|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Varna vadba v nosečnosti

Tjaša Tičar, KinVital d.o.o., 22.4.2024
Cilj vadbe v obdobju nosečnosti naj bo predvsem to, da se nosečnica dobro fizično in psihično pripravi na sam porod. Porod je kot finiš na maratonu in če smo kondicijsko dobro pripravljeni, maraton zlahka pretečemo.

image
/11


Nosečnost in porod sta prav za vsako žensko posebno in definitivno nepozabno doživetje, ki za vselej spremenita njen način življenja. Nosečnica se srečuje s številnimi vprašanji kot so: »Kaj lahko počnem? Se še vedno lahko ukvarjam s športom, s tekom? Kaj pa kontaktni športi kot so odbojka, rokomet in podobno? S kakšno težo lahko telovadim? Kakšne spremembe se dogajajo v mojem telesu in kaj je varno zame in za plod…?

Odgovori na vsa ta vprašanja so v nadaljevanju, ko bomo skupaj pogledali kakšna je varna vadba v nosečnosti, pred tem pa predstavimo še nekaj stvari, katerih se mora zavedati vsaka nosečnica.

 

Je vadba dobrodošla v času nosečnosti?

Večina nosečnic se zaveda zdravega načina življenja med nosečnostjo. Tako zdrava prehrana kot tudi redna telesna aktivnost, ki pa mora biti prilagojena vsaki nosečnici posebej. Kadar govorimo o nosečnosti, ki poteka brez težav, je ukvarjanje s športom zaželeno.

Nosečnice, ki se dosti gibajo, se zdravo prehranjujejo in so redno telesno aktivne, pozitivno vplivajo na rast ploda, zdravje otroka, lažjemu porodu ter hitrejšemu okrevanju po porodu.

Cilj vadbe v obdobju nosečnosti naj bo predvsem to, da se nosečnica dobro fizično in psihično pripravi na sam porod. Porod je kot finiš na maratonu in če smo kondicijsko dobro pripravljeni, maraton zlahka pretečemo.

Z vadbo želimo zmanjšati oziroma omiliti nosečniške težave (bolečine v hrbtu, vratu, krči v mečih, otekanje, zaprtost,…), naučiti se sprostiti, preprečiti prevelik porast telesne teže, izboljšati psihično počutje in dvigniti samozavest, predvsem pa razviti ali ohranjati zdrav, aktiven življenjski slog, ki je naložba za vse življenje.

 

Posebnosti vadbe v nosečnosti

Kaj je treba paziti pri vadbi v nosečnosti, kdaj lahko začnem in na kakšen način pristopiti k vadbi, ki bo varna tako za mamo kot tudi za plod?

V času nosečnosti nastopijo številne mišične, skeletne, fizične in psihične spremembe. Večji volumen krvi, naraščanje telesne teže, zastajanje vode, širjenje reber, prožnejše vezivno tkivo in najbolj očitna fizična sprememba – rast trebuščka. In zaradi vseh zgoraj omenjenih sprememb nastopijo določene omejitve, na katere mora biti pozorna vsaka nosečnica. Telesna aktivnost v nosečnosti se prilagaja tako tednu oziroma trimesečju nosečnosti kot tudi fizični pripravljenosti nosečnice pred zanositvijo.

Posameznice, ki so bile že pred nosečnostjo telesno aktivne, jim nosečniška slabost ne predstavlja velikih problemov in imajo potrjeno s strani ginekologa, da nosečnost poteka brez zapletov, lahko vadi po običajnem programu. Vse do 12. tedna lahko nosečnica počne skoraj vse, kar je počela pred nosečnostjo, seveda če se dobro počuti.

Naj omenimo tudi to, da je v prvem trimesečju večja verjetnost za nastanek spontanega splava, vendar znanstveniki dokazujejo, da telesna aktivnost ali napor ne povečata možnost za nastanek le tega.

