|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prva študija je pokazala koristi za dojenčke, rojene s carskim rezom

Uredništvo Ringaraja.net, 11.8.2023
Nova študija je pokazala, da je t.i. vaginalno sejanje močno pripomoglo k prenosu dobrih bakterij na dojenčka, rojenega s carskim rezom in tako k razvoju mikrobioma.

image
Novorojenčku, rojenemu s carskim rezom, z gazo obrišejo obraz. (Foto: Freepik.com)
/11


Dojenčki se ne rodijo z razvitim črevesnim mikrobiomom. Pridobijo ga s prenosom t. i. dobrih bakterij z matere na otroka, ki se zgodi med vaginalnim porodom. Toda pri dojenčkih, ki so bili rojeni s carskim rezom tega ni, dojenček ni koloniziran z materinimi bakterijami, kar lahko posledično upočasni razvoj njihovega mikrobioma in lahko povzroči večje tveganje za kronične bolezni v nadaljevanju.

Zdaj so naredili prvo raziskavo in dokazali, da lahko tehnika "vaginalnega sejanja" močno pripomore pri razvoju mikrobioma, čeprav so bili dojenčki rojeni s carskim rezom.

 

Kaj je vaginalno sejanje?

Vaginalno sejanje je postopek, ko po rojstvu novorojenčka njegov obraz obrišejo s kosom gaze, ki je bil nasičen z materinimi vaginalnimi tekočinami, s čimer poskušajo prenesti bakterije, ki bodo pomagale pri razvoju mikrobioma dojenčka.

 

PREBERITE TUDI: VIDEO: Novorojenček se rodi s posebnim nagonom, da se sam priplazi do dojke (breast crowl)

 

Po besedah ??ginekologa Avive Romm, dr. med., je postopek precej preprost: »Sterilno gazo zložimo v obliko pahljače. Tega nato navlažimo s sterilno vodo in vstavimo v nožnico ter pustimo eno uro "kolonizirati". Gazo nato odstranimo in damo v zaprto vrečko do rojstva otroka. Ob rojstvu se z brisom obriše otrokov obraz, da posnema prehod skozi porodni kanal,« piše v objavi na blogu. Sejanje se običajno izvede takoj po porodu in pred začetkom stika koža na kožo z materjo.

 

Raziskava pokazala učinkovitost

Klinična študija, objavljena v reviji "mBio", je pokazala, da je tehnika učinkovita. V študiji 20 dojenčkov, rojenih z elektivnim carskim rezom, so raziskovalci odkrili, da so imeli dojenčki, ki so bili podvrženi vaginalni setvi, v telesu prisotne nove seve materinih bakterij.

"Ti sevi običajno ne bi bili prisotni pri novorojenčkih, ker med carskim rezom dojenčke neposredno izvlečejo iz maternice matere, mimo vaginalnega kanala," so zapisali avtorji študije. Raziskovalci še naprej spremljajo dojenčke do 3. leta starosti, da bi še naprej ocenjevali vpliv na njihov mikrobiom.

 

PREBERITE TUDI: Verniks pustite vsaj 24 ur po porodu na novorojenčku

 

"Kljub nekaterim omejitvam v tej zgodnji študiji, vključno z majhno velikostjo vzorca in samo dvema vzorcema, odvzetima skozi čas, smo opazili pomembne učinke vaginalne setve na neonatalno mikrobioto," je povedala Maria Gloria Dominguez-Bello, avtorica študije in Henry Rutgers, profesor mikrobioma in zdravja na Oddelku za biokemijo in mikrobiologijo na Rutgers School of Environmental and Biological Sciences (SEBS), v sporočilu za javnost. Dominguez-Bello je vodilni raziskovalec pri preučevanju mikrobioma dojenčkov.

Vir: Mother.ly

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
7
Neverjetno, kaj vse dojenček zna že v trebuhu
Še preden malo bitje pokuka ta svet, se mora na življenje v njem dobro pripraviti. Zato se dejansko že v trebuščku uči i...
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...
5



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Je operativno čiščenje maternice po splavu...
V Sloveniji ženska, ki pri ginekologu izve, da njene nosečnosti ni več, prejme napotnico za tabletke ali operativno čišč...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?