|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ne režimo popkovine prehitro!

Špela Peternel, 14.3.2023
Raziskave pa so pokazale, da že nekajminutni zamik v prerezu popkovine naredi bistveno razliko. Kar polovica krvi, ki se med porodom stisne ven iz otročka, se prečrpa nazaj v prvi minuti po rojstvu, več kot 90% krvi pa se prečrpa v prvih 3 minutah.
Ključne besede:

image
Popkovine takoj po rojstvu ne bi smeli prerezati. (Foto: Freepik.com)
/11


Ob porodu, ko gre otroček skozi porodni kanal, se iz otročka stisne kri, ki jo med zadnjo fazo poroda ne potrebuje nujno. V posteljici in popkovini je tako takoj po porodu lahko ujete kar do 1/3 otrokove krvi. Če bi toliko krvi izgubil odrasel človek, bi padel v šok in le težko preživel. Otroci pa so kot kaže nekoliko bolj vzdržljivi.

 

Včasih tega podatka niso poznali

Ker tega podatka nekoč niso poznali, so v porodnišnice uvedli protokol, da se otročku popkovino preščipne takoj po porodu. Uvedli so ga v večini porodnišnic po svetu, ne da bi pred tem v resnici preučili njegove posledice. Verjeli so namreč, da lahko, če popkovino preščipnejo takoj, s tem preprečijo poporodne krvavitve, a se to ni izkazalo za točno (1-5).

 

Raziskave so pokazale, da zamik naredi bistveno razliko

Raziskave pa so pokazale, da že nekajminutni zamik v prerezu popkovine (2 do 3 minute po rojstvu) naredi bistveno razliko. Kar polovica krvi, ki se med porodom stisne ven iz otročka, se prečrpa nazaj v prvi minuti po rojstvu, več kot 90% krvi pa se v otročka prečrpa v prvih 3 minutah po porodu (6). V zadnjih letih so v večini porodnišnic pri nas za nekaj minut zamaknili čas, ko prerežejo popkovino pri novorojenčku. A kljub temu je to postopek, ki ga pogosto še vedno delajo prehitro. Ko namreč sama opazujem popkovino, ta pogosto utripa vse dokler se ne rodi posteljica, kar je lahko več kot pol ure po rojstvu otroka. Prav tako zanimivo pa je tudi opazovanje, ki ga opisujemo dule in babice z različnih koncev sveta. Ko otroku prerežemo popkovino v prvi uri po porodu, večina otrok zajoka. Če s prerezom popkovine počakamo več kot 2 uri po porodu, pa se večina otrok ne oglasi.

Dolgo časa so verjeli, da zdrav, donošen novorojenček, nima koristi od krvi, ki se ob porodu ujame v posteljici in popkovini. A to je volumen krvi, ki po porodu prekrvavi otrokova pljuča, ledvice, jetra in črevo, organe, ki v času otrokovega bivanja v maternici niso služili v svoji polni funkciji, saj je njihovo delo opravljala posteljica.

Več študij je pokazalo, da najmanj dvominutni zamik pri prekinitvi popkovine, bistveno vpliva na razvoj novorojenčka v prvih dneh po porodu (2,5-10). V krvi, ki jo novorojenček prejme, če popkovine ne preščipnemo (ali prerežemo) takoj po porodu, je veliko železa (zaloge za 4-6 mesecev), zaradi katerega otrok ni slabokrven, kar je sicer problem kar 10-20 % dojenčkov in malčkov (1-3 leta) v razvitih državah. Zaradi večje količine krvi, se močno zmanjša verjetnost zgodnjih poporodnih krvavitev (zaradi česar sicer otroci po porodu rutinsko prejmejo vitamin K). Poleg tega s krvjo dobi veliko dodatnih zarodnih celic, ki pomagajo pri popravilu morebitnih poškodb, ki lahko nastanejo med porodom. V krvi je tudi mnogo protiteles, ki novorojenčku nudijo zaščito pred okužbami v prvih dneh po porodu (2,3,5-10).

 

PREBERITE TUDI: Dula odgovarja: Kaj o nosečnosti drži in kaj ne?

 

Pomanjkanje železa 

Zgodnje pomanjkanje železa v krvi, pa ima pri otrocih lahko resne posledice, saj je železo bistveni dejavnik, ki sodeluje pri hitri rasti in razvoju otrokovih možganov. Pri otrocih z nižjimi količinami železa v krvi, se pokažejo značilni primanjkljaji v kognitivnem razvoju (posebej sta prizadeti področji pozornosti in pomnenja), kar lahko trajno vpliva na njihove intelektualne sposobnosti, poleg tega pa takšni otroci čustveno otopijo in imajo težave pri navezovanju stika s starši, skrbniki in s svojim okoljem (6, 11). Otroci sicer hranila dobijo z mlekom, a železa z mlekom ne morejo dobiti, zato je pomanjkanje železa v tem času še posebej kritično.

