|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Na letalo z malčkom - 9 zlatih pravil

Helena Primic, 21.2.2024
Če se tudi vi med počitnicami odpravljate na družinsko potovanje z letalom, obvezno preverite zlata pravila za letenje z malčkom.

image
Z otrokom se že pred letom pogovarjajte o pravilih na letalu. (Freepik.com)
/11


1. Zares dovolj časa na letališču

Čeprav se starši zavedamo, kako zelo je pomembno, da se nam na potovanju ne mudi (živčen starš namreč pomeni tudi nemiren in razdražljiv otrok), še vedno prepogosto ponavljamo to znano napako - da na letališču lovimo zadnje minute. 

Naj bo to vaše prvo pravilo letenja z malčkom - na letališče vedno pridemo tako zgodaj, da lahko vse načrtovane in tudi nenačrtovane opravke opravimo brez hitenja in živčnosti. Ko otroka stisne na veliko potrebo ravno takrat, ko stojite v vrsti za letalske karte. Ko je napad lakote tako močan, da ne more počakati do vzleta.

Zato si vzemite dovolj časa za čakanje na letalo, saj bo potovanje zagotovo veliko bolj mirno, če boste na letalo sedli sproščeni in igrivi namesto nemirni, živčno prepoteni in povsem razdraženi.  

 

2. Naj se dobro znorijo pred letom

Malčki, še posebej tisti do tretjega leta starosti, potrebujejo dovolj gibanja, sicer lahko hitro postanejo razdraženi in jokavi. Tudi na letalu!

Zato še pred letom poskrbite za dovolj gibanja. Tako, da do letališča naredite krajši sprehod, otroka med čakanjem na letalo spodbudite, da potelovadi (pomagate si lahko tudi z igrico Dan/Noč), ali se skupaj razmigate še doma tik preden se odpravite na letališče.

 

PREBERITE TUDI: RINGARAJIN KLEPET - Potovanja bogatijo tudi otroka

 

3. Čim bolj se izognite čakanju v vrstah

Kakršnokoli čakanje v vrsti je za malčke čisto mučenje. Zato nikar preveč ne hitite s pregledom prtljage in vkrcanjem, temveč to opravite tako, da boste čim manj stali v vrsti.

Včasih pomaga tudi to, da en starš čaka v vrsti, drugi pa z malčkom raziskuje bližnjo okolico oziroma se igra v bližini, tako da se lahko pridružita šele tik pred zdajci. Brez skrbi, ostali (razumevajoči) potniki bodo razumeli.

 

4. Obvezno spakirajte "čudežno" torbico z igračami in igrami

Tale "čudežna" torbica vam bo skoraj dobesedno rešila življenje v veliko situacijah na družinskem potovanju, ne samo na letalu.

Vsakič, ko se bo namreč vaš malček dolgočasil (starši zelo dobro vemo, kaj vse zmore zdolgočaseni triletnik!), boste iz torbice potegnili igro ali igračko, ki ga bo zaposlila vsaj za naslednjih 15 minut. Zelo so se izkazale na primer knjižice z nalepkami, pobarvanke, mehki plastelin ter vse tiste igračke, ki že same po sebi zahtevajo otrokovo pozornost in ustvarjalnost. 

Medtem, ko se otrok igra, se sami poskušajte čim bolj sprostiti in si na hitro napolnili baterije, ki bodo morda pred težko preizkušnjo že čez nekaj minut.  

 

PREBERITE TUDI: Kako posneti vrhunsko družinsko fotografijo?

 

5. Preverite, da imate zares dovolj prigrizkov

Tudi lačen malček ni ravno prijetna družba. Če smo iskreni, to velja tudi za odrasle, toda otroku boste težje dopovedali, da je vaš nahrbtnik prazen, medtem ko se teta na sosednjem sedežu sladka s slastno čokolado. Zato na letalo vedno vzemite raje preveč prigrizkov kot premalo.

Pri izbiri prigrizkov pazite, da ne vsebujejo preveč sladkorja, saj bo po njih malček še toliko težje sedel na svojem sedežu. Odlična izbira so kakšni oreščki, zdrave tablice, jogurt, sendvič z njegovo priljubljeno zelenjavo, domači zdravi piškoti ...

Pa ne pozabite na sokove in dovolj čiste vode, saj so po jedi malčki pogosto tudi zelo žejni. Dobra hidracija je pomembna tudi za vas, saj je stres eden od največjih porabnikov vode.   

In če malčka še dojite, preverite nekaj nasvetov glede dojenja na dopustu!

 

6. Pripravite si konkretno zalogo čistilnih robčkov

Ne glede na to, katere uporabljate - navadne toaletne ali vlažilne robčke, tako na letalu kot na družinskem potovanju jih boste uporabili veliiiiiko. Ne le za vse tiste pobegle smrklje in koščke hrane, temveč tudi brisanje umazanih ali očiščenih otroških ročic, ki tako rade s prsti in usti raziskujejo svet.

