|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pogasite otrokovo žejo

Tina Južnič, 15.7.2010
Modro nebo obsijano s soncem nas vabi, da v poletnih mesecih preživimo večino svojih prostih ur zunaj. Vendar pa moramo v vročih dneh poskrbeti zase in za svoje otroke, da s hrano in pijačo zaužijemo dovolj tekočine.

image
/11


V vročih poletnih dneh je izredno pomembno, da zaužijemo dovolj tekočine. Še posebej velja biti pozoren na to, koliko jo zaužije vaš otrok. Mala bitjeca sama še nimajo pravega občutka, kdaj in koliko pijače dejansko potrebujejo. Pogosto pa so tudi preveč zaposleni s tekanjem naokoli, igro in raziskovanjem, da bi sploh pomislili na žejo. Zato je naloga staršev, da poskrbijo zanje.


Pijača

Najbolj eleganten in preprost način vnašanja tekočine v telo je s pijačo. Otroku večkrat ponudite kozarec ohlajene vode, sveži naravni sok ali kakšen drug osvežilen napitek. Tako grlo ne bo suho, telo pa bo zadovoljno.

Še posebej je med fizično aktivnostjo pomembno, da vaš malček pije vsaj vsakih 20 minut. Bodite pozorni na to, koliko vode bo izgubil. V teh vročih dneh je zaželeno, da naše telo dobi nekoliko več tekočine, kot smo jo dejansko izgubili.


Doječi otroci in tekočina

Nekatere mamice, ki imajo še doječe se otroke, se pogosto soočajo s problemom, da mali zakladki nočejo piti. Zdravniki pravijo, da je skrb odveč, saj otrok pri normalni aktivnosti z dojenjem dobi zadostno količino tekočine v telo. Nikar pa ne bodite presenečeni, če bo dojenje kar naenkrat potekalo bolj pogosto. Vaš mali otročiček bo najverjetneje žejen.



NASVET

Če se otrok ne doji več, pa kljub temu noče piti, je morda čas, da malenkost popustite tudi vi in mu dovolite piti tisto, kar si želi sam. Četudi je to izjemoma sladek sok. Pomembno je, da njegovo malo telo dobi dovolj tekočine, ki jo nujno potrebuje.



Sadje

Sadne malice so nadvse primerne za vroče poletne dni. Z njimi vnesete v telo nekaj tekočine, hkrati pa tudi njuno potrebne vitamine. Kos sladke lubenice ali melone, ki jo boste družinici postregli v hladni senčki, bo vse zagotovo odžejal. Tudi breskve in nektarine veljajo za bolj sočno sadje.

Če imate svoj vrt, je na njem zagotovo tudi sadje. Pomislite, kako je lahko zabavno, še posebej za manjše otroke, če pomalicate kar neposredno iz drevesa, grma ali njive. Jagode, ribez, kosmulje, jabolka, hruške, slive, marelice in podobni sadeži, so le še dodatne ideje poletnega načina prehranjevanja.


Kosilo »na žlico«

Potreba telesa po zadostni količini vode oziroma tekočine, ki jo povzročijo visoke temperature, so dober razlog, da vaši družinici za kosilo pogosteje privoščite jedi na žlico. Lahke zelenjavne enolončnice so vzorni primer poletnega kosila.

V primeru, da vaši najdražji ne veljajo za pretirane ljubitelje enolončnic, vam predlagamo, da jim za predjed privoščite juho. Goveja, zelenjavna, kremna, kislo pekoča … zagotovo se bo našla kakšna topla tekočina, nad katero bodo navdušeni.


Zadrževanje v senci

Priporočamo vam, da se v vročih poletnih dneh, med 11. in 16. uro, ne zadržujete na soncu. Svojo družinico raje pocrkljajte s sladolednim desertom v hladni senčki.

Prav tako je zaželeno, da otrokove aktivnosti prilagodite zunanji temperaturi. Namesto skakanja po trampolinu raje izberite fizično bolj umirjene aktivnosti. Skupaj preberite pravljico, kaj narišite, oblikujete figurce iz plastelina, barvajta pobarvanko ali pa se igrajte z igračkami. Tiste bolj divje aktivnosti prihranite za jutranje ure, ko se vročina še ne bo zares začela ali pa za poznopopoldanski del dneva, ko le-ta že nekoliko popušča.

 

Preberi še:

Probiotiki za zdravje vse družine

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Regratov med
Zdravilna rastlina regrat je poznana vsakemu. Zdravilni so listi, korenina in tudi cvetovi. Iz cvetov lahko pripravite ...
6
Danes so na jedilniku šparglji
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...
5
Triki za peko brezglutenskega kruha
Za to, da kruh ni narastel dovolj, so lahko krive različne reči - testo za kruh je stalo na hladnem ali ni bilo pokrito,...
4
Kdaj lahko dojenčku uvajamo mandarine in d...
Včasih je veljalo, da naj bi se citruse uvajalo po 1. letu starosti. Vendar so priporočila dames drugačna. Kdaj in kako ...
4



3 odlične jedi za doječo mamico
Za mamice, ki dojijo velja, da to kar same pojedo, poje tudi njihov dojenček. V želji, da dojenček ne bi imel težav s pr...
Kdaj lahko otroku prvič ponudite jajce?
Jajca so precej alergeno živilo, zato naj bi jih malčkom uvajali v prehrano z nekoliko večjo previdnostjo. Vendar se tud...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?