|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nenavadne deformacije udov pri dojenčkih

Uredništvo Ringaraja.net, 25.9.2019
V nemški porodnišnici so se v obdobju treh mesecev rodili kar trije otroci z deformacijo ene roke, ki je presenetila zdravstveno stroko in oblast, ki je že začela s preiskavo vzroka za deformacijo, ki je sicer izjemno redka.

image
V Nemčiji več primerov otrok, rojenih z deformacijo roke.
/11


»V dveh primerih gre za deformacijo leve roke, kjer imata otroka običajne podlahti, dlan in prsti pa so nerazviti. Pri tretjem gre za deformacijo desne roke, prav tako z razvito podlahtjo, a brez dlani in prstov,« piše v poročilu iz bolnišnice Sveta Marija Gelsenkirchnu, kjer so bili rojeni vsi trije novorojenčki. Kot piše CNN, so bili otroci s to obliko deformacije rojeni v razmaku samo treh mesecev, in sicer med junijem in začetkom septembra letos, ter prihajajo iz družin, ki živijo že dlje časa na tem območju, drugih stičnih točk med njimi pa ni.


Takšna deformacija je sicer izjemno redka, zato so se v bolnišnici odločili, da bodo zadevo raziskali: »Večkratni primeri pri novorojenčkih so lahko zgolj slučaj, a menimo, da moramo nejasnosti kljub vsemu raziskati.« V bolnišnici Sveta Marija poudarjajo, da lahko pride do deformacije udov v nosečnosti zaradi infekcij ali uživanja strupenih snovi med nosečnostjo, lahko gre za sindrom amnijskih zažemkov/niti (ko se vlakna iz posteljice ovijejo okoli fetusa) ali pa se popkovina ovije okoli udov fetusa.

 

PREBERITE TUDI: Deformacije pri razvoju dojenčkovih kolkov

 

Več primerov enake deformacije je razlog za preplah

Statistični podatki kažejo, da se v Nemčji z deformacijami rodi okrog en do dva odstotka otrok letno. Kot opozarja primarijka Sonja Liggett-Igelmund iz Kölna, ki je novico razkrila javnosti, ti trije primeri niso edini, saj so se po objavi oglasili tudi drugi starši otrok z nerazvito roko. »Vsi otroci imajo iste deformacije. In vsi so bili rojeni v zadnjih treh letih, mnogo od njih prav letos,« je pojasnila Igelmundova in to bi moral biti znak za preplah. Ker v državi nimajo nacionalnega registra, kjer bi beležili te pojave, ni mogoče ugotoviti, kakšen je trend pojavljanja. Po mnenju strokovnjkinje bi bilo nujno urediti register beleženja takšnih deformacij.

Da je primer resen, pritrjujejo tudi na ministrstvu za zdravje pokrajine Severno Porenje in Vestfalija, zato nameravajo stopiti v stik z vsemi bolnišnicami v državi, da bi dobili vpogled v to, koliko je bilo skupaj tovrstnih primerov.

 

PREBERITE TUDI: Moj otrok ni bolan, je samo drugačen

 

Podobno primeru, ko se je rodilo več tisoč deformiranih otrok

V Nemčiji so se s primeri rojstva več tisoč deformiranih otrok že soočali. Iz leta 1957 je poznan takoimenovan conterganski škandal, ko je nemško podjetje Grünenthal na trg ponudilo pomirjevalo contergan z učinkovino talidomid. Zdravilo naj bi bilo varno za uporabo in primerno tudi za nosečnice kot pomoč zoper jutranjo slabost. Kasneje so ugotovili, da je bil talidomid »krivec« za rojstvo več tisoč otrok s težkimi nepravilnostmi, med katerimi je nekaj deset tisoč novorojenčkov umrlo takoj po rojstvu. Leta 1961 so uporabo zdravila prepovedali.

 

VIR: edition.cnn.com

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
26
Nasveti za prehrano doječe mamice
Nekoč je veljalo, da doječa mamica ne sme jesti surovega sadja, kisle zelenjave, stročnic, čebule in podobnega. Danes sm...
6
Pismo mame: Sem mama zelo bolnega otroka
Ko starši prvič izvedo za diagnozo otroški rak, sledijo šok, strah in groza. Hkrati se morajo soočiti še z nerazumevanje...
5
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
4



Je duda res tako slaba razvada?
Se tudi vam zdi, da bi vaš dojenček potreboval dudo, pa mislite, da mu je ne bi bilo prav dati, saj jo strokovnjaki odsv...
Lahki vozički za družine na poti
Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, da bo izbira otroškega vozička še enostavnejša.