In, ali ste vedeli, da je na letalu eden od najbolj umazanih delov tista mizica nad sedežom? Zato zagotovo ne bo škodilo, če boste svojo in otrokovo obrisali z vlažilnim ali antiseptičnim robčkom in tako še dodatno zmanjšali možnosti za morebitne okužbe. 

Pa seveda ne pozabite na dodatna oblačila. Tako za otroka kot zase. Za vse tiste "nesreče", ki pač spadajo k malčkom.

 

PREBERITE TUDI: Družinska potovalna lekarna

 

7. Ne varčujte na otrokovem sedežu

Ko je otrok star dve leti, mora na letalu imeti svoj sedež. In čeprav se vam morda zdi potratno plačevati za dodaten sedež (ker veste, da bo otrok itak ves čas na vaših kolenih in naokrog), vam bo dodaten prostor zagotovo prišel zelo prav. In ne le za ročno prtljago in vrhnja oblačila, temveč tudi za previjanje ter vsaj malo intimnega prostora med vami in naslednjim potnikom.

Dodaten sedež bo otroku omogočil tudi lažje gibanje na letalu, zato je idealno, če ima vaša družina čim več sedežev v vrsti, da bo otrok lahko po potrebi zamenjal sedež ob oknu s sedežom na robu, ki mu bo omogočal bolj svobodno gibanje, pri tem pa manj motenj za ostale potnike na letalu.

Tukaj preverite, kaj storiti, če je otroku tudi med vožnjo z letalom slabo.

 

8. Pametno izberite čas leta

Za daljša potovanja z letalom se najbolje obnesejo nočni leti, saj jih lahko vsaj otrok večinoma prespi. Verjetno boste vi manj naspani, toda vsaj v miru se boste lahko spočili in vam ne bo treba osem ur ali več animirati zdolgočasenega malčka.

Za krajše lete je dobro izbrati zgodnje jutro, da na cilj prispete ravno v času kosila, ki si ga privoščite že v novem kraju.

Če potujete v vroče kraje, ne pozabite na temperaturno razliko in otroka oblecite v več plasti, da mu jih boste lahko postopoma slačili. Vsekakor z oblačili ne pretiravajte, saj zaprt prostor in vroče telo nista niti približno idealna kombinacija ne za otroka ne za odraslega.  

 

PREBERITE TUDI: 5 zlatih pravil za sproščen družinski dopust

 

9. Naj vam ne bo mnenje drugih bolj pomembno od otroka

Kljub dobri pripravi pridejo z otrokom na letalu kdaj tudi tisti trenutki, ko bi se najraje skrili pod sedež ali se že resno sprašujete, če vas bodo vrgli z letala.

Ali ima otrok svoj največji trmasti izpad v življenju in ga nikakor ne morete potolažiti. Ali vsaj utišati. Morda je med slalomiranjem med sedeži polil potnika na sosednjem sedežu ali mu celo kaj uničil. 

Sprijaznite se - malčki nas kdaj spravijo tudi v totalno zadrego. Pa ne zato, ker bi bili hudobni in želijo, da se bomo mi starši slabo počutili, toda ker so le majhni otroci, ki še ne znajo dobro predvidevati in logično sklepati.

V takšnih trenutkih se poskušajte čim bolj umiriti in preprečiti morebitno nadaljno škodo tudi tako, da svojega otroka vsaj malo razumete, predvsem pa mu z nežnostjo in ljubeznijo pomagajte, da se umiri. Če boste nanj besni, bo samo še bolj nemiren in se bodo težave le stopnjevale. Saj veste, ljubezen dela čudeže. Tudi na letalu!


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
6
18 učno – doživljajskih poti po posameznih...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih regijah v Sloveniji, na katerih boste uživali s svojimi otroci.
4
IDEJA ZA VIKEND: Korita Krčnik
Poletje lovimo za rep, izkoristimo proste dni za družinske izlete po Sloveniji.Vabimo vas, da obiščete korita Krčnik, ki...
4
Obiščimo Polhov doživljajski park
Ta vikend bomo Polhu rogoviležu, ki so ga zaradi neprimernega vedenja živali izgnale iz gozda v Polhovem Gradcu, pomagal...
4



8 nasvetov za popolno potovanje med nosečn...
Ne glede na splošno varnost, pa zahteva potovanje med nosečnostjo nekaj več načrtovanja – le tako bo potovanje zares udo...
Družinam prijazni hoteli
photo
Glavna značilnost družinskih hotelov je, da so tako storitve kot hotelska infrastruktura prilagojene družinam in še pose...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?