|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Resnična zgodba: Bom nekoč tudi jaz rodila?

Uredništvo Ringaraja.net, 29.8.2023
Všeč mi je, ko vidim nosečnico, verjamem v njen nasmeh, verjamem, da je lepa in da se veseli novega življenja - svojega življenja, in me vedno znova pripelje do vprašanja - ali bom kdaj? Nisem ljubosumna, nimam razloga, čakam na svojega angela.

image
Sovražim laboratorije - spominjajo me na odvzem krvi in tisti test BetaHcg, ki nikoli ni pokazal nobene vrednosti razen nič. (Freepik.com)
/11


Od klinike do klinike, od zdravnika do zdravnika, od posojila do posojila ... tako poteka najino življenje. Boriva se že leta. Ja, to življenje postaja vse bolj mučenje, ker se po vsakem negativnem beta testu počutim, kot da razpadam. Čustveno sem izčrpana, čustveno sem nula. Sploh ne vem, ali bom imela dovolj ljubezni za tega otroka, ko bo prišel, ker sem vso svojo ljubezen porabila za čakanje, želje, upanje ... v sebi sem umrla. Ne čutim več bolečine. Redno hodim k ginekologu, nimam več strahu, ki ga imajo "normalne" ženske, ko gredo na redni polletni pregled.

 

Je ali ni?

IVF (zunajtelesna oploditev) je proces, ki vas zlomi in niso tukaj problematični hormoni, vbrizgate si jih in puf - urejeno. Tam se nič ne zgodi. Vse se dogaja v tvoji glavi. Upaš, verjameš, umiraš za morebitnega otroka, premeriš vsak zdravnikov pogled in razmišljaš o vsaki analizi, ultrazvoku, pregledu, preudarno in globoko. Potem pride obdobje čakanja na Beto, nato izgineš. Živiš samo in izključno za TA dan - dan D. Je ali ni?


PREBERITE TUDI: Pismo mojemu otroku, ki ga ni več

 

Še vedno ni nič novega

Sploh ne vem več, koliko časa sva skupaj z možem. Že desetletja. Leta. Zdi se, da je še dlje, kot je v resnici, ker sva skupaj veliko prebolela in še vedno ostajava brez glavnega nakupa - brez nakupa vozička, oblačil, stekleničk ... Še vedno ni nič novega, ko drugi vprašajo. Imam vtis, da stojiva pri miru, da čas mineva, midva pa stojiva in čakava. Čakava, da se bo končno nekaj zgodilo in da se začne iz nič. Ne, ljubezen ni izgubljena, še vedno obstaja - spremenila se je v neskončno podporo, ki si jo medsebojno nudiva, spremenila se je v številne lepe besede tolažbe, v številne poglede, za katere natančno veva, kaj pomenijo, v besede, ki so bile izrečene mnogokrat - še vedno te ljubim.


Toliko stimulacij, toliko operacij - to je opis mojega stanja. Toliko in toliko trpljenja. Če bi lahko izmerila, koliko solz je bilo do zdaj že prelitih, koliko noči nisem spala, kolikokrat je bila moja duša opraskana. Nimam instrumenta za merjenje tega. Navsezadnje še vedno hodim, močna in čvrsta, kot da se ni nič zgodilo. Nič. Kot da imam še veliko moči za neuspehe, pa jih nimam.


PREBERITE TUDI: Kako je biti mama po treh splavih

 

Sovražim ...

Sovražim laboratorije - spominjajo me na odvzem krvi in na test BetaHcg, ki nikoli ni pokazal nobene vrednosti razen nič. Sovražim lekarne, ker nenehno hodim vanje in kupujem vitamine, ki mi bodo pomagali, da bo naslednji poskus IVF oploditve uspešen. Sovražim ultrazvok, ginekološke ordinacije, čakalnice, zdravstvene domove, zdravnike, bele halje ... Belo barvo. Tudi njo sovražim, ker me spominja na vse, kar se je doslej zgodilo. In nič ni bilo. Vse, kar se je zgodilo, lahko skrajšamo na nekaj besed - veliko poskusov IVF oploditve in noben uspešen. Nihče ne vpraša - koliko vas vse to boli, kako se počutite zdaj, koliko denarja potrebujete za nadaljevanje? Kaj je naslednje? Kako je tvoja duša? Kje je vaša moč in kje srce? Nihče ne gre globje. Zdi se, da vsi razumejo, vendar nihče ne razume resnično. Vsi vprašajo, če je kaj novega, zdravniki pa rečejo - gremo naprej ... In pojdimo. Ker moramo. Močni in neuničljivi. Do cilja.


PREBERITE TUDI: Potrebujemo dopust za izgubo nosečnosti

 

Všeč mi je ...

Všeč mi je, ko vidim nosečnico, verjamem v njen nasmeh, verjamem, da je lepa in da se veseli novega življenja - svojega življenja, in me vedno znova pripelje do vprašanja - ali bom kdaj? Nisem ljubosumna, nimam razloga, čakam na svojega angela. Všeč mi je, ko slišim pozitivno zgodbo, pot nekoga do uspeha, neko veselje, da jima je končno uspelo, ker sta se borila.

In jaz, zvila sem se v kroglo, počutim se majhno in pomečkano, ker nikakor ne obvladam situacije. In kdo jo obvladuje? Kdo odloča, kdaj bo prišel moj angel? Zdravniki? Embriologi? Banke, ki mi dajejo posojila za poplačilo ogromnih zneskov za poskuse IVF? Ljudje, ki mi posojajo denar za nov poskus? Država, ki skrbi za rodnost? Ali morda ON? ON ve, kdaj je pravi čas. ON ve, kdaj ste dovolj trpeli in kdaj je čas, da ste srečni. Resnično srečen.

 

Čakam, da mine, zvita v to kroglo, pomečkana. Čakam, da se odmečkam, odprem, čakam, da se ON odloči, kdaj je pravi čas za našega angela. Borim se sama s seboj, borim se z družbo, z razumevanjem ljudi, ki ne vedo, kaj je IVF oploditev in me gledajo sočutno, se pretvarjajo, da razumejo in nič ne razumejo. Niso bili - niso čutili. Vem, da bo nekega dne prišel pravi trenutek, ko bom z velikim navdušenjem šla h ginekologu na tisti ultrazvok. Tisti! Tik-tak, tik-tak, tik-tak ... In svet bolj mirno mesto in vsem bom lahko povedala, kaj je novega.

 

PREBERITE TUDI: V petek, ob 16. uri, sem doživela spontani splav


VIR: Sandra Jovanović, Šansa za roditeljstvo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
8
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
5
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
4
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
4



Vgnezditev ali splav?
Preverite, kakšna je krvavitev pri splavu, da je ne boste zamenjali za tako imenovano vgnezditveno ali implantacijsko kr...
Umetna oploditev v tujini
Pogovarjali smo se s parom, ki se je obupan zaradi čakanja na uspešno oploditev pri nas, odpravil na zdravljenje v tujin...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?