|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Mesa Slovenci pojemo preveč. Pa je vsaj kakovostno?

Uredništvo Ringaraja.net, 23.3.2023
Po podatkih Statističnega urada RS je 2021 povprečen prebivalec naše države porabil 89 kg mesa na leto. Številke nedvoumno kažejo, da zaužijemo preveč mesa. Pa je to vsaj kakovostno?
Ključne besede:

image
Slovenci pojemo preveč mesa. (Foto: Freepik.com)
/11


Po podatkih Statističnega urada RS je 2021 povprečen prebivalec naše države porabil 89 kg mesa na leto (1,71 kilograma mesa na teden, od tega 1,04 kilograma rdečega). Z izjemo mesa drobnice smo Slovenci pri vseh kategorijah mesa po porabi nad evropskim povprečjem. Številke nedvoumno kažejo, da zaužijemo preveč mesa. Spoznanja o škodljivih učinkih uživanja rdečega mesa in izdelkov iz rdečega mesa so pripeljala tudi do revizije prehranskih priporočil. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) tako uživanje več kot 0,3 kg rdečega mesa oziroma mesnih izdelkov na teden označuje kot tveganje, količine nad 0,5 kg na teden pa kot resno tveganje za zdravje.

 

Kako kvalitetno je meso? 

V trgovinah najpogosteje zasledimo goveje ali mešano mleto meso, narejeno iz govedine in svinjine, v zadnjem času je v ponudbi tudi perutninsko. Zato so na ZPS tokrat preverili, kako kakovostno, varno in okusno je predpakirano goveje mleto meso, ki je zaradi preproste priprave in prijetne teksture priljubljeno pri vseh starostnih skupinah. Na analizo v laboratorij so poslali deset vzorcev, med njimi tudi dva, ki izhajata iz ekološkega kmetijstva. 

 

Ključne ugotovitve:

1. štirje izdelki (dva konvencionalna in dva ekološka) so se odrezali dobro. Štirje so prejeli oceno povprečno, dva pa sta predvsem zaradi slabega razmerja med kolagenom in mesnimi beljakovinami prejela oceno nezadovoljivo,

2. nekateri proizvajalci za mletje ne uporabljajo vedno najbolj kakovostne kose mesa,

3. drugi pa se soočajo z izzivi vzdrževanja higienskih mikrobioloških parametrov,

4. z izbiro ekološkega ne morete zgrešiti: delež večkrat nenasičenih maščobnih kislin v maščobah ekoloških izdelkov je v povprečju za tretjino večji kot pri izdelkih mletega mesa konvencionalne reje. To potrjujejo številne študije, iz katerih izhaja, da ekološko meso in mesni izdelki, tudi ekološko kravje mleko, vsebujejo več omega 3 in skupnih večkrat nenasičenih maščob.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj alergije na prehrano pri dojenčkih?

 

77 % kmetijskih zemljišč se uporablja za rejo živali ali pridelkov za krmo

Živinoreja ima izjemno velik vpliv na okolje. Približno četrtina vseh izpustov toplogrednih plinov na svetu je rezultat sistema preskrbe s hrano. S pridelavo krme, fermentacijo v prebavilih prežvekovalcev (metan), odpadki in transportom živinoreja povzroči največ teh izpustov, in sicer kar 56 odstotkov, po drugi strani pa zagotavlja le tretjino potreb po beljakovinah in 18 odstotkov potreb po energiji.

»V primerjavi z drugimi pridelki in izdelki prireja mesa in mleka potrebuje največ zemljišč. Zaradi potreb po krmi za živali se porabi štiriinpolkrat več zemlje kot za hrano rastlinskega izvora. Na svetu se 77 odstotkov kmetijskih zemljišč uporablja za rejo živali ali pridelkov za krmo. Pomenljivo je tudi dejstvo, da več kot tretjina vseh pridelkov na svetu predstavlja krmo za živino. Poleg tega živinoreja porabi približno 30 odstotkov vse vode v kmetijstvu in odločilno vpliva na kroženje dušika,« je izpostavila Nina Tome iz Focusa. Prepogosto pozabimo, da je zaradi potreb po pridelavi za krmo, živinoreja posredno odgovorna za uničevanje ekosistemov in ozemelj staroselskih in lokalnih skupnosti.

