|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ta živila so nevarna za otroke, mlajše od pet let

Uredništvo Ringaraja.net, 5.12.2022
Pri nekaterih živilih velja biti previden, ko gre za mlajšega otroka, saj predstavlja tveganje za zadušitev. Preverite, katera hrana, ki jo otroci sicer obožujejo, je lahko nevarna.

/11


Strokovnjaki svetujejo, da je pri določeni hrani potrebno biti previdnejši, ko jo ponujamo doječkom in mlajšim otrokom. Obstaja namreč nekaj živil, ki so zaradi svoje oblike ali teksture lahko nevarni za zadušitev. Zato strokovnjaki opozarjajo, da bodite pozorni, kaj dajete jesti majhnemu otroku oziroma ali je res dovolj velik za določeno vrsto goste hrane.


Nevarna so tudi nekatera živila, ki so pri otrocih zelo priljubljena

Strokovnjakinja za varnost otrok Holly Beggings opozarja na živila, ki so lahko nevarna za otroke - to so hrenovke, grozdje, oreščki, sadje in pokovka (kokice).


PREBERITE TUDI: Kako pravilno narezati grozdje za malčka?


Vsaka sladkarija, ki je trda, lepljiva in gumijasta, je po njenih besedah ??lahko problematična, še posebej za otroke, mlajše od pet let. Pravzaprav je bilo ugotovljeno, da so trdi bonboni na vrhu seznama najbolj nevarnih živil za zadušitev. Potencialno tveganje lahko predstavljajo tudi koščki mesa ali sira, žvečilni gumi in priljubljene penice (marshmallow).


"Ta živila veljajo za visoko tvegana za otroke, mlajše od pet let. Otroci imajo majhne dihalne poti v obliki lijaka in se še učijo, kako pravilno predelati in pogoltniti hrano. Zato morate ta živila pripraviti na varen način, preden jih daste svojemu otrok," je poudarila Holly in dodala, da lahko otroci popolnoma pravilno žvečijo hrano šele od petega leta starosti, saj jim pri tej starosti izraščajo kočniki.


Med hranjenjem je potrebno paziti na otroka

Pediatri opozarjajo, da je pri otrocih povečana nevarnost zadušitve, saj med jedjo hitro izgubijo pozornost. Zato je pomembno, da jih med jedjo vedno pazimo. Hoja, tek in smeh lahko povzročijo izgubo nadzora nad požiranjem.

Strokovnjaki staršem svetujejo, naj sveže sadje, kot so banane, jabolka, nektarine in hruške, za majhne otroke vedno narežejo na tanke rezine. Pri sadju, kot so slive, grozdje ali češnje, pa najprej odstranite koščice. Zelenjavo, kot so korenje, grah, cvetača, krompir in brokoli, je bolj varno najprej skuhati in narezati na manjše kocke.

Prepričajte se tudi, da med jedjo otrok ni preveč utrujen in naj sedi na svojem stolu.


PREBERITE TUDI: Bi znali nuditi prvo pomoč svojemu dojenčku?


VIR: Yumama.com, Tik Tok (video)

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rast...
Tale priročnik Naj zraste spet bi moral biti v vsaki družinski kuhinji! Zakaj, preverite v članku.
4
Kašica s kvinojo, hruško in breskvijo
Dojenčki obožujejo sladke okuse breskev in hrušk, vanilija pa male brbončice še dodatno prebudi. S kvinojo boste poskrbe...
4
Kuharska družina SEPTEMBRA je družina …
Nagrajenci natečaja za Kuharsko družino septembra 2013 so znani! Preveri, ali ste prav vi osvojili laskavi naziv in bost...
3
Sladke razvade povzročajo prehlade
V primeru, da z narobe izkazano ljubeznijo vzgojimo mladega »sladkornega odvisnika«, tvegamo, da bo otrok dovzetnejši za...
3



Pita iz starega kruha s koprivami in sirom
Tudi vaš otrok ne mara zelenjave in ničesar, kar je zeleno? Morda ga uspete ukaniti s tem receptom!
Izbirčen otrok: nasveti, ki delujejo
Z neješčostjo se sreča večina otrok, le da je pri nekaterih izrazitejša kot pri drugih in v teh primerih je prehranjevan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?