|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Mama mora dobro poskrbeti tudi zase!

Helena Primic, 28.8.2018
Kako uspešno združiti materinstvo z osebnimi, družinskimi in partnerskimi cilji, smo vprašali mednarodno priznano jogistko, plesalko in model ter avtorico knjižnih uspešnic o jogi - Ano Kersnik Žvab.

image
Ana je avtorica štirih knjižnih uspešnic o jogi.
/11


Ko ženske postanemo mame, se povsem naravno popolnoma posvetimo svojim novorojenčkom in dojenčkom. Toda, ko otrok dopolni eno leto, se v mamah po navadi začnejo pojavljati naslednja vprašanja: Ali sem sedaj samo mama? Kaj pa moji osebni cilji, ki niso povezani z materinstvom? Kako to dvoje uspešno združiti?

Za odgovor smo prosili Ano Kersnik Žvab, mamo triletnega Jake in enoletnega Tjaša, mednarodno priznano jogistko, plesalko in model ter avtorico štirih knjižnih uspešnic o jogi, ki je letos zmagala na Evropskem prvenstvu joge v Pragi in dosegla 2. mesto na Jogijskih Olimpijskih igrah v Nepalu. Ja, vse to je možno doseči tudi ob materinstvu.

 

Od motivacije do organizacije

"Združevanje materinstva in uresničevanja poslovnih ciljev ni nikoli lahko. Vse skupaj je potrebno dobro organizirati, vzdrževati disciplino pri realiziranju zadanih načrtov in pa tudi motivacija je tista, ki poskrbi za uresničevanje vseh - tako poslovnih kot materinskih obveznosti," je prepričana Kersnik Žvabova, ki ima zelo nepredvidljivo delo, zaradi česar mora biti še toliko bolj fleksibilna. 

"Letos mi je bilo najtežje oditi na jogijske olimpijske igre v Nepal, saj sem bila prvič stran od otrok več kot en dan. V naši družini namreč vedno - ko je le možno - na moje delavnice, konvencije in ostale prireditve potujemo skupaj. Toda tokrat sva z možem potovala sama. Sicer sva se imela enkratno, toda potrebovala sem kar dva dni, da sem sploh lahko odmislila to, da potujem prvič brez otrok," nam je zaupala sogovornica.  

 

Kakovost pomembnejša od količine 

Kako zelo je pomembno, da mama poleg otrok dobro poskrbi tako sama zase kot za partnerstvo, se zaveda tudi Kersnik Žvabova. "Tudi sama sem se na začetku velikokrat vprašala, ali je res prav, da se posvečam toliko projektom in ali ne bi bilo prav, da raje kakšnega izpustim in sem več doma. Toda sem tudi sama spoznala, kot mi je svetovala starejša prijateljica, da otroci niso nič bolj srečni, če je mama le doma in nesrečna. V resnici ni pomembno, koliko časa smo z otrokom, ampak to, kako preživimo čas z njim," mamam svetuje sogovornica, ki ji je materinstvo najlepša in neprecenljiva življenjska vloga. 

"Zato tudi jaz izpustim kakšen projekt, tekmovanje ali druženje. Kljub temu, da dajem družino na prvo mesto, pa ne zanemarjam svojih želja in ciljev, ampak se vsak dan znova trudim uspešno pokombinirati oboje. To mi seveda vzame veliko časa in energije, toda na koncu se splača," mame opogumlja Kersnik Žvabova.

 

Poiščite načine regeneracije!

Za to, da lahko mama uspešno usklajuje tako materinske kot osebne cilje (da ne omenjamo še vseh tistih nalog in projektov, ki si jih ženska vsakodnevna sama nalaga na svoja ramena), je potrebno veliko energije in moči. Zato je zelo pomembno, da vsaka mama najde svoj način, kako regenerira lastno energijo, da lahko dobro poskrbi tako zase kot za družino.

"Sama imam več načinov sproščanja, saj se mi zdi izjemno pomembno, da najdem čas tudi zase, kljub vsakodnevnim obveznostim in dogodkom. Najraje se sproščam s pomočjo joge, grem na masažo ali kakšen dan dlje poležim. Pri tem mi zelo pomaga to, da sva z možem dobro uigrana ekipa in si medsebojno pomagava, da lahko čim boljše opravljava svoje opravke. Ko on potrebuje počitek, prevzamem jaz otroke in odložim delovne obveznosti za nekaj časa na stran, ko pa jaz potrebujem dober spanec in močno kavico, pa se zamenjava," nam je zaupala sogovornica in priznala, da sta z možem potrebovala kar nekaj časa, da sta ugotovila, kakšen je utrip njihove družine, ki njim ustreza in po katerem najbolje delujejo. 

