|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Korak po korak: Prehrana dojenčka po hranjenju z mlekom

Uredništvo Ringaraja.net, 26.11.2021
Prehod na trdno hrano je pomemben korak pri rasti najmlajših – odkrivanje novih okusov, ustvarjanje odnosa do hrane ter vzpostavljanje zdravih navad že v zgodnji mladosti naredi to obdobje nepogrešljivo tako za dojenčke kot mamice.

image
FOTO: Freepik.com
/11


Podati se na to »pustolovščino« pa včasih ni lahko, saj obstaja veliko pravil, ki se nanašajo na vrstni red uvedbe hrane, vprašanja o alergenih, pa tudi na situacije, ko vaši malčki nekatera živila zavračajo.

Prvo, kar morate vedeti, je, da je vsak dojenček drugačen in da je uvajanje trdne hrane proces, ki zahteva svoj čas, in če se sprašujete, kako začeti in v kakšnem vrstnem redu, smo tukaj, da vam pomagamo vzpostaviti rutino – korak za korakom. Hrano lahko pripravite sami, tako da jo kuhate na pari in nato pečete v pečici, če pa ne morete priskrbeti ali najti vseh živil, ki jih želite, ali niste prepričani o njihovi kakovosti, kot zamenjavo izberite kakovostne kupljene izdelke. Naše priporočilo je ponudba otroške hrane Nutrino, ki izstopa s širokim naborom naravnih, hranljivih in zdravih izdelkov iz posebej izbranih živil s strogim nadzorom kakovosti. Ampak pojdimo po vrsti.

 

nutrino

 

4+ meseci

Pravi čas za prehod na trdno hrano se lahko razlikuje in pri tem nikakor ne smete hiteti. Med četrtim in šestim mesecem je otrokov prebavni sistem pripravljen na prvo trdno hrano, vaš dojenček pa bo z novimi živili vnesel hranila, ki jih potrebuje za pravilno rast in ustrezno nadomestilo kalorij. Obstajajo različni pokazatelji, ki lahko kažejo, da je vaš dojenček pripravljen, na primer samostojno držanje glave, seganje po trdni hrani, jokanje po dojenju in zbujanje ponoči. Če vaš dojenček kaže te znake, se lahko posvetujete s pediatrom o možnem začetku uvajanja trdne prehrane. Pri tej starosti se priporočajo pire jabolka, buče in graha, sladki krompir ali žita brez glutena.

 

6+ mesecev

Šest mesecev je najprimernejša starost za razširitev jedilnika z uvajanjem novih okusov in živil, saj vaš dojenček v tej starosti potrebuje hranila, kot so beljakovine, železo, vitamini in vlaknine. Meso je zelo dober vir nekaterih od teh hranilnih snovi in ??pomemben del prehrane dojenčkov pri starosti okoli šestih mesecev. Za lažje požiranje je treba meso vedno dajati skupaj z zelenjavo. Ko dojenček dopolni šest mesecev, mu lahko ponudite tudi kombinirana žita, ki vsebujejo pšenico, oves, rž in dodatek sadja. Ne pozabite, da je to obdobje pomembno za vzpostavitev pravilnih obrokov in dobrih navad, da se dojenček lahko prehranjuje zdravo in ne izgubi potrpljenja, če mu kakšna hrana ni všeč. Poskusite majhne količine tovrstne hrane vključiti v drugem obroku.

 

8+ mesecev

Od osmega meseca starosti je čas za prehod z gnetene hrane na običajno družinsko prehrano. V tem obdobju mora otrok imeti vsaj dva trdna obroka in en prigrizek na dan. Opazili boste, da bo vaš dojenček pri tej starosti postal pravi mali radovednež, zato pustite, da sam raziskuje svet hrane in uporablja svoje prstke. Če se vam zdi, da otrok s samostojnim hranjenjem ne dobi dovolj hrane, uporabite mešano metodo – povečajte prehrano s pireji in kašami, da poskrbite, da bo jedel dovolj kakovostno. Sadje je najlažje dati kot prigrizek, saj ga lahko spečete v pečici ali kupite pire z različnimi okusi in ga otroku ponudite po popoldanskem spanju ali na sprehodih.

 

12+ mesecev

Ko otrok dopolni eno leto, bo najtežje že za vami. Vaš dojenček bo v tem obdobju že zgradil toleranco na veliko živil, s tem pa bo vse manj bojazni, da boste naredili napako. To starost uporabite za vzpostavitev pravilnega odnosa otroka do hrane z urniki obrokov in oblikovanjem prehranjevalnih navad. Izogibajte se ponujanju hrane otroku neposredno pred glavnim obrokom ali po njem, saj s tem tvegate, da bo med glavnim obrokom imel slabši tek in bo premalo pojedel, ali pa celo, da bo preveč lačen in posledično pojedel preveč. Otrok naj kosilo ali večerjo poje sede za mizo ali v stolčku za hranjenje, majhni triki ustvarjalne postrežbe hrane pa lahko vašemu malčku pomagajo, da končno poskusi nekaj jedi, ki mu prej niso bile všeč.

 

nutrino

 

In še najpomembnejši nasvet – poskusite biti sproščeni, prehrana vašega dojenčka pa naj bo proces, poln zaupanja in zabave za oba.

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ljubiteljice banan imajo več možnosti za f...
Obstaja kar nekaj študij, ki iščejo povezave med vplivom prehrane matere in očeta pred spočetjem ter spolom spočetega ot...
3
Hrana, ki zvišuje plodnost
Tudi med slovenskimi pari je vse več težav z neplodnostjo. Strokovnjaki opozarjajo, da tudi prehrana lahko vpliva na zan...
3
Kruh, potica in sadna kruhova rezina
Kruh in potica sta stalnica na praznični božični mizi. Predstavljata darove v zahvalo za staro leto in prošnjo za dobro ...
3
Valentinova tortica
Ideja za srčkasto sladico, za male in velike! Zakaj je ne bi tokrat ustvaril očka? Na pomoč naj priskoči cela družina in...
3



Recept za dojenčke: Sladek krompir
Danes je glavna sestavina sladek krompir, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za osemmesečnika in e...
Odlične ideje za zajtrk
Inovativne ideje za zajtrk (za dojenčka in celotno družino) in recept za odlične ovsene bananine palačinke




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?