Tako na predpakiranem kot postreženem mesu v mesnicah je na voljo podatek o poreklu mesa, a prostovoljne informacije, od kod prihaja krma, ki jo uporabljajo za rejo mesa, skoraj ni mogoče zaslediti. Tudi z označbe Izbrana kakovost – Slovenija je mogoče razbrati le, da je bilo meso pridelano in/ali predelano v Sloveniji, nič pa o izvoru krme. Zaradi pravil, ki jih določajo na ravni EU in prostotrgovinskih sporazumov, je krma lahko tudi gensko spremenjena.

 

Med desetimi vzorci govejega mletega mesa le štirje z oceno dobro

Za čisto mleto goveje meso velja, da razmerje med vezivnim tkivom (kolagenom) in mesnimi beljakovinami ne sme preseči 15 odstotkov. »Kako kakovostno bo mleto meso, je odvisno od uporabljenih kosov mesa. Bolj kakovostni imajo manj vezivnega tkiva oziroma kolagena, ki daje mletemu mesu bolj grobo in slabše žvečljivo teksturo,« je povedala Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Vsebnost maščobe ne sme predstavljati več kot 20 odstotkov izdelka in glede na rezultate so temu merilu zadostili vsi vzorci na testu. Čeprav je vsebnost maščob v govejem mletem mesu zakonodajno določena, je z zdravstvenega vidika pomembna predvsem vsebnost nasičenih maščob, ki jih želimo v prehrani omejevati. V nasprotju z nasičenimi maščobami je prisotnost nenasičenih maščob v izdelku več kot dobrodošla. Največji delež večkrat nenasičenih maščob smo izmerili v maščobah obeh ekoloških izdelkih.«

 

Pri nekaterih povišane vrednosti bakterij

Slabša kakovost surovine (manjši kosi mesa, obrezki), higienske razmere v proizvodnem obratu ter neustrezno shranjevanje in skladiščenje lahko privedejo do povečane vsebnosti mikroorganizmov v končnem izdelku. Pregledani vzorci mletega mesa z vidika vsebnosti E. coli in salmonele niso bili problematični, a so nekateri vsebovali povečano število aerobnih mezofilnih bakterij. Mleto meso je zato treba v vsakem primeru pred zaužitjem zadostno toplotno obdelati do središčne temperature vsaj 74 stopinj Celzija, s čimer se mikroorganizmi uničijo opozarja Nika Kremić. Tudi po nakupu poskrbite za neprekinjeno hladno verigo, tako da mleto meso domov prinesete v izolirni vrečki ali hladilni torbi. Potem pa izdelek hranite v hladilniku, ločeno od drugih živil, na temperaturi od 2 do 4 °C in porabite takoj po odprtju.

 

PREBERITE TUDI: 5 sprememb za zdravo družinsko prehrano

 

Dražji izdelki so praviloma boljši

Na primerjalnih potrošniških testih se pogosto izkaže, da cena ne odraža kakovosti, pri mletem mesu ni nujno tako. Za kilogram govejega mletega mesa na testu so odšteli od slabih 9 do 22 evrov. V primerjavi z izdelki iz konvencionalne reje (od 9 do 14,55 evra za kilogram) sta izdelka iz ekološke reje malenkost dražja. Pri ekoloških je zaradi skrbno nadzorovanega ter okolju in živalim prijaznega načina reje in kmetijstva višja cena pričakovana.

 

Vir: ZPS in Focus

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
10
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
8
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
5
Recept za dojenčke: Odlična polenta
Glavna zvezda današnjega recepta je polenta, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za 8 mesečnika in ...
5



Recept: Zelenjavna lazanja
photo
Če še nikoli niste pekli lazanje, ker ste prepričani, da je priprava preveč zahtevna in zamudna, preverite ta preprost r...
Odlični morski recepti za malčke
Ribe so dober vir omega tri maščobnih kislin, ki so izrednega pomena za pravilen razvoj otroških možganov in oči.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?