|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Moja hči ni moja princesa

Uredništvo Ringaraja.net, 13.1.2023
Sociolog in avtor Bruno Šimleša se je odzval na komentarje, ki so jih sledilci zapisali pod fotografijo s hčerko, ki jo je objavil: Moja hči ni moja princesa!
Ključne besede:

image
Vzgajati princeso ali ne? (Foto: Freepik.com)
/11


Sociolog in avtor Bruno Šimleša, ki ima na Facebooku več kot sto tisoč sledilcev, se je odločil, da pojasni, zakaj ne želi, da bi bila njegova hči princesa. K temu so ga spodbudili komentarji pod fotografijo njegove hčerke. Jasno je povedal, zakaj »očkova princeska« zanj ni kompliment.

 

Objavljamo prevod njegovega zapisa:

"Moja hči ni moja princesa!

Včeraj sem objavil skupno fotografijo, pa je več ljudi komentiralo v stilu: Ah, očkova princeska, nekateri pa so jo povišali v kraljico.

Ampak jaz ne vzgajam princese, niti ji ne želim graditi prestola. Pravzaprav se po svojih najboljših močeh trudim, da ne vzpodbujam princeskosti.

Princesa stegne roke in pričakuje vse.

Princese so otročje.

Princese mislijo, da so več vredne od drugih.

Princese mislijo, da se bo princ pojavil sam od sebe.

V glavnem, princesam se ne piše dobro v življenju. Prav tako je ne obožujem do te mere, da bi pozabil, da je moja vloga, da jo vzgojim in pripravim na življenje v tem svetu, ne pa da jo razvajam 24/7.

Ljubim jo, celotno, ne me narobe razumeti.

Ampak nikakor ne ne obožujem. Oboževanje topi možgane in zdrav razum, ki ga potrebujem, ko poskušam ugotoviti, kaj potrebuje od mene, kako jo vzgojiti v zdravo, samozavedno dekle. Ljubezen omogoča vzgojo na tej stopnji.

Volim je, do srži, nemojte me krivo shvatiti.

Torej ne vzgajam princeske.

Želim vzgojiti bojevnico in delavko!

Želim vzgojiti dekle, ki se bo zavedala, da se mora za to, kar želi, potruditi. Ki ne bo čakala, da ji nekdo prinese zvezde z neba, ampak bo lestev do njih zgradila sama. Ali krila. Nočem, da so njene zvezde odvisne od koga drugega.

Princeskam se ne piše dobro, ljudje moji. Sebično je vzgojiti princeso. To ustreza očku. Toda to ne bo ustrezalo njenemu življenju.

Vzgajam bojevnico, ki bo zahtevala, kar ji pripada, in ne bo prenašala nikogaršnjega sranja. Trenutno je za nas ključno, da se odmakne od ekrana, vendar je vzgoja bojevnice vedno na vrhu naših prioritet.

In zato – pustite princeske v pravljicah, ker princeske ne živijo z namenom.

Vem, da se bodo nekateri počutili napadene in se bodo prepričevali, da v komentarju o očkovi princesi ni nič problematičnega, ampak je. Reči otroku, da je princesa, je škodljivo. Čaščenje otrok je škodljivo. Ljubezen seveda ni. Kajti z ljubeznijo pride odgovornost do svoje prihodnosti, ne le ustvarjanje sladkih trenutkov v sedanjosti,« je zapisal Šimleša.

 

 

 

 

Ker je z zapisom sprožil celo vrsto odzivov, je v komentarjih nekatere stvari še dodatno pojasnil. »Samo na kratko bom pojasnil, ker vidim, da so nekateri izrazom, ki jih uporabljam, pripisali drugačen pomen in to ni dobra ideja. Ko govorim o princesi, mislim na osebo, ki je entitled (naš jezik nima natančnega prevoda), vendar sem jo opisal v objavi. Ki ji pade vse z neba, ne glede na to, kakšna je do sebe in drugih. Seveda mislim, da si Anabela zasluži vse blagoslove tega sveta, vendar jih mora znati pritegniti, prepoznati in moje nekritično oboževanje k temu ne bo pripomoglo. Ljubezen bo. In razumne meje bodo. In občasno "ne". Mislim, da je čaščenje princes škodljivo.

 

PREBERITE TUDI: Kakovosten odnos z otrokom: 10 zlatih pravil

 

Želim, da se bori za tisto, kar si zasluži, ne v smislu, da je življenje nenehen boj in trpljenje in moraš iti proti nečemu, ne za nekaj, ampak samo, da se moraš potruditi. Samo to. Tako se zoperstavljam tisti 'upravičenosti', ki med današnjimi otroki postaja epidemija.

No, naredil bom vse, da moj otrok ne bo v tem krogu, upam, da nam bo uspelo še naprej, in me veseli, da po vaših komentarjih ne bo osamljena,« je zapisal Šimleša.

Vir: dnevno.hr

PREBERITE TUDI: Ta mama otroku ne postavlja nobenih pravil

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
28
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
13
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
12
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
10



BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?