 

Ko se praznimo hitreje kot polnimo ...

In kateri so znaki, ki kažejo, da si mama ni vzela dovolj časa oziroma si energijske rezerve hitreje prazni kot polni? "Pokazateljev je zagotovo več. Sama pri sebi vem, da ko postanem nemirna, jezna ali brezvoljna, nekaj ni v redu. To je predvsem takrat, ko si zadam preveč dela ali ko se mi zdi, da zamujam čas z otroci," svoje izkušnje razkriva Kersnik Žvabova in dodaja:

"Za mamo je zelo pomembno, da ohranja dober občutek in nima slabe vesti pri vsem, kar se počne. Mislim, da bi si vsaka mamica morala vsaj enkrat na mesec vzeti čas zase, če ne enkrat tedensko. Da gre na jogo, v savno, na masažo, pijačo s prijateljico ali se mogoče le dobro naspi. Vem pa, da so takšne želje pogosto zelo nerealne, saj v resničnem svetu na koncu gremo na pijačo s prijatelji skupaj z otroki in tako povsod, kamor se odpravimo, gremo vsi skupaj. Tudi meni to odhajanje zdoma "le jaz" ne uspeva najbolje, toda še vedno si vsakodnevno vzamem čas za svojo jogo, si privoščim krasen tuš in vroč čaj, kar mi da energije za premagovanje ovir in naslednjih podvigov".

In kaj sogovornica svetuje mamam, ki si zares težko vzamejo čas zase? "Namesto, da iščete vzroke in razloge, zakaj nekaj ni možno, se raje osredotočite na to, kako pa vendarle lahko vse skupaj izpeljete. In nikar se preveč ne omejujte - tako takrat, ko se z vso polnostjo predajate otroku, kot takrat, ko sledite svojim ciljem," mame bodri Kersnik Žvabova.

 

Umirjanje in hvaležnost

"Pri vseh obveznostih in izzivih v življenju je najbolj pomemben pristen odnos, ki temelji na spoštovanju in medsebojni komunikaciji, saj le tako lahko dobro funkcionira tudi družina," je prepričana sogovornica, ki je najtežjo partnersko in družinsko preizkušnjo doživela na začetku družinske poti, ko ji je en mesec pred poroko in le z nekajmesečnim sinčkom umrl oče, pa še sama je zbolela:

"Moj novopečeni mož je bil veliko na misijah in malo doma, žalovala sem za očetom, zdravniki niso točno vedeli, kaj je narobe z mojim zdravjem, zaključevala sem dva magisterija in še skrb za dojenčka ... bilo je res težko obdobje. Toda, ko sem zaključila stvari iz preteklosti in uspela v karieri, so se stvari umirile in tudi mož se je vrnil iz misij, kar je prineslo več umirjenosti in harmonije v našo družino. Vem, da bo morda slišati nenavadno, toda ravno to težko obdobje mi je dalo ogromno. Postala sem namreč močnejša in tudi naša družina je vse skupaj dobro prestala, kar je zagotovo pokazatelj, da če smo prestali to za nas najbolj turbulentno in težko obdobje, skupaj zmoremo zares vse."

In kaj ji je v tem težkem obdobju najbolj pomagalo, da je lažje preživela iz dneva v dan? "Najbolj mi je pomagala joga, umiritev misli, dober fokus in tudi motivacijski videi, s katerimi sem vsako jutro začela nov dan. Zame ima izreden pomen tudi hvaležnost, pa če se sliši še tako klišejsko. Tako se še danes vsak dan zahvalim vesolju in energiji nad nami za čudovito družinico in zdravje," je hvaležna sogovornica.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako zmanjšati stroške za hrano?
Preverite deset trikov, kako privarčevati pri stroških za družinsko prehrano, da bo ta še vedno zdrava, toda cenejša.
3
Pravica do dodatnega zdravstvenega zavarov...
Od prvega januarja 2009 veljajo spremembe v okviru pravice do dodatnega zdravstvenega zavarovanja za upravičence denarne...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2



Se lahko odpoveste službi?
To vprašanje si postavlja vedno več mladih staršev. Odpovedati se nečemu kar prinaša zanesljiv mesečni priliv na transak...
V Sloveniji moški največ časa gospodinijo
photo
Do zanimivih rezultatov o enakopravnosti med spoloma pri posameznih narodih so prišli v Organizaciji za gospodarsko sode...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?