|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Spodbujam ženske k modremu delovanju!

Helena Mlakar, 11.10.2010
Mojca Kurent je višja medicinska sestra, ki se že vrsto let ukvarja z raznimi masažnimi tehnikami in svetovanjem o zdravem načinu življenja. Je mama dveh otrok in velika ljubiteljica narave.

image
/11


Njeno delo je usmerjeno v skrb in podporo ženskam v vseh življenjskih obdobjih, še posebno pa v čas nosečnosti , materinstva in obdobju po porodu. Organizira različne dejavnosti, skozi katere vzpodbuja ženske k modremu delovanju. Z njo smo poklepetali o njenem delu.


Organizirate tečaje za dojenčke. Kako potekajo vaši tečaji?

Tečaji potekajo individualno ali v majhnih skupinah, z mamico in dojenčkom. Če je tečaj individualen poteka na domu in na prvem srečanju otroka zmasiram, izberem prijeme, primerne za starost in stanje otroka, pokažem prijeme tudi na lutki in pustim list, na katerem so predstavljeni prijemi. Po tednu do desetih dnevih sledi drugo srečanje, na katerem masira mamica in po potrebi popravim prijeme, ki jih še ni osvojila. Svetujem in pokažem ji tudi nove prijeme, ki jih bo mamica lahko izvajala tudi v prihodnosti. V obdobju, ki sledi, pa sem dosegljiva za dodatne nasvete po telefonu, po potrebi ponovim tudi obisk na domu.


Ste tudi voditeljica tečajev in predavanj. Katere masažne tehnike vas zanimajo? Kaj predavate?

Že več kot desetletje se zanimam za različne masažne tehnike. Izvajam klasično medicinsko masažo, refleksno masažo stopal, bownovo terapijo, ayurvedsko masažo obraza. Svetujem mladim mamicam pred in po porodu, v zvezi z novim življenjem, dojenjem, prehrano in osnovnim rokovanjem z dojenčkom. Zelo me je pritegnila masaža dojenčkov, ki je ena izmed najlepših komunikacij z dojenčkom in se ji posvečam z vsem srcem.

Poleg omenjenega masiram tudi odrasle, svetujem in izvaja bownovo terapijo, ki je zanimiva metoda za odpravljanje raznih fizičnih in čustvenih težav v vseh življenjskih obdobjih. Primerna je za dojenčke, otroke, odrasle, nosečnice in starejše osebe, saj je nežna metoda, ki deluje preko mišic, tetiv in narastišč mišic in vzpodbudi telo k samo-zdravljenju.


Masaža dojenčkov se pri nas uveljavlja zadnja leta. K temu pa ste pripomogli tudi vi. Kako?

Znanje o masaži dojenčkov v Evropi je bilo pozabljeno, ko pa je leta 1976 francoski zdravnik, ginekolog dr. Frederick Leboyer začel razvijati svojo zamisel o poteku poroda, je uvrstil masažo kot temeljno obliko komunikacije z novorojenčkom in od takrat se počasi uveljavlja tudi v evropskih porodnišnicah in enotah za intenzivno nego novorojencev (znana je njegova knjiga »Rojstvo brez nasilja«).

Spomladi 2002 leta sem seznanila o masaži novorojenčkov sestre in fizioterapevtke Enote za intenzivno nego novorojenčkov v porodnišnici Kliničnega centra, jeseni pa sem bila povabljena v Društvo za prezgodaj rojene otroke v Mariboru. Tudi zdravstveno osebje se zaveda, da nekatere 'neterapevtske' tehnike ugodno vplivajo na razvoj malega bitja. Zadovoljne mamice, ki to počnejo, jih o tem rade obveščajo.


Svetujete tudi mamicam po porodu. Kako to poteka?

Z masažnimi prijemi in svetovanjem o zdravem načinu življenja ter vzpostavljanju dojenja pripomorem tudi mladim mamicam, da lažje sprejmejo novo vlogo, se veselijo malega bitja in postanejo srečne in samozavestne mamice. Po porodu se njeno življenje spremeni, zato je pomembno, da si zna vzeti čas zase in se prepustiti sprostitvi in pogovoru.


Vodite kuharske tečaje za uvajanje goste hrane. Kako svetujete mamicam?

V obdobju, ko je treba otročku ponuditi poleg mleka še gosto hrano, je mamica deležna praktičnih navodil v zvezi s pripravo hrane. Na tečaju, ki je lahko individualen ali v skupini, se mamice seznanijo, kdaj začeti, kako določiti najbolj optimalni čas za začetek, katera živila ponuditi, v kakšnem zaporedju, kako ravnati v primeru alergij …

Skratka, na tečaju pripravimo veliko dobrot, seveda brez umetnih snovi, biološko pridelane hrane in v prijetnem vzdušju, ki nam da veliko veselje za ustvarjanje.


Organizirate pa tudi srečanja za babice in dedke.

Tudi bodoči stari starši postanejo vznemirjeni ob novici, da bodo dobili vnuka ali vnukinjo. Marsikdo od njih je že pozabil na vse male in veliko skrivnosti, ki jih je potrebno poznati, ko pride v bližino dojenček. Na vsak način bi zelo radi podprli mlade starše, pa ne vedo točno, kako.

Na srečanjih se bodoči dedki in babice seznanijo, kako rokovati z dojenčkom, kako pomagati mladi mamici, kakšne so smernice glede dojenja in prehrane in kako lahko izrazijo to, kar čutijo do novega člana.


Darilni bon

Marsikdo ne ve, kaj bi podaril mladi mamici kot darilo za prihod novorojenčka. Ena izmed možnosti je tudi plačilo tečaja za masažo dojenčka ali oskrbo mamice po porodu z masažo in zapiranjem kosti. Tudi obisk na domu s svetovanjem ali masažo je primerno darilo v prvih mesecih po porodu, ko se mamica in novorojenček šele učita živeti eden z drugim in včasih potrebujeta podporo, da skrbi lažje nadomestita z veseljem, brezskrbnostjo in zaupanjem.

Če pokličete Mojco na številko 041 338 555, in se z njo dogovorite o darilu in ga plačate, vam pošlje po pošti darilni bon, kjer je zapisana usluga, ki jo želite podariti mladi mamici.

Mojca deluje na področju cele Slovenije. Več o njej boste našli na njeni spletni strani.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
20
Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
18
Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...
8
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
7



Kaj je bolezen rok, ust in nog?
Bolezen rok, ust in nog je virusna infekcijska bolezen, ki najpogosteje prizadene dojenčke in otroke. Preverite, kako jo...
Ko vam dojenček pade s postelje ...
Hitro se nam lahko zgodi, da v trenutku nepazljivosti nepričakovano naše malo, neubogljeno bitje pade s postelje ali cel...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?