|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroški dodatek po novem zakonu

Petra Logar, 30.8.2011
S 1.1. 2012 se bo začel uporabljati na področju otroškega dodatka Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Starše, ki imajo pravico do uveljavljanja otroškega dodatka zanima, kakšne spremembe prinaša nov zakon.

image
/11


Na uredništvo portala Ringaraja se je preko elektronskih sporočil oglasilo nekaj staršev, ki so nas prosili za pomoč. Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve smo poslali vprašanja teh staršev.

V službi za odnose z javnostjo so nam odgovorili sledeče:

 

Ali se bo res pri uveljavitvi otroškega dodatka po novem upošteval tudi skladi, bančno varčevanje, ipd.? 

Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev uvaja enotna merila in pogoje za uveljavljanje posameznih pravic. Pri uveljavljanju pravice do otroškega dodatka se bodo upoštevali vsi dohodki in prejemki vseh oseb in sicer obdavčljivi dohodki po zakonu, ki ureja dohodnino, ki niso oproščeni plačila dohodnine, pokojninske rente in odkupne vrednosti ter dodatne starostne pokojnine, dohodki, razen povračil stroškov, prejeti na podlagi pogodbe o prostovoljnem služenju vojaškega roka, preživnine, nadomestila preživnine in drugi tovrstni prejemki, nagrad skrbniku, plačilo rejniku, starševski dodatek, otroški dodatek, denarna socialna pomoč, razen izredna denarna socialna pomoč, varstveni dohodek, državne štipendije, dodatek glede na dohodek v družini štipendista k Zoisovi štipendiji, dodatek za aktivnost po predpisih, ki urejajo zaposlovanje, dodatek k pokojnini, rente iz življenjskega zavarovanja, veteranski dodatek, invalidski dodatek in družinski dodatek, prejemki za delo pripornikov in obsojencev, pomoči v obliki denarnih sredstev, ki jih socialno ali drugače ogrožene osebe prejmejo od humanitarnih in invalidskih organizacij ter dobrodelnih ustanov kot pomoč za preživetje, plačila za vodenje knjigovodstva na kmetijah po uradni metodologiji Evropske unije za zbiranje računovodskih podatkov o dohodkih in poslovanju kmetijskih gospodarstev, dohodki prejeti na podlagi pogodbe o vojaški službi v rezervni sestavi, razen nadomestila plače oziroma izgubljeni zaslužek ter razen dohodkov za čas opravljanja vojaške službe. Pri varčevanju se bodo ob uveljavljanju otroškega dodatka upoštevale obresti, ki so obdavčljive po zakonu, ki ureja dohodnino.

 

Ali se bodo pri enostarševski družini res šteli tudi prihodki drugega starša, ki živi ločeno?

Pri enostarševskih družinah se bodo upoštevali dohodki družine, kjer otrok živi, prištela pa se bo preživnina, ki jo plačuje drugi od staršev za otroka v višini izvršilnega naslova, oziroma se bo odštela preživnina, ki jo je preživninski zavezanec plačal na podlagi izvršilnega naslova.

  

Ali se bo res upoštevala tudi preživnina otrok?

Preživnina se bo upoštevala na podlagi izvršilnega pravnega naslova do višine minimalnega dohodka, ki bi osebi pripadala po zakonu, ki ureja socialnovarstvene prejemke, če ne bi imela drugih dohodkov.

 

Ali se bodo upoštevali tudi prihranki, ki jih ima otrok na banki, varčevalni račun za otroka, ipd? 

Pri izračunu otroškega dodatka se bodo upoštevali samo dohodki od prihrankov, ki jih ima otrok na banki, kadar bodo obdavčljivi po zakonu, ki ureja dohodnino in niso oproščeni plačila dohodnine.

  

Kaj vse še prinaša nov zakon o vlogi za otroški dodatek? 

Najpomembnejša sprememba, ki jo prinaša zakon je, da ima pravico do otroškega dodatka eden od staršev za otroka s prijavljenim prebivališčem v Republiki Sloveniji do 18. leta starosti otroka. Mesečna višina otroškega dodatka se določi glede na uvrstitev v dohodkovni razred. Dijakom pripada višji otroški dodatek, kot drugim otrokom. Vlagatelj je dolžan uveljavljati denarne prejemke po naslednjem vrstnem redu: otroški dodatek, denarna socialna pomoč, varstveni dodatek in državna štipendija. Če vlagatelj uveljavlja navedene prejemke v nasprotju z navedenim vrstnim redom, ali če jih ne uveljavlja, pa bi bil do njih upravičen, jih center za socialno delo upošteva v višini, kot če bi bili prejemki dodeljeni. Center za socialno delo bo po uradni dolžnosti pridobil podatke o materialnem položaju oseb, ki se upoštevajo pri ugotavljanju upravičenosti do pravic iz javnih sredstev, iz uradnih evidenc.

 


Preberi še:

Očka samohranilec

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
7
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
7
Vpliv glasbe na razvoj dojenčka
Večina staršev ne posveča večje pozornosti vplivu glasbe na razvoj dojenčka. Kopica novih skrbi ob nosečnosti in prezapo...
5
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
4



Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?