|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pozor: Energijske pijače niso za otroke!

Zveza potrošnikov Slovenije, 19.5.2014
Energijske pijače niso primerna pijača za otroke in mladostnike, Litva je ukrepala, bo Slovenija tudi?

image
Energijske pijače? Raje ne, hvala! (Foto: Psmag.com)
/11


Številne raziskave ugotavljajo, da predstavlja uživanje energijskih pijač resno tveganje za zdravje otrok in mladostnikov. Zaradi visokega vnosa kofeina in drugih sestavin, nizke telesne teže in organizma, ki se še razvija, namreč pri njih lahko nastopijo fiziološke in vedenjske spremembe, ki se razlikujejo od odraslih in vključujejo povečano živčno vzburjenost, nespečnost, povečano uriniranje, pa tudi tesnobo, motnje srčnega ritma in mišične krče.

"EFSA (Evropska agencija za varno hrano) je pred nekaj leti že vzela pod drobnogled običajni sestavini energijskih pijač (taurin in glukoronolakton). Ugotovili so, da je uživanje teh sestavin varno, vendar le, če ju uživa odrasla oseba in v zmernih količinah. Potrebno je poudariti, da so ugotavljali varnost uživanja posamezne sestavine, ne pa tudi njunega medsebojnega učinkovanja," še izpostavlja dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije.


Energijska pijača in alkohol = nevarna kombinacija

Na ZPS opozarjajo, da je uživanje energijskih pijač skupaj z alkoholnimi lahko nevarno in ga zato resno odsvetujejo. Kofein iz energijskih pijač namreč delno zabriše delovanje alkohola, zaradi česar morebitno vinjenost slabše zaznamo, pa čeprav imamo v krvi enako količino alkohola, kot če ne bi spili energijske pijače. Menimo, da je družbeno neodgovorno prodajati energijske pijače v neposredni bližini alkoholnih pijač.

Opozarjajo tudi na pogosto prezrto dejstvo, da z eno običajno pločevinko (250 ml) vnesemo v telo od 25 do več kot 35 gramov sladkorja.


»Uživanje 'tekočega´ sladkorja lahko dolgoročno povzroči povečano telesno težo in nastanek drugih civilizacijskih bolezni. Znano je, da telo kalorij iz pijač z dodanim sladkorjem ne zazna dovolj dobro in se torej obnaša, kot da teh kalorij ni zaužilo. Glede uživanja sladil pa nekatere znanstvene raziskave opozarjajo, da naj bi več zaužitih sladil povečalo občutek lakote in posledično povzročilo povečanje telesne teže,« opozarja dr. Tanja Pajk Žontar in dodaja: "Poročila o zastrupitvah, pri katerih je udeleženo tudi pitje energijskih pijač tudi kažejo, da tisti mladostniki, ki uživajo energijske pijače, bolj pogosto posegajo tudi po drugih psihoaktivnih substancah."

Na ZPS si želijo, da bi tudi Slovenija sledila vzoru Litve in prepovedala prodajo energijskih pijač mlajšim od 18 let.


Pasti uživanja energijskih pijač

Ljudje pijejo energijske pijače tudi zato, da bi se odžejali. Učinek pa je zaradi vsebnosti kofeina, ki pospešuje izločanje vode iz telesa, ravno nasproten. Energijske pijače torej povzročajo dehidracijo, kar lahko pri (večji) telesni dejavnosti tudi resno vpliva na zdravje. Pri otrocih in mladostnikih, ki uživajo energijske pijače, lahko pride do kemične odvisnosti od kofeina, kar pa po mnenju nekaterih raziskovalcev "tlakuje pot" tudi za druge kemične odvisnosti.


Slabe spalne navade otrok in mladostnikov so lahko posledica uživanja energijskih pijač, saj le te vsebujejo psihoaktivne substance. Odziv na zaužito energijsko pijačo je odvisen od posameznika. Prav zato se lahko pri posameznikih zgodi, da po zaužiti energijski pijači in občutku »eksplozije energije«, nastopi občutek izčrpanosti, zaspanosti oz. "izpraznjenosti".

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
8
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
8
Pripravite dom na Veliko noč
Velika noč je posebna priložnost, ko otroke vzpodbujamo k sodelovanju pri okrasitvi doma s spomladanskim cvetjem in prip...
4
Pirhi v naravnih barvah
Barvanje jajc otroke navdušuje. Preberite, kako ste lahko ustvarjalni pri barvanju jajc z naravnimi barvami.
4



Povišan holesterol pri otroku
Vse več je otrok, ki imajo povišane maščobe v krvi, to je povišan holesterol. Otroci, katerih vrednost ni preveč visoka,...
4 preprosti recepti za zdrav domač sladoled
video
Sladoled obožujemo odrasli, nad njim pa so še posebej navdušeni naši malčki. Poiskali smo nekaj zdravih različic prepros...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?