|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečke, ne pretiravajte s prigrizki!

Miha Primožič, 4.11.2023
Ste se že srečale z mitom, da mora nosečnica jesti za dva? Ta mit v resnici nima popolnoma nobene smiselne podlage. V nosečnosti se kalorijske potrebe res malce povečajo, je pa povečanje porabe energije zelo majhno.

image
V nosečnosti ni treba jesti za dva! (Freepik.com)
/11


Na hrano ljudje običajno gledamo zelo poenostavljeno. Hrana je za večino nekaj kar pojemo, ko smo lačni. V resnici pa je hrana veliko bolj kompleksna stvar in ima velik vpliv na naše telo ter njegovo delovanje. Vsako hranilo, ki ga določena hrana vsebuje, ima namreč točno določeno funkcijo. Hranila skrbijo za zagotavljanje energije v telesu, so gradniki našega telesa, skrbijo za ravnotežje hormonov …

 

Si to kar ješ

Ni potrebno posebej izpostavljati, da je ravno uravnotežena prehrana tista, ki bo poskrbela, da bo naše telo ostalo v ravnovesju in tako zagotavljalo optimalno delovanje. Uravnotežena prehrana pa je še posebej pomembna v času nosečnosti. Hranila v tem času niso namenjena le našemu telesu. Pomembna so tudi za razvoj zarodka.

Si pa marsikdo pojem uravnotežene prehrane težko predstavlja. Moje mnenje je, da je ključna sestavina uravnotežene prehrane izbira nepredelanih živil. Dandanes je življenje postalo dirka s časom, zato ljudje radi posegamo po predelani hrani, saj je ta enostavna za pripravo in nam je na voljo praktično v trenutku. Je pa takšna hrana zelo prazna, saj vsebuje zelo malo kakovostnih hranil in je običajno visoke kalorične vrednosti. Prekomeren vnos takšne hrane pa vodi v prekomerno težo in zdravstvene težave, ki se lahko v času nosečnosti prenesejo tudi na otroka.

Večina naših obrokov bi morala biti sestavljena iz kakovostnih in nepredelanih živil, ki vsebujejo pomembna makrohranila.

 

Ne jeste za dva

Ste se že srečale z mitom, da mora nosečnica jesti za dva? Seveda je mit izmišljen in nima popolnoma nobene smiselne podlage. V nosečnosti se kalorijske potrebe res malce povečajo, saj mora telo del energije zagotoviti tudi za funkcije zarodka. Je pa povečanje porabe energije zelo majhno - približno 300 kcal. To vsekakor ni dodaten celodnevni vnos za odraslega človeka. Če to prevedemo v bolj konkretno stvar, bi to bil manjši kos čokoladne torte več.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj nosečnica ne bi smela jesti za dva?

 

Če boste v nosečnosti pretiravali s hrano, boste pridobili prekomerno telesno težo, ki pa ne predstavlja problema samo za čas po porodu, ko boste želele pridobljeno težo izgubiti. Prekomerno pridobivanje maščobe med nosečnostjo ima lahko negativen vpliv tudi na sam potek nosečnosti in zdravje otroka.

 

V dnevu si privoščite več polnovrednih obrokov, saj boste s tem zmanjšale "napade lakote". Potrebno je namreč ločiti med lakoto in apetitom. Lakota je fiziološki odziv na pomanjkanje nečesa medtem ko je apetiti le psihološki odziv. Namesto manjšega prigrizka si vzemite čas za pravi obrok, ki vas bo nasitil.

 

PREBERITE TUDI: Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?

 

Razvajajte se

Ne smemo pozabiti, da hrana ni sestavljena le iz kalorij in hranil. Hrana ima za nas tudi čustven pomen, zato se ne pozabite razvajati z vašo najljubšo razvado. Ste Superjunakinja, ki dnevno premaguje razne ovire in prav je, da se občasno ustavite, si vzamete čas zase in se posladkate. Saj veste, da je potrebno poslušati tudi svoje nosečniške hormone. Pri vašem razvajanju pa poskusite ostati zmerne.

  

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pustne dobrote, s katerimi boste navdušili...
RECEPTI - Čokoladni krofki na palčki, Mini krofki s cimetom, Flancati s čokoladnim prelivom, Beli ameriški krofi z vanil...
6
Ideje za prigrizek na pustni dan
Da bo za pusta zabaven tudi jedilnik in da ne bo v trebuščkih obležal le pustni krof in ostale sladkarije, smo za vas pr...
5
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
4
Pripravite dom na Veliko noč
Velika noč je posebna priložnost, ko otroke vzpodbujamo k sodelovanju pri okrasitvi doma s spomladanskim cvetjem in prip...
4



Drugo trimesečje: Pravilna prehrana + recepti
Od četrtega meseca nosečnosti dalje začne otrok hitreje rasti. V tem času je vaša prehrana lahko v močno oporo najrazlič...
Si lahko nosečnica privošči gobe in kostanj?
V nosečnosti je treba prehrano prilagoditi. Z vsakim letnim časom pridejo dobrote, katere si zaželimo, jeseni so to gobe...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?