|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Varen dom

Moj malček, 24.1.2010
Ali veste, da se največ poškodb zgodi doma, kjer se počutimo najbolje, najbolj varno in kjer lahko bivalni prostor najbolje prilagodimo našim lastnim potrebam?
Ključne besede:

image
/11


Še odraslim se zgodi, da se doma poškodujemo, kaj šele neizkušenim otrokom. Morda pa je sedaj, ko se vaš otrok pričenja plaziti, čas, da vaše stanovanje še enkrat pregledate in uredite vse tako, da bo najbolje za vas in za otroka. Strokovnjaki pravijo, da je večina nesreč v resnici predvidljivih in da bi se jim lahko s pametnim ravnanjem izognili. Pa kaj bi dolgovezili - poglejmo seznam, kaj je treba preveriti ...


V kuhinji
Kuhinja je eno izmed mest, kjer se zgodi največ opeklin in  padcev na ostre vogale. Je eden izmed najbolj nevarnih prostorov v stanovanju, hkrati pa je prostor, kjer se mati in otrok največ zadržujeta. Zato je pomembno, da je čim bolj varna. V kuhinji so nevarni predvsem vroči gospodinjski aparati in posode, ostri vogali in predmeti, ki lahko padejo, ko otrok potegne prt, odprta balkonska vrata in omarice, ki otroka priščipnejo. Poleg tega so tu tudi čistila, ki bi jih otrok lahko popil. Zato je pogosto najlaže, če namestite na vrata kuhinje zaščitna vratca, da se lahko otrok igra za njimi, ne more pa se igrati med kuhinjskimi elementi. Nekateri obdržijo v kuhinji stajico, ki služi za varno igrišče. Toda večji otrok v stajici ponavadi noče več ostati.   

Odkljukajte:
  • Vrata pečice se pri peki močno segrejejo.  Ko boste kupovali novo, poiščite takšno, katere zunanjost se ne segreva.
  • Ročaje loncev, kozic in ponev vedno obrnite tako, da ne bodo štrlele čez rob štedilnika. Če lahko, namestite varnostno ograjico, ki se jo pritrdi na štedilnik. 
  • Požari v kuhinji se pogosto začnejo zaradi ponev. Nikoli je ne napolnite z oljem več kot do ene tretjine višine. Med cvrtjem bodite vedno zraven. Ni varno, če medtem dvignete telefon ali preoblečete otroku pleničko! 
  • Na ostre kuhinjske omarice in na mizo namestite varnostne zatiče. 
  • Mize ne pregrinjajte s prtom, ker bi ga otrok lahko potegnil nase hkrati s posodo. 
  • Lonca z vročo juho ne postavljajte na mizo. Nikoli ne nosite krožnikov polnih kadeče hrane čez otrokovo glavo! 
  • Čistila pa kupujte v steklenicah, ki imajo takšne pokrovčke, ki jih otroci ne morejo odpreti. Premestite jih visoko, kjer jih otroci ne dosežejo. 
  • Ko se odločate za talno oblogo, namesto ploščic, ki zlasti mokre rade drsijo, raje položite pluto ali umetne mase, ki ne drsijo. 
  • Namestite varnostno pregrado na balkonska vrata, lahko pa tudi kupite zapiralo, ki omogoča le delno odpiranje.  
  • Okna odpirajte na kip, ker že majhen otrok lahko porine stol k odprtemu oknu, da bi bolje videl ven. 

Dnevna soba
Dnevna soba je manj nevarna za otroke, je pa zato pogosto opremljena z električnimi kabli televizije, radija, z zvočniki, stoječimi lučmi, policami s knjigami in okrasnimi predmeti, pa tudi lončnicami. Vse to otroka neznansko zanima in bi rad poskusil. Marsikaj je bolje pravočasno začasno odstraniti ali postaviti na višje police.

  • Umaknite knjige s polic, na katere lahko pleza otrok. Preverite, ali so pričvrščene ali se bodo podrle nanj.
  • Odstranite stoječe svetilke. 
  • Odstranite vse električne kable, ki imajo vtičnice nizko in bi jih otrok lahko potegnil nase, skupaj z električno napravo. 
  • Zaščitite vse vtičnice, otroški prstki se vanje idealno prilegajo. 
  • Odstranite stoječe zvočnike. Prej ali slej bodo padli ali pa bo otrok v igri predrl opno. 
  • Odstranite tepih, ki drsi. 
  • Če likate v dnevni sobi, pazite, da likalnik vedno takoj umaknete izven dosega otroških rok, saj se zelo dolgo hladi, pa tudi če hladen pade na otrokovo glavico, ker je potegnil za električno žico, bo poškodba precejšnja. 
  • Vse alkoholne pijače in steklene kozarce spravite v omarico, najbolje takšno, ki jo lahko zaklenete. 
  • Steklena klubska mizica naj gre začasno v klet. 
  • Balkonska vrata in okna vedno odpirajte na kip. 
  • Odstranite lončnice, ker bi otrok lahko poskusil pojesti nekaj zemlje in liste rastlin.

