|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Novost: Elektronske vloge za uveljavljanje pravic ob rojstvu otroka

Uredništvo Ringaraja.net, 15.3.2022
Od 15. marca 2022 dalje je za matere in očete olajšano oddajanje vlog za uveljavljanje pravic ob rojstvu otroka (materinski, starševski, očetovski dopust ...), saj je po novem mogoče vlogo oddati elektronsko prek eUprave.

image
Papirnatima vlogama za materinski in očetovski dopust se pridružujeta tudi elektronski različici. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Doslej je bilo mogoče vlogo za materinski, starševski, očetovski dopust in ostale pravice, ki pripadajo materi in očetu ob rojstvu otroka oddajati zgolj klasično, z natisnjenim obrazcem, ki ga je bilo treba izolniti in osebno ali po pošti oddati pristojnemu centru za socialno delo. Od 15. marca 2022 pa bo oddajanje vlog bistveno poenostavljeno, saj sta Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost in Ministrstvo za javno upravo pripravila sistem za elektronsko oddajo vlog prek portala eUprava.

 

Minister Janez Cigler Kralj je ob tem dejal: »Pozdravljam novo možnost oddaje omenjenih vlog na portalu eUprava. Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se trudimo, da vsem uporabnikom približamo in poenostavimo koriščenje njihovih pravic, v tej smeri oblikujemo naše predloge in ukrepe.«

 

Elektronsko oddajanje je po novem omogočeno še za dve vrsti vlog

Za nekatere vloge za uveljavitev dolčenih pravic staršev je žeomogočeno elektronsko oddajanje (npr. za otroroški dodatek), s 15. marcem pa boste lahko elektronsko na portalu eUprava vlagali tudi ti dve vlogi:

- Vlogo matere za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka (s to vlogo mati uveljavlja pravico do materinskega dopusta in materinskega nadomestila, pravico do starševskega dopusta in starševskega nadomestila, podaljšanega starševskega dopusta ter pravico do pomoči ob rojstvu otroka, če je ne uveljavlja oče) in

- Vlogo očeta oziroma druge osebe za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka (s to vlogo oče uveljavlja pravico do očetovskega dopusta, lahko pa tudi do očetovskega nadomestila ter pravico do pomoči ob rojstvu otroka, če ju ne uveljavlja mati).

Za elektronsko oddajo vloge boste potrebovali e-identiteto, to je digitalno potrdilo ali mobilna identiteta smsPASS

 

PREBERITE TUDI: Carski rez - ima oče pravico do dopusta?

 

Prednosti elektronskega oddajanja vlog

Za bodoče starše, ki bi želeli pridobiti pripadajoče pravice ob otrokovem rojstvu prinaša elektronsko oddajanje vlog veliko prednosti. Vloge lahko oddate kadarkoli in kjerkoli, izpolnjevanje vloge je hitrejše, saj se vaši podatki na vlogo prenesejo samodejno iz uradnih virov in jih ni treba izpolnjevati ročno.

Centrom za socialno delo teh podatkov tudi ne bo več treba dodatno preverjati, pridobljeni bodo namreč neposredno iz uradnih virov, prav tako pa bo večja tudi zanesljivost drugih podatkov, kot je davčna številka delodajalca, ki se bo v vlogo povzela iz uradnega registra.

 

Tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik pozdravlja novo možnost oddaje omenjenih vlog: »Vsaka nova možnost elektronske oddaje vloge na varen način, od doma oziroma na daljavo, je za uporabnike izjemnega pomena, hkrati pa povečuje učinkovitost državnega aparata. Še toliko bolj pa je tak način oddaje vloge dobrodošel za mlade starše, ki imajo ob rojstvu otroka številne druge obveznosti.«


Roki za oddajo ostajajo enaki

Vsi pogoji za pridobitev omenjenih starševskih pravic in tudi roki za oddajo obeh vlog ostajajo enaki. Z elektronskim oddajanjem teh dveh vlog pa je poenostavljeno spremljanje statusa reševanja vlog. Potek reševanja lahko namreč spremljate na portalu eUprava in se naročite tudi na obveščanje o statusu reševanja vlog po e-pošti ali SMS sporočilih.

 

V kolikor pa vam je bolj blizu dosedanji način oddajanja vlog, torej na listu papirja, je to še vedno možno. Takšne vloge oddate osebno na centru za socialno delo, pošljete po pošti ali skenirano po elektronski pošti.

 

Do obeh e-vlog lahko dostopate na naslednjih povezavah:

VLOGA MATERE ZA UVELJAVITEV PRAVIC OB ROJSTVU OTROKA

(materinski dopust, materinsko nadomestilo, starševski dopust in nadomestilo, podaljšanje starševskega dopusta, pomoč ob rojstvu otroka)tev pravic ob rojstvu otroka)

VLOGA OČETA OZIROMA DRUGE OSEBE ZA UVELJAVITEV PRAVIC OB ROJSTVU OTROKA 

(očetovski dopust in očetovsko nadomestilo, pomoč ob rojstvu otroka)

 

PREBERITE TUDI: Energetski bon: kdo ga prejme in kdaj?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
4
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
4



Očetovo pismo otrokovi mami
Čeprav je za otroka odnos z očetom ravno tako pomemben kot odnos z mamo, so očetje še vedno velikokrat spregledani. Preb...
Mali zakladi - ohranjamo najlepše spomine
Vsaka noseča ženska in vsaka mati si zasluži imeti edinstven spomin na nepozabno obdobje nosečnosti, spomine na neprecen...




Carski rez
peki

Zanima me če poznate katero žensko, ki je imela že četrti carski rez?

Da (16%)

Ne (84%)


Število vseh glasov: 254

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!