Je pa potrebno intenzivnost vadbe vseeno prilagoditi nosečnosti, kljub temu, da je ta še ne ovira. Začetnice oz. posameznice, ki pred nosečnostjo niso bile aktivne, pa naj se pred vadbo posvetujejo z ginekologom, vadba pa naj poteka pod nadzorom strokovnjaka za predporodno vadbo.

 

Ključne informacije in splošna priporočila za vadbo v nosečnosti

Nosečnica naj se izogiba vadbe v izjemno vročem, mrzlem, vlažnem ali neustrezno zračnem prostoru. Pozorna naj bo, da med vadbo sproti nadomešča tekočino in da telesne aktivnosti ne izvaja po večjem obilnem obroku.

Vrsta vadbe, naj bo primerno izbrana. Nosečnica naj se izogiba učenju novih športnih zvrsti in rizičnih športov kot so potapljanje, kontaktni športi, ter igre z žogo: odbojka, košarka, rokomet. Odsvetovani so tudi borilni športi, gimnastika ter jahanje, kjer je možnost padca s konja velika.

Aktivnosti, ki so primerne za noseče ženske, so definitivno hoja, ki je ena najprimernejših športnih zvrsti, s katero se nosečnica lahko ukvarja. Priporočeno je tudi sobno kolo in plavanje. Nosečnica lahko plava do približno 14 dni pred rokom poroda.

V primeru, da je proti koncu nosečnosti maternični vrat že odprt, pa naj se plavanju odpove. Primerne športne aktivnosti pa so tudi osebno prilagojene vadbe za moč, gibljivost in sprostitev, ples, prilagojena joga ter pilates.

Najbolj pomembno je, da nosečnica zna poslušati svoje telo, torej če se dobro počuti med samo aktivnostjo, četudi naslednji dan ne čuti določenih bolečin ali težav, potem je le ta dobro zastavljena. V primeru, da že med samo aktivnostjo občutimo neprijetno bolečino/slabost ali kaj podobnega, s telesno aktivnostjo prekinemo.

Intenzivnost vadbe naj bo zmerna in primerna telesni pripravljenosti vsake posameznice. Nosečnica se mora med telesno aktivnostjo še normalno pogovarjati, med izvajanjem vaj pa ne sme zadrževati diha. Nosečnica, ki pred zanositvijo ni bila športno aktivna, naj začne z nizko intenzivnostjo in postopoma preide na zmerno intenzivnost.

 

kinvital

 

Je vadba za moč ustrezna v tem obdobju?

Kaj pa breme, teža s katero lahko treniram? Obremenitev se prilagaja vsaki posameznici posebej, težo bremena, število ponovitev in serij, pa naj nosečnica manjša z napredovanjem nosečnosti.

Primer: Aktivna posameznica, ki je že pred nosečnostjo redno trenirala in imela obremenitev pri počepu 60 kg in če med nosečnostjo izvaja počepe z 20 kg, ji ta teža ne predstavlja velike obremenitve in brez problema, tudi v nosečnosti, trenira s takim bremenom. Medtem ko bo začetnici počep z lastno težo ali nekaj dodatnimi kilogrami predstavljal zadosten napor.

 

Tek in nosečnost?

Zelo podobno je s tekom. Veliko vprašanj je na temo teka v nosečnosti, do kdaj lahko tečem in podobno. Tek na samo nosečnost nima negativnega vpliva in nosečnica lahko teče tudi v pozni nosečnosti. Sledi pa vprašanje- kako se počuti? Je nosečnici prijetno teči s trebuščkom pred sabo, z vsemi ostalimi nosečniškimi simptomi kot so oteženo dihanje, dodatna povečana teža, voda v telesu in ostalo? Najverjetneje ne in cilj vadbe v nosečnosti je ravno to, da se med in po telesni aktivnosti počutimo dobro in sproščeno.

 

Kakšne vaje naj izvaja nosečnica in katerih naj se izogiba?