Spalnica
Spalnica je med najbolj varnimi prostori v stanovanju. Kljub temu pa jo je dobro pregledati, saj bo v njej otrok pogosto sam, ker bo spal. Toda čeprav otrok kliče, ko se zbudi, se lahko zgodi, da vas ne bo poklical, ampak se bo odločil za samostojno raziskovanje...
  • Iz nizkih omaric odstranite nakit, kravatne igle, prstane in podobno, kar bi otrok lahko požrl, nehote skril ali poškodoval v igri.
  • Pazite, da vse nevarne predmete umaknete z dosega otrokovih rok, čeprav so v zaprti omari ali predalih. Otroci so raziskovalci. 
  • Balkonska vrata in okna vedno odpirajte na kip. 
  • Otroka vedno položite na hrbet, oblečen pa naj bo v čim bolj gladko pižamo brez trakov, ki bi se mu lahko ovili okoli vratu.
  • Ne zalagajte otroka v posteljici z goro igrač. Ena ali dve sta dovolj. Naj bosta varni, brez dolgih dlak ali gumbkov. Igrača naj ne bo tako velika, da bi otrok stopil nanjo in se prekobalil čez rob ograje posteljice. V posteljico mu ne dajte nobenih velikih plišastih igrač, ker se med spanjem lahko prevrnejo nanj in ga zadušijo. Prav tako niso primerne tudi igrače, ki imajo kakršne koli vrvice. 
  • Preverite, če se jogi natančno prilega okviru posteljice, da se otrok med spanjem ne bi zagozdil med posteljno stranico in jogi. 
  • Razmik med prečkami v posteljni stranici naj bo največ šest centimetrov, sicer lahko otrok v reže vtakne glavo, nazaj pa je ne more več potegniti. 
  • Dojenčka ne pokrivajte z debelo prešito odejo, ker se lahko pregreje. Uporabite raje eno ali dve lahki odejici in, če je pretoplo, lahko eno vzamete stran. 
  • Sproti tudi spuščajte nivo posteljnega dna, sicer lahko otrok, ko v posteljici vstane in se nagne čez ograjico, pade ven.

Kopalnica
Kopalnica je, za kuhinjo, drugi najnevarnejši prostor v stanovanju. Otrok v kopalnici ne sme biti nikoli sam, niti za eno minuto. V kopalnici tla drsijo, polna je stekleničic in plastenk z najrazličnejšo vsebino, v njej je vroča voda, s katero se otrok lahko opari ali pa hladna voda, v kateri se lahko utopi, čeprav je je le za tri centimetre. 

  • Vsa čistila in zdravila spravite v omarico s ključem oziroma na tako visoko polico, kjer jih otrok ne bo dosegel.
  • Med previjanjem in kopanjem imejte vse, kar potrebujete, pri roki. V nasprotnem primeru raje previjajte otroka na tleh, ker vam lahko kaj hitro pade. 
  • Kopalne kadi so zelo spolzke, otrok pa se lahko utopi že v nekaj centimetrih vode. Ko otroka začnete kopati v veliki kadi, položite na dno gumijasto podlogo, v vsakem primeru pa bodite vedno poleg, ko se kopa. 
  • Preden ga položite v kad, se prepričajte, če voda ni slučajno prevroča in nikoli mu ne dovolite, da bi se igral s pipo. Dobijo pa se tudi že pipe z ročaji, na katerih lahko nastavimo najvišjo možno temperaturo. Ko je pri hiši majhen otrok, je tak nakup več kot upravičen. Če je mogoče, prestavite temperaturo vroče vode v vodnem grelcu na nižjo.

Deset zlatih pravil varnosti
Kljub temu, da ste vse pregledali, pa vedno vi, pa tudi člani širše družine, babice in dedki, pa tudi otrokova občasna varuška..., upoštevajte deset zlatih pravil:

1. Majhnega otroka ne puščamo brez nadzora niti za trenutek, niti med telefonskim pogovorom ali kadar pozvoni pri vratih. Nič ni pomembnejšega od otroka.
2. Vgradite požarni alarm in takšno kljuko na vhodnih vratih, da se ne boste po nesreči zapahnili ven, otrok pa bo ostal notri.
3. Na vrhu in ob vznožju vseh stopnic postavite zaščitna vratca.
4. Vžigalic in vžigalnikov nikoli ne puščajte ležati na dosegu otrokovih rok.
5. Z otrokom v naročju nikoli ne pijte vročih pijač. Ne polagajte ničesar vročega v doseg njegovih ročic. Ne polagajte na mizo s prtom lonca vrele juhe ali posodice s sveže skuhano kavo.
6. Vse steklene mizice zamenjajte z lesenimi, na velike steklene površine vrat pa namestite varnostno folijo, ki prepreči razsutje steklovine in poškodbe otroka.
7. Na vsa okna namestite varnostne zatiče ali pa jih odpirajte le na kip, vhodna vrata in vrata na balkon pa naj bodo zaklenjena.
9. Vse vtičnice zavarujte z varnostnimi čepi. Električne žice naj ne visijo na dosegu ročic.
10. Na vse ostre robove miz ali omaric namestite gumijaste obrobe.

Preberi še:

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
5
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
4
VIDEO: Pomen vezi med očetom in dojenčkom
Očetje so pomemben del življenja otroka od prvih trenutkov dalje. Zakaj je temu tako? Kaj je tisto, kar očete dela pomem...
4
TOP 20 otroških imen v letu 2021
Preverite, katera otroška imena bodo glede na trende najbolj zaželena, modna in atraktivna v letu 2021!
4



6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
Astrološka napoved za starše (11. - 17. ma...
Prihajajoči teden prinaša obetajoč čas novih priložnosti in podvigov, a tudi pasti hitenja in tekmovalnosti. Energija Me...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?