|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nasveti: Prehrana pri cepljenju

Klavdija Kosič, Boobee Foodee, 26.1.2017
Preverite nekaj nasvetov lahke prehrane, ki pomagajo in so v podporo pri in po cepljenju, ko so otroci bolj nemirni, pogosto sitni, včasih vročični in bolj zahtevni.

image
Kako s prehrano pomagati cepljenemu otroku?
/11


Kako lahko otrokom, ki že uživajo gosto hrano (po 12. mesecu), s hrano pomagamo prebroditi tistih nekaj dni ob in po cepljenju, ko se lahko pojavijo takšne in drugačne reakcije? 

 

Lahke sadne malice

Pripravite mu vitaminske bombe iz sadja – razni zmešančki, ki so podpora imunskemu sistemu s koktejlom vitaminčkov; sadje naj bo sezonsko, domače in lokalnega izvora. Zadnje, kar želimo dajati, so razna plastična, trgovinska, tuja, kilometre oddaljena živila.

Skombinirajte jabolko, ščep cimeta, kurkume, popra in ingverja, sveže stisnjen pomarančni sok, nekaj listkov peteršilja in eko banano. Naredite zdravilen smuti.

 

Bistre zelenjavne juhe

So hitro pripravljene in izvrstno okrepčajo, dajo pravo energijo in pomirijo razdražene otroke. Pozimi kombinirajte korenovke, spomladi in poleti pa svežo zelenjavo. Korenček s pastinakom, kolerabo, cvetačo, ajdovo kašo in timijanom, baziliko (pozimi žličko več) za krepitev odpornosti, kurkumo, ščepcem popra in toplo kumino pozimi ter sveža špinača z rižem in grahom, koriandrom, peteršiljem in rdečo papriko poleti. Obvezni so kvasni kosmiči, ki so polni vitamina B, kar pomaga k mirnim živčkom in je proti utrujenosti.

 

Hranljivi zajtrki

Kuhana ovsena kaša (ovseni kosmiči so bogati s cinkom, železom in vitaminom B) z drobljenimi navadnimi orehi (za dobre maščobe), žlička rožičeve moke ali pa pravega kakava in žlička javorjevega sirupa – zajtrk, ki bo okrepil, nabil s pravo energijo in hkrati zaradi počasneje se prebavljivih sladkorjev iz otroka ne bo napravil nemirnega razgrajača.

 

Več tekočine

Po cepljenju se povečajo potrebe po tekočini, predvsem če je stranski učinek povišana temperatura, zato otroku ponudite vodo, nesladkan zeliščni čaj (komarček, janež, kumina, grško seno, melisin, kamilični ali različne mešanice, tudi planinski, ipd.). Pripravite lahko zelenjavne sokove, sok rdeče pese s korenčkom in žličko medu je super izbira!

 

Otroku v tem času nudite vso podporo, kolikor je možno, bodite z njim. Ustvarjajta iz različnih materialov, skuhajta domači plastelin, objemajte se, lubčkajte, stiskajte, božajte in uživajte v njegovi družbi. <3


VIR: www.boobeefoodee.si

 

Klavdijo Kosič, najdete tudi med Ringarajinimi strokovnjaki. Če imate kakšno vprašanje glede prehrane, ji ga lahko zastavite TUKAJ

 

Klavdija Kosič je certificirana prehranska svetovalka, specializirana za otroško prehrano, od uvajanja goste hrane dalje, obenem pa mamica, ki teorijo preizkusi tudi v praksi. Je avtorica dveh odličnih knjig preprostih receptov za uvajanje goste hrane - Preprosti, slastni, zdravi otroški recepti 1 in 2 - in knjige enostavnih vegetarijanskih in veganskih receptov za vso družino - Vegi za družino na brzino.

Več vsebin o prehrani za vso družino in veliko odličnih receptov najdete na naslednjih povezavah:

https://www.facebook.com/BoobeeFoodee

http://www.boobeefoodee.si/

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rast...
Tale priročnik Naj zraste spet bi moral biti v vsaki družinski kuhinji! Zakaj, preverite v članku.
10
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
6
Izbirčen otrok: nasveti, ki delujejo
Z neješčostjo se sreča večina otrok, le da je pri nekaterih izrazitejša kot pri drugih in v teh primerih je prehranjevan...
5
Priredite otroško koktejl zabavo
Brezalkoholna koktejl zabava bo najbolj navdušila starejše otroke in najstnike, pa tudi najmlajši se bodo razveselili sr...
4



Ideje za rojstnodnevne prigrizke
Otroci obožujejo rojstnodnevno zabavo, sploh, če lahko nanjo povabijo svoje prijatelje. Starši pa se ubadamo s tem, kaj ...
4 preprosti recepti za zdrav domač sladoled
video
Sladoled obožujemo odrasli, nad njim pa so še posebej navdušeni naši malčki. Poiskali smo nekaj zdravih različic prepros...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?