|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Proti porodniškemu dopustu za očete

Helena Mlakar, 6.8.2013
Po predstavitvi novega predloga Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki so ga v začetku julija predstavili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je odziv večinoma negativen.

image
/11


Starši so večinoma proti ukrepu neprenosljivega meseca starševskega dopusta za očete. 

Ministrica dr. Anja Kopač Mrak in v. d. generalne direktorice direktorata za družino mag. Ana Vodičar sta novinarski konfrenci v začetku julija letos predstavili novi predlog Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Gre za temeljni zakon na področju urejanja starševskega varstva in družinskih prejemkov. Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je na začetku poudarila, da že veljavni zakon ureja pravice do starševskega varstva in družinskih prejemkov na zavidljivi ravni gledano primerjalno z drugimi državami Evropske unije. Rešitve v predlaganem novem zakonu pa pomenijo še nadgradnjo že obstoječih pravic.

Spremembe zakona temeljijo na socialni vlogi države in dejstvu, da mora država utrjevati pomen temeljne družbene celice – družine.

 

Starševsko varstvo in še zlasti starševski dopust pomembno prispevata k odpravljanju razlik med ženskami in moškimi na trgu dela. Te pravice omogočajo, da ženske po rojstvu otroka ostanejo aktivne na trgu dela. Starševski dopust je namenjen tudi spodbujanju bolj enakovredne porazdelitve obveznosti varstva in nege otrok med ženskami in moškimi. Zato pred kratkim sprejeta Direktiva ( 2010/18/EU), določa starševski dopust kot individualno in načeloma neprenosljivo pravico staršev, saj se želi na ta način zagotoviti enake priložnosti moških in žensk na trgu dela in enako obravnavo pri delu.

 

»Pri spremembah izhajamo iz sedanjega položaja žensk in moških na trgu dela ter dajemo velik poudarek usklajevanju poklicnega in družinskega življenja,« je na novinarski konferenci povedala ministrica. Družinska politika oziroma starševsko varstvo pomembno prispeva k odpravljanju razlik med ženskami in moškimi na trgu dela, spodbujata bolj enakopravno delitev obveznosti glede varstva in nege otrok med ženskami in moškimi, s tem pa je povezana tudi odločitev za drugega, tretjega otroka ...

 

Na ministrstvu so predlagali in tak predlog tudi dali v javno razpravo, da ohranijo skupno dolžino porodniškega in starševskega dopusta na enem letu (12 mesecih) kot doslej, da pa en mesec starševskega dopusta, ki si ga starša že sedaj lahko delita, pripada izključno očetu.

 

Več o predstavitvi novega predloga si lahko preberete TUKAJ.

 

Javna razprava predloga se je končala v začetku avgusta, na ministrstvu so prejeli okrog 50 odzivov in pripomb na predlog zakona. Večina jih nasprotuje ukrepu neprenosljivega meseca starševskega dopusta za očete.


Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bodo odzive in pripombe na predlog temeljito pregledali in predloge ponovno konec avgusta posredovali v obravnavo in sprejem vladi ter jih tudi javno predstavili.

 

O novem predlogu Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih teče debata na našem FORUMU. Preberite si odzive staršev!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
21
7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu
Brce že prepoznate, kaj pa še kaj drugega počne vaš dojenček v trebuhu? Preberite, presenečeni boste, kaj vse počne malo...
7
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
5
Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.
4



Očetov stres vpliva na razvijajočega otroka
Ena od študij o pomenu očetovega mentalnega zdravje pred rojstvom otroka je pokazala, da lahko tudi stres očeta v obdobj...
Priznanje očetovstva: kdaj je to potrebno ...
Neporočeni pari, ki pričakujete otroka v skupni zvezi, morate pred ali po porodu urediti tudi priznanje očetovstva za sv...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?