Študije so pokazale, da s tem, da otroka, ki se rodi s carskim rezom, kjer je daljše čakanje ob prerezu popkovine težje, zelo pripomore to, da otroka fizično spustijo pod nivo posteljice, kjer nato gravitacija pripomore, da v 3 minutah otrok dobi večino popkovnične krvi. Če pa otroka dvignejo nad nivo posteljice ali ga položijo k mami v naročje, pa je potrebno za pretok popkovnične krvi počakati kar 5 minut (6,12).

Dolgo časa so verjeli, da ob zakasnjenem prerezu popkovine otrok lahko dobi hujšo obliko zlatenice. V prvih dneh po porodu namreč otrokovi eritrociti razpadajo in nastajajo novi. Ob tem se tvori razpadni produkt, bilirubin, ki povzroča zlatenico. In ker je več krvi, je več bilirubina in posledično hujša zlatenica. A raziskave tega niso potrdile. Predvidevajo, da bolje prekrvavljena jetra lahko bolje odstranjujejo odvečni bilirubin iz telesa, zato otroci kljub večji količini krvi, nimajo hujše oblike zlatenice (2,3,5,6, 9,10).

 

PREBERITE TUDI: Veličastne fotografije in zanimivosti o popkovnici

 

Povzeto po članku pediatra Marka Sloana iz https://www.lamaze.org/Connecting-the-Dots/common-objections-to-delayed-cord-clamping-whats-the-evidence-say

 

popkovnica

 

Reference

1) Andersson O, Hellstrom-Westas L, Andersson D, et al. Effects of delayed compared with early umbilical cord clamping on maternal postpartum hemorrhage and cord blood gas sampling: a randomized trial. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. Article first published online: 17 Oct, 2012. DOI: 10.1111/j.1600-0412.2012.01530.x

2) Chaparro, CM. Timing of umbilical cord clamping: effect on iron endowment of the newborn and later iron status. Nutrition Reviews. Volume 69, Issue Supplement s1, pages S30-S36, November 2011.

3) Ceriani Cernadas JM, Carroli G, Pellegrini L, et.al. The Effect of Timing of Cord Clamping on Neonatal Venous Hematocrit Values and Clinical Outcome at Term: A Randomized, Controlled Trial.Pediatrics. Vol. 117 No. 4 April 1, 2006 pp. e779 -e786 (2,3 8,9(doi: 10.1542/peds.2005-1156). Published online March 27, 2006.

4) WHO. Department of Making Pregnancy Safer. WHO recommendations for the prevention of postpartum haemorrhage. Geneva: World Health Organization, 2007.

5) McDonald SJ, Middleton P. Effect of timing of umbilical cord clamping of term infants on maternal and neonatal outcomes. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 2. Art. No.: CD004074. DOI:10.1002/14651858.CD004074.pub2.

6) Mercer JS, Erickson-Owens DA. Rethinking placental transfusion and cord clamping issues.Journal of Perinatal & Neonatal Nursing. July/September 2012 26:3; 202-217 doi: 10.1097/JPN.0b013e31825d2d9a

7) Andersson O, Hellstrom-Westas L, Andersson D, Domellof M. Effect of delayed versus early umbilical cord clamping on neonatal outcomes and iron status at 4 months: a randomised controlled trial. British Medical Journal. 2011; 343: d7157. Published online 2011 November 15. doi: 10.1136/bmj.d7157

8) Ceriani Cernadas JM, Carroli G, Pellegrini L, et.al. The effect of early and delayed umbilical cord clamping on ferritin levels in term infants at six months of life: a randomized, control trial. Arch Argent Pediatr. 2010; 108:201-208.

9) Hutton EK, Hassan ES. Late vs early clamping of the umbilical cord in full-term neonates: systematic review and meta-analysis of controlled trials. JAMA. 2007 Mar 21;297(11):1241-52.

10) McDonald SJ, Middleton P. Effect of timing of umbilical cord clamping of term infants on maternal and neonatal outcomes. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 2. Art. No.: CD004074. DOI:10.1002/14651858.CD004074.pub2.

11) Carter RC, Jacobson JL, Burden MJ, et al. Iron deficiency anemia and cognitive function in infancy. Pediatrics. 2010; 126:2 pp e427-e434 (doi: 10.1542/peds.2009-2097).

12) Yao AC, Lind J. Effect of gravity on placental transfusion. Lancet. 1969; 2:505-508.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Kako se telo med nosečnostjo spremi...
Telo med nosečnostjo se spreminja za to, da nudi podporo razvoju novega bitja. Poglejte si zanimivo simulacijo, kaj vse ...
16
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
8
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5



Resnična čudežna zgodba: Vaš sin ne bo pre...
photo
Na vhodu bolnišnice je mamo pričakala zdravnica in ji povedala, da sin, star en teden, ne bo preživel.
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?