|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Treba je najti hitro rešitev za otroško kirurgijo

Uredništvo Ringaraja.net, 24.3.2023
Društvo Viljem Julijan ob odhodu otroškega srčnega kirurga UKC poziva, da nemudoma in v najkrajšem možnem času najde ustrezno rešitev, da bo lahko program otroške srčne kirurgije ustrezno nemoteno potekal.

image
Ljubljanski UKC je zapustil še en otroški srčni kirurg. (Foto: Freepik.com)
/11


V Društvu Viljem Julijan so se odzvali na novico, da je sodelovanje z UKC Ljubljana prekinil vrhunski češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer. Ob tem želijo izraziti njihov apel vodstvu UKC Ljubljana, da nemudoma in v najkrajšem možnem času najde ustrezno rešitev, da bo lahko program otroške srčne kirurgije ustrezno nemoteno potekal in da bodo vsi slovenski otroci s prirojenimi srčnimi napakami dobili ustrezno in pravočasno zdravstveno oskrbo in obravnavo.

 

Celostni program otroške kirurgije

"V Društvu Viljem Julijan si ob tem želimo, da bi imeli na UKC Ljubljana ustrezen strokovno in izvedbeno celostni program otroške srčne kirurgije, ki bi ustrezne operacije in posege zagotavljal vsem otrokom s prirojenimi srčnimi napakami in da otroci na operacije ne bi več hodili v tujino, razen v najbolj izjemnih primerih. Verjamemo, da bi moral biti takšen multidisciplinaren program otroške srčne kirurgije v našem nacionalnem interesu in da bi morali imeti za to poseben center, kot so strokovnjaki že večkrat opozorili," so zapisali.

 

PREBERITE TUDI: Dragi »normalni« starši, to si želim, da veste

 

Vsako leto 140 otrok s prirojeno srčno napako

Prirojene srčne napake so redke bolezni in v Sloveniji se vsako leto rodi okrog 140 otrok s prirojeno srčno napako, ob tem pa jih ima slaba polovica težjo srčno napako in potrebujejo operacijo v prvem letu življenja. Med temi jih ima okrog 20-25 kritično srčno napako, ki zahteva kirurški poseg že v prvih 28 dneh življenja. "Nedopustno je, da ne bi bilo ustrezno poskrbljeno za tako ranljivo skupino otrok, ki imajo življenjsko ogrožajoča in življenjsko kritična zdravstvena stanja. Globoko smo razočarani nad tem, da so razmere na UKC Ljubljana očitno tako slabe, da se je sedaj tako vrhunski mednarodni strokovnjak, kot je Roman Gebauer, odločil prekiniti sodelovanje in pri tem navedel, da s strani pristojnih ni pravega interesa za zagotovitev ustreznih razmer in razvoja za program otroške srčne kirurgije. Starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami že izražajo svojo zaskrbljenost in strah ali bodo njihovi otroci deležni ustreznih operacij in posegov. Takšna stiska staršev je v situaciji, ko ima otrok življenjsko ogrožajoče zdravstveno stanje, zelo huda in povsem nedopustna. Zato resnično z vso mero odločnosti pozivamo vodstvo UKC Ljubljana, da nemudoma reši nastalo situacijo, hkrati pa se zavezujemo temu, da se bomo v našem društvu borili, da se v Sloveniji ustanovi ustrezen center otroške srčne kirurgije, ki bo imel vse potrebne strokovne kapacitete za obravnavo vseh otroških pacientov," so zapisali v društvu Viljem Julijan.

 

PREBERITE TUDI: Zberimo 2 milijona za razvoj zdravila za Karolino

 

UKC zapušča vodilni češki otroški srčni kirurg

 

Po nekaj letih zatišja imajo na otroški srčni kirurgiji nove težave. Roman Gebauer, vodilni češki otroški srčni kirurg, ne bo več operiral v Ljubljani, poroča Delo. Po petih letih se je odločil prekiniti sodelovanje z UKC Ljubljana, saj je dobil občutek, da ga tam ne potrebujejo več, odgovorni pa se na njegove dvome in pomisleke niso odzvali.
 "Dokaj dolgo smo reševali nekatera vprašanja (kardiologija, intenzivna terapija), ampak končni razlog za mojo odločitev je, da ni interesa kardiokirurgov za odrasle, da bi pomagali v kongenitalnem programu, malo je interesa za naše nove Rossove aktivnosti (posebne vrste operacij), vključno s pomanjkanjem homograftov, ki so neizogibno pomembni za vsak napredni kongenitalni program," je po poročanju Dela zapisal specialist iz Prage, ki pomaga otrokom in mladostnikom s prirojeno srčno napako po vsem svetu. 

Po poročanju Dela je Roman Gebauer, vodilni češki otroški srčni kirurg, po 5 letih prekinil sodelovanje z UKC Ljubljana, saj je dobil občutek, da ga tam ne potrebujejo več.

"Dokaj dolgo smo reševali nekatera vprašanja (kardiologija, intenzivna terapija), ampak končni razlog za mojo odločitev je, da ni interesa kardiokirurgov za odrasle, da bi pomagali v kongenitalnem programu, malo je interesa za naše nove Rossove aktivnosti (posebne vrste operacij), vključno s pomanjkanjem homograftov, ki so neizogibno pomembni za vsak napredni kongenitalni program," je po poročanju Dela zapisal specialist iz Prage, ki pomaga otrokom in mladostnikom s prirojeno srčno napako po vsem svetu. 

 

PREBERITE TUDI: Ne režimo popkovine prehitro!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
7
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
5
VIDEO: Črpanje mleka brez prsne črpalke
Naučite se iztisniti mleko iz dojke brez uporabe prsne črpalke s, tako imenovano, marmet tehniko stiskanja. Poglejte si ...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5



Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
Kaj pomeni, če je vaš dojenček hipoton?
Hipotonija pri dojenčku pomeni, da ima nižji mišični tonus, kar se kaže s počasnejšim krčenjem mišic pri dražljaju. Kdaj...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?