|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nasveti za načrtovanje zabavnega otroškega vrta

Uredništvo Ringaraja.net, 22.3.2022
Vrt je lahko tudi otroška soba, če je seveda oblikovan in urejen tako, da zagotavlja varno igro z različnimi igrali. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako narediti zabaven predvsem pa varen prostor na vrtu.

image
Otroci na vrtu skrajno uživajo in na enostaven način stopijo v stik z naravo. (Depositphotos)
/11


Izbira igral

Današnja izbira igral skoraj ne pozna omejitev. Gugalnice, tobogani, otroške vrtne hiške in ostala igrala bodo otroku v veliko veselje. Ne pozabimo pa tudi na peskovnik, ki bo odlično mesto za pridobivanje gradbenih veščin. Pri izbiri bodimo še posebej pozorni na varnost in vzdržljivost igral. Lesena igrala so kakovostnejša, vendar jih je potrebno dodatno zaščititi. Vsekakor pa je pri vseh vrstah igral potrebno paziti na postavitev, saj je stabilnost igral ključnega pomena za brezskrbno vrtno rajanje.

 

Načrtovanje otroškega vrta

Pri načrtovanju otrokom primernega vrta morate upoštevati različna razvojna obdobja otroka in mladostnika. Najprej zadošča peskovnik v neposredni bližini hiše, kajti majhne otroke je treba nenehno nadzorovati.

Nekoliko kasneje morate upoštevati potrebe po gibanju vašega otroka. Sedaj je pomembna pohodna travnata površina, ki jo lahko opazujete iz hiše. Starejši potrebujejo možnosti za skrivanje: skrivnostni divji vogali, niše, zatočišča, podrast za skrivanje in opazovanje.

 

Vrt razdelite tako, da ostane dovolj prostora za igranje otrok. Premični materiali vseh vrst (kamni, prod, pesek, koščki lesa in deščice) so očarljivo gradivo za igro, iz katerih se lahko naredijo vedno novi objekti. Prostor za otroke lahko nastane tudi z oblikovanjem površine, z drevesi, grmi in živimi mejami. Pri številnih otrocih se prebudi želja po lastni gredi na vrtu, ki jo nato vneto obdelujejo in z navdušenjem oberejo. Spet drugi si zaželijo domačo žival in tudi za to je treba najti prostor.

 

vrtna igrala

Pri načrtovanju otrokom primernega vrta morate upoštevati različna razvojna obdobja otroka in mladostnika. (FOTO: Depositphotos)

 

Namigi za ureditev otroškega vrta

• Oprema igrišča mora biti raznolika, omogočati mora skupinske igre in spodbujati ustvarjalnost.

 

• Peskovnik, bazenček in travnik za kobacanje sodijo v neposredno bližino hiše, ne smejo pa biti na žgočem soncu.

• Trata ali na kratko pokošen travnik vabita k igri z žogo in divjanju.

 

• Dvorišče z ravno trdno površino je primerno za učenje rolkanja in za igre z žogo.

 

• Voda in pesek nudita možnosti za packanje in gradnjo. Posebno skrb namenite pravilni izberi peska.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
5
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
5
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
5



GZS v javnem pismu proti krčenju sredstev ...
Slovenski založniki in knjigotržci odločno in enotno nasprotujemo krčenju javnih sredstev za pisano slovensko besedo, so...
5 razlogov ZA počitniški dolgčas
Sodobni otroci zaradi vsakodnevnih intenzivnih stimulacij iz okolja še toliko bolj potrebujejo počitniški dolgčas. Preve...




spol
Lelly28 RR

Ko ste izvedele,da ste noseče katerega spola ste si želele, da bi bil otrok?

punčka (50%)

fantek (19%)

nisem imela posebne želje (31%)


Število vseh glasov: 26

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!