|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Očka samohranilec

Helena Mlakar, 14.9.2010
Očetje so vse bolj dejavno udeleženi pri negi in skrbi za otroke. Očetov samohranilcev pa je pri nas malo. Ti imajo enake pravice, kakor matere samohranilke.

image
/11


Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije ob zadnjem popisu prebivalstva leta 2002, je bilo med moškimi starimi najmanj 15 let, 42 odstotkov očetov. Skoraj 96 odstotkov očetov je živelo v družini z ženo ali partnerko in z otroki. Le nekaj več kot štiri odstotke očetov pa je živelo v družini samo z otroki. Družin, v katerih so z otroki živeli samo očetje je bilo 14609. V teh družinah so leta 2002 živeli otroci, mlajši od 25 let. V nekaj več kot 70 odstotkih teh družin je živel oče z enim otrokom, v dobrih 25 odstotkih je živel oče z dvema otrokoma, v slabih štirih odstotkih je živel oče s tremi otroki in v manj kot odstotku (0,7), je živel oče s štirimi ali več otroki.


Vzdrževani otroci po razvezah zakonske zveze

Le približno 5 odstotkov vzdrževanih otrok iz razvezanih zakonskih zvez je običajno dodeljenih v oskrbo samo očetu. Vzdrževani otroci iz razvezanih zakonskih zvez so bili vsa leta večinoma dodeljeni v oskrbo materam. Po letu 2000 pa se je začel povečevati delež otrok, ki se po razvezi dodelijo v oskrbo obema staršema. Delež otrok, za katere so po razpadu družin skrbeli samo očetje, običajno ni bil velik: leta 2000 je bilo takih otrok 3,9 odstotka, leta 2007 jih je bilo 3,2, leta 2008 pa 4,5 odstotka, so zapisali na straneh Statističnega urada.


Kakšne pravice ima pri nas očka samohranilec, kdaj se mu dodeli skrbništvo nad otroki, kako je s preživnino in deljenim skrbništvom, smo vprašali na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.


Kakšne pravice ima pri nas očka samohranilec? Ali se te razlikujejo v primeru ločitve in v primeru smrti žene?

V slovenski zakonodaji status samohranilec ni določen. V kolikor je pridobitev kakšne pravice odvisna od tega, ali gre za enostarševsko družino, se to upošteva pri dodelitvi te pravice; kar pa je urejeno v področnih zakonih, ki posamezna vprašanja urejajo.


Če se oče po ločitvi odloči, da želi imeti skrbništvo nad otroki, kakšen je postopek?

Sodišče razveže zakonsko zvezo na podlagi sporazuma zakoncev, če sta se sporazumela o varstvu, vzgoji in preživljanju skupnih otrok. Kadar sodišče razveže zakonsko zvezo na podlagi tožbe za razvezo zakonske zveze, odloči tudi o varstvu, vzgoji in preživljanju skupnih otrok ter o njihovih stikih s starši.

Starša, ki ne živita ali ne bosta več živela skupaj, se morata sporazumeti o varstvu in vzgoji skupnih otrok v skladu z njihovimi koristmi. Če se starša sporazumeta o varstvu in vzgoji otrok, lahko predlagata, da sodišče v nepravdnem postopku izda o tem sklep. Če se starša tudi ob pomoči centra za socialno delo ne sporazumeta o varstvu in vzgoji otrok, odloči sodišče na zahtevo enega ali obeh staršev.


Kdaj so otroci dodeljeni očetu? Kdaj otrok že lahko izrazi željo, pri kateremu od staršev si želi živeti? Ali se otrokova želja upošteva?

Sodišče pred odločitvijo glede tega, kateremu od staršev dodeliti otroke v varstvo in vzgojo, pridobi mnenje centra za socialno delo. Sodišče upošteva tudi otrokovo mnenje, če ga je otrok izrazil sam ali po osebi, ki ji zaupa in jo je sam izbral in če je sposoben razumeti pomen in posledice izraženega mnenja.


Če ima oče skrbništvo nad otroki, potem mati plačuje preživnino zanje? Kaj pa v primeru, če je brezposelna?

Če starša ne živita ali ne bosta več živela skupaj, se sporazumeta o preživljanju skupnih otrok. Če se sama o tem ne sporazumeta, jima pri sklenitvi sporazuma pomaga center za socialno delo. Če se starša tudi ob pomoči centra za socialno delo ne sporazumeta o preživljanju skupnih otrok, odloči o tem sodišče na zahtevo enega ali obeh staršev. Višina preživnine se določi glede na potrebe upravičenca in materialne ter pridobitne zmožnosti zavezanca.


Kako poteka deljeno skrbništvo?

Skupno varstvo in vzgoja sta možna samo, če se starša o tem, da imata oziroma obdržita oba varstvo in vzgojo otrok, dogovorita. Pri sklenitvi sporazuma jima lahko pomaga center za socialno delo. Način izvajanja je odvisen od dogovora.


Zanimivost : Tudi očetje so vse starejši

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije iz leta 2008, so tudi očetje vse starejši. Tako kot ženske, se tudi moški vse kasneje odločajo za povečanje družine.

Moški, ki so postali očetje v letu 2008, so bili ob otrokovem rojstvu stari povprečno 32,9 leta (ženske, ki so postale matere v tem letu, pa povprečno 29,9 leta). Večina očetov otrok, rojenih v letu 2008 pri nas, je bila starejša od mater teh otrok (72 %); vsak šesti oče otroka, rojenega v tem letu, je bil mlajši od matere (večinoma največ dve leti). Največja starostna razlika med starejšo materjo in mlajšim očetom je bila v tem letu več kot 15 let.

Tri desetletja nazaj pa je bilo drugače. Od takrat se je zelo zmanjšal delež moških, ki so postali očetje v starosti 20 do 30 let, zato pa se je opazno povečal delež tistih, ki so postali očetje po 30. letu, predvsem delež tistih, ki so postali očetje po 35. letu starosti. Največ moških je bilo namreč ob rojstvu otroka starih od 30 do 34 let, vsak deseti pa je bil ob otrokovem rojstvu v letu 2008 star več kot 40 let. Zelo mladi očetje so pri nas redkost (prav tako kot matere najstnice): med moškimi, ki so postali očetje v letu 2008, je bilo 0,4 odstotka (77) najstnikov oz. mlajših od 20 let; večinoma so bili neporočeni. Pred tridesetimi leti je bilo med najstniki 179 očetov, pred dvajsetimi pa 65. Samo pet odstotkov (1.122) očetov otrok, rojenih v letu 2008, je bilo mlajših od 25 let; pred tridesetimi leti jih je bilo še 23 odstotkov.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
13
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
9
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
6
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
5



Lepe misli o mami
Nič ni narobe, če si lepo misel sposodimo od drugih, lahko pa nam je navdih za lastne besede, zato smo zbrali nekaj čudo...
Očka, ne pozabi fotografirati svoje drage!
Ne glede na to v kakšnem stanju jo ujamete, slikajte jo! Otroci ne bodo opazili umazane majice, neurejene frizure in nen...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?