|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tehnike sproščanja med nosečnostjo

Ana Devayani Kersnik, 25.12.2023
Joga nas uči, kako povezati um, duha in telo, da dosežemo notranji mir in ravnovesje v telesu. Preverite, kako se lahko z jogijskimi tehnikami sproščanja učinkovito sproščate tudi v nosečnosti.

image
Redna praksa joge izredno dobro vpliva na bodoče mamice. (Freepik.com)
/11


Redna vadba joge je koristna za vsako bodočo mamico

Joga je univerzalni sistem znanj in praks, ki po izvoru prihaja iz Indije. Celovit sistem uči, kako povezati um, duha in telo, da dosežemo notranji mir in ravnovesje v telesu. Redna praksa joge izredno dobro vpliva tudi na bodoče mamice. Psihična in fizična priprava na porod sta ključnega pomena za vsako bodočo mamico, saj sta nosečnost in porod šok za žensko telo. Joga je odlična, učinkovita in varna vadba za nosečnice.

Vsako obdobje nosečnosti ima svoj čar, ki jih zaznamujejo različne potrebe nosečnice in razvijajočega se dojenčka. Dobro je, da ste s temi potrebami seznanjene in si pomagate prebroditi tudi nosečniške težave, ki vas pestijo.

 

PREBERITE TUDI: Stres v nosečnosti lahko škoduje otroku

 

Joga je koristna za nosečnico

Telesni položaji ali asane poskrbijo, da se mišice okrepijo, sklepi postanejo močnejši in bolj gibljivi, kar prispeva k boljši drži, pri povečanju trebuščka bo hrbet ostal močen, s tem pa bodo manjše tudi bolečine v hrbtenici. Z določenimi vajami se izboljšata tudi koordinacija in ravnotežje, pri čemer telo postane vse bolj skladno in gibljivo. Vse to je izredno pomembno, saj se težišče zaradi teže nosečniškega trebuščka spremeni.


Joga pripomore k izboljšanju prekrvavitve. Z dihalnimi vajami dihanje postaja bolj pravilno in poglobljeno. Imunski sistem se okrepi. Z vadbo joge torej vzpostavljamo ravnovesje na fizičnem in psihičnem področju, kar zagotavlja lažje prenašanje nosečniških tegob in lepšo nosečnost.


Z vadbo joge ohranjamo dobro telesno držo, preprečujemo pojav inkontinence. Pozornost je namenjena tudi trebušnim mišicam in mišicam medeničnega dna, ki so bistvenega pomena, saj so med nosečnostjo in porodom najbolj obremenjene. Poseben sistem dihanja okrepi globoke trebušne mišice, ki posledično razbremenijo spodnje hrbtne mišice in preventivno delujejo proti poškodbam in bolečinam v križnem delu hrbta. Z jogo se razbremeni tudi bolečina v nogah, s čimer se omili zatekanje nog.

 

Jogijske tehnike sproščanja

Za jogo je znano, da po izvajanju telesnih položajev, na koncu sledi sprostitev v sprostilnem položaju, t.i. Savasani, položaju trupla. Med vadbo se namreč spodbudi prana, to je življenjska energija, ki kroži po telesu, zaradi česar je potrebno na koncu sprostiti telo z ležanjem v položaju trupla (Savasani).

Poznamo tudi več drugih položajev, v katerih se lahko med samo vadbo joge spočije in umiri dihanje. Z redno vadbo sprostilnih tehnik se uravnovestia um in telo. Pridobimo povezanost duha in telesa. 

 

joga nosečnost 

Ta sprostilni položaj je čudovit za umiritev misli, obnovitev energije. (FOTO: Ana Devayani Kersnik)

 

Sprostilni položaj klešč s pokrčenimi nogami

Ta položaj je čudovit za umiritev misli, obnovitev energije. Objem kolen ti bo dal občutek varnosti in topline. Ta jogijski položaj je namenjen razvajanju, sproščanju in počitku.

 

IZVEDBA

- Sediš v položaju Palice (noge so ravne na podlagi, hrbet vzravnan).

- Pokrčiš noge, jih razprostreš toliko, da boš imela prostor za trebuh.

- Trebuh položiš med stegna. Glava in vrat sta sproščena.

- Objameš kolena oz. noge, kjer jih dosežeš in se še počutiš udobno.

- Zapreš oči in uživaš. Naj se ti misli umirijo. Prepustiš se miru in tišini.

- Osredotočiš se na dih. Vsak dih je bolj globok in te sprošča. V mislih si ponavljaš: »Sproščena sem, varna in ljubljena.«

Priporočilo: V tem položaju se pokriješ, sploh če ga izvajaš po vadbi, ko se telo ohladi.

 

PREBERITE TUDI: Dobra psihološka priprava na porod (VIDEO) 

 

Prelepe nosečniške dni in čim lažje okrevanje po porodu vam želim.

Ana Devayani Kersnik, inštruktorica joge 


 


Ana Devayani Kersnik je plesalka, inštruktorica pilatesa, aerobike in joge ter avtorica najnovejšega jogijskega priročnika JOGA ZA NOSEČNICE. Mednarodno licenco za učenje joge je pridobila v Indiji. Poučuje in se udeležuje delavnic v Sloveniji in tudi po svetu - vse od Amerike, Indije, Avstrije, Francije, Portugalske itd. Joga in ples sta njena strast in ju želi predajati drugim. Kot mamica se je še dodatno posvetila jogi za bodoče mamice.

Za več kliknite na Devayani yoga & dance lifestyle ALI www.jogazanosecnice.si.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se o...
6
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
5
VIDEO: Tako izgleda epiduralna analgezija
Če razmišljate o epiduralni analgeziji, kot sredstvu za lajšanje porodnih bolečin, potem si poglejte video, kako izgleda...
5
Je operativno čiščenje maternice po splavu...
V Sloveniji ženska, ki pri ginekologu izve, da njene nosečnosti ni več, prejme napotnico za tabletke ali operativno čišč...
5



Zatekanje nog v nosečnosti
Pogosta nosečniška težava, še posebej v drugi polovici nosečnosti so otekli gležnji in noge. Ali lahko otekanje prepreči...
Kdaj te bom prvič začutila?
Od tistega dne dalje, ko se nosečnici na testu pokaže tisti magični plusek, komaj čaka, da bo začutila prve gibe svojega...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?