|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tako na mamice vpliva vonj novorojenčka

Uredništvo Ringaraja.net, 14.12.2022
Znanstveniki so odkrili pomembno stvar, ki še poglablja vez med mamico in dojenčkom. To je vonj, ki ga imajo samo novorojenčki in ta na zanimiv način vpliva na mamine možgane.

image
Odkrili so, da novorojenčkov vonj na poseben način vpliva na možgane staršev, ki so v njegovi bližini. (Freepik.com)
/11


 

Dojenčki imajo prav poseben vonj, to vam lahko potrdi vsaka mamica in očka, to pa zdaj potrjuje tudi znanost. Odkrili so namreč, da novorojenčkov vonj na poseben način vpliva na možgane staršev, ki so v njegovi bližini.

 

Strokovnjaki so izvedli zanimivo raziskavo o vonju dojenčkov in ugotovili, da si ljudje tega vonja res ne domišljamo, ampak ima v resnici vpliv na nas, starše in tudi ostale v dojenčkovi bližini.

 

 

PREBERITE TUDI: Novorojenček: Prvi dnevi doma

 

Dojenčkov vonj je vsem prijeten

Raziskovalci so tridesetim ženskam – polovica je bila mater, polovica pa brez otrok - v preizkus ponudili tri različne stvari: zrak, vonj dojenčka (tega so dobili tako, da so zamrznili pižame novorojenčkov, ki so jih nosili kakšen dan) in še en drugi vonj. Sodelujoče v raziskavi so morale opisati občutke ob teh vonjih, raziskovalci pa so opazovali njihove možganske odzive.


Vse sodelujoče so dojenčkov vonj prepoznale kot zelo prijetnega, zanimivo pa je bilo to, da je bil odziv v možganih precej bolj intenziven pri novopečenih mamicah, kot pri tistih ženskah, ki niso imele otrok.

 

Vonj novorojenčka ima na mamo podoben učinek kot droga

Pri materah je vonj spodbudil aktivacijo limbičnega sistema, podobno kot se to zgodi takrat, ko dobimo nekaj, po čemer močno hrepenimo. Ker je med mamo in dojenčkom tako močna vez, se je ta del možganov aktiviral tudi takrat, ko dojenčka ni bilo ob mami. Posebej nove mame dobijo velik naval dopamina (hormona sreče), zato je njihov odziv na vonj novorojenčka močnejši in počutje izjemno boljše.

 

PREBERITE TUDI: Novorojenček: Tega verjetno še niste slišali


Takšen odziv v materinih možganih kot so ga zaznali raziskovalci, se sproži tudi v primeru, ko odvisnik hrepeni po drogi. Dojenčkov vonj torej na mamice deluje podobno kot droga na odvisnika.

Znanstveniki so uspeli dokazati, da vonj novorojenčka osrečuje, seveda najbolj njegova starša, zanimivo pa je, da se ob dojenčku bolje počutijo tudi drugi.

 

VIR: Aktivni.si

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
43
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
35
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
22
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
11



Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?