|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Priporočena hrana pred zanositvijo

Klavdija Kosič, Boobee Foodee, 15.4.2016
Prehrana postaja vedno bolj pomembna in z vseh strani nas zasipajo z informacijami o super, pravilni, najboljši prehrani. S hrano se da marsikaj preprečiti, ampak ali ste vedeli, da se da tudi spodbujati zanositev oz. vsaj okrepiti možnost za to.

image
Ovsena kaša z lanom, banano in grškim jogurtom. (F: BoobeeFoodee)
/11


Kaj naj se torej znajde na jedilniku zdrave ženske, ki želi zanositi?

 

Prehrana bogata s kalcijem

Kalcij pomaga okrepiti celo telo, seveda predvsem veziva in kosti ter spodbuja delovanje organov reproduktivnega sistema. V večjih količinah ga najdemo v vsej zelenolistnati zelenjavi (blitva, špinača, ohrovt, kodrolistnati ohrovt) ter v sveže stisnjenih sokovih, vseh oreščkih, mleku in mlečnih izdelkih, predvsem trdih sirih.

Omenjena živila je najbolje kombinirati v krasne, hranljive obroke in tako boste vašemu telesu dovedli primerno količino kalcija.

  

PRIMER JEDILNIKA: 

  • Zajtrk:navaden jogurt, 3 žlice ovsenih kosmičev, 1 žlica drobljenih mandljev, banana, cimet
  • Kosilo: soparjen brokoli s prelivom iz indijskih oreščkov, česna in soli, sir za žar, 2 žlici rjavega riža s polivko iz avokada in paradižnikov
  • Večerja: solata iz soparjenega stročjega fižola s tofujevim drobljencem ali rikota sirom

 

Poskrbite za beljakovine in železo

Železo je pomemben mineral, ki pomaga do uspešne zanositve. Prav tako pa ne smemo pozabiti na beljekovine. Vendar, bodimo pozorne – oboje je potrebno uživati v ravno pravi količini, ne premalo in ne preveč.

Za dober izkoristek tako železa kot beljakovin je smiselno posegati po domačem mesu, ki prihaja od domačih kmetij s poreklom in je primerno rejeno. Za vegetarijance se toplo priporočajo stročnice (zelena, rjava, rdeča, rumena, črna leča) v vseh oblikah ter seveda meso za »uboge«, kot so včasih rekli fižolu. Le-ta igra v slovenski kulinarični tradiciji pomembno vlogo, saj obstaja vrsta pisanih in slastnih jedi, pri katerih je glavni akter ravno fižol. Odličen vir beljakovin so še žita in semena – kvinoja, chia semena, ajdova in prosena kaša.

Za hiter polnovreden prigrizek predlagam presne ajdove kroglice, ki jih lahko nesete tudi v službo, se posladkate zunaj na izletu ali presenetite otroke za kakšno rojstnodnevno zabavo.


ajdove

Presne ajdove kroglice - recept najdete TUKAJ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izberite polnovredna, polnozrnata in hranljiva živila.  

V to kategorijo spadajo vsi polnozrnati in polnovredni kruhki (ržen, kamutov, pirin, ovsen, ajdov), prav tako pa polnovreden riž (rjavi, divji), polnozrnati in tudi navadni kosmiči (ovseni, pirini, pšenični, ajdovi), polnovredne testenine. Seveda s tem ne smemo pretiravati in pri vseh obrokih jesti polnozrnato, saj bo prebava otežena, želodček bo napihnjen in slabo počutje nas bo spremljalo dobršen del dneva. Smiselno je kombinirati z zelenjavo s stročnicami; tako bomo tudi dlje časa siti, želodček bo prepeval, prebava pa bo lahkotna.

 

Kvalitetne omega-3 maščobne kisline

Najdemo jih v ribah, lososu, sardonih in sardelicah, prav tako pa v vseh semenih – laneno, konopljino, sončnično ter orehih in domačih jajcah. Maščobne kisline pripomorejo k povečanemu dotoku krvi do reproduktivnih organov, prav tako pa pomirjajo in uravnavajo hormonska nihanja. Dva- do trikrat tedensko si privoščimo zdrav obrok, najbolje z malimi ribicami z dna prehranjevalne verige, ki so manj onesnažene s težkimi kovinami. To so predvsem sardoni, sardele, girice, vahnje, trske in divji losos.

 

ribjeDomače ribje lososove palčke, soparjena cvetača in čips iz sladkega krompirja

Recept za ribje palčke najdete TU.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klavdijo Kosič, najdete tudi med Ringarajinimi strokovnjaki. Če imate kakšno vprašanje glede prehrane, ji ga lahko zastavite TUKAJ

 

 

Klavdija Kosič je certificirana prehranska svetovalka, specializirana za otroško prehrano, od uvajanja goste hrane dalje, obenem pa mamica, ki teorijo preizkusi tudi v praksi.

Več vsebin o prehrani za vso družino in veliko odličnih receptov najdete na naslednjih povezavah:

https://www.facebook.com/BoobeeFoodee

http://www.boobeefoodee.si/

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
7
Sirovi kruhki s semeni
Te sirove kruhke s semeni lahko spečejo tudi malo večji otroci, saj je priprava zares otročje lahka. Seveda z malo vaše ...
4
3 odlične jedi za doječo mamico
Za mamice, ki dojijo velja, da to kar same pojedo, poje tudi njihov dojenček. V želji, da dojenček ne bi imel težav s pr...
4
Ameriški krofi z masleno meringa kremo
Za letošnji pust pripravite krofe na drugačen način. Tokrat vam predstavljamo recept za ameriške krofe z masleno meringa...
3



Živila, ki potrojijo možnosti za uspešen IVF
uživanje nasičenih maščob spodbuja nastanek jajčec boljše kakovosti, pravijo strokovnjaki. Po drugi strani vnos polinena...
Policistični jajčniki - pripravki za zdrav...
Policistični jajčniki so pogosta težava žensk, veliko preglavic pa jim povzročajo predvsem pri zanositvi. S hrano lahko ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?