in pomanjkanje spa...
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?