Nosečnica naj se osredotoči na izvajanje vaj za moč za celo telo. Osnovni gibalni vzorci kot so počepi, mrtvi dvigi, razni potiski nad glavo ali pred sabo, vlečenja ter mišice trupa, medeničnega dna in vaje za zmanjšanje diastaze rektusov (več o sami diastazi pa si preberite tukaj).

Seveda pa je pomembno tudi to, da se posameznica nauči sproščanja in raztega, le-ta naj bo zmeren in izjemno kontroliran.  Po šestnajstem tednu nosečnosti naj se izogiba vajam, pri katerih leži na hrbtu več kot 5 min skupaj, izogiba pa naj se tudi vajam, ki proizvedejo prekomeren pritisk na trebušni del in posledično k večjemu razmaku diastaze rektusov. To  so upogibi trupa, stranski upogibi trupa in nepravilna aktivacija in obremenitev na trebušno steno.

V tretjem trimesečju naj se nosečnica izogiba poskokom, tekom in ostalim vajam, ki ustvarijo prevelik pritisk na medenično dno. Nič ni narobe, če je aktivna do konca nosečnosti, še vedno so priporočljive vaje za moč tudi v pozni nosečnosti, le obremenitev naj se postoma manjša. Ne smemo pa pozabiti tudi na trebušček, ki lahko nosečnico pri določenih položajih ovira.

Zadnje trimesečje je namenjeno tudi sproščanju, priporočamo razne samo-sprostitvene tehnike z uporabo terapevtskih žogic, valjčkom in masažno pištolo. Pri razteznih vajah na bo nosečnica zmerna in zelo previdna, položaj telesa pa naj spreminja počasi, predvsem iz nizkega v visok položaj in obratno. Obračanje, vstajanje in usedanje naj se izvaja vedno preko boka.

 

V nadaljevanju smo pripravili sklop vaj, ki so primerne za prvo trimesečje. Pred tem pa nekaj splošnih napotkov in informacij:

Pred začetkom izvajanja vaj, naj se nosečnica dobro ogreje ter po koncu priporočamo dihalne ter raztezne vaje za celo telo. V program so vključene tudi vaje za mišice medeničnega dna – za lažjo predstavo kako izvajati te vaje in kaj je potrebno občutit, pa si oglejte spodnji posnetek.

 

 

 

Vadbo je potrebno prekiniti takoj, ko se začuti najmanjša znamenja neugodnega počutja. Opozorilni znaki za prenehanje telesne aktivnosti so tudi krvavitve iz nožnice, težko dihanje v mirovanju, omotičnost in vrtoglavice, bolečine v mečih in otekanje, mišična šibkost ter odtekanje plodovnice. Ob vseh zgoraj napisanih znakih je tudi smiselno obiskati zdravnika.

Vsako vajo izvajamo približno 8-12 ponovitev in naredimo 2-4 kroge. Intenzivnost vaje si nosečnica prilagaja glede na njeno fizično pripravljenost, težo bremena, število ponovitev in serij, pa naj nosečnica manjša z napredovanjem nosečnosti.

 

Primer vaj za prvo trimesečje (od 1. tedna do konca 13. tedna)

Zaradi slabosti v približno prvih 6. tednih nosečnosti se svetuje sproščanje, lajšanje kronične utrujenosti in morebitnih bolečin. Pomembno je, da poslušamo svoje telo, če nam ta narekuje počitek, mu seveda to omogočimo. Če pa nam vadba, hoja ali raztezanje ustreza pa seveda z aktivnostmi nadaljujemo.

1. Počep

2. Dvig bokov stopala na dvignjeni opori (lažja izvedba stopala na tleh)

3. Enoročno veslanje v opori z ročko

4. Mrtvi hrošč z žogico

5. Sklece

6. Mišice medeničnega dna

 

 

 

Vsaka ženska želi le najboljše zase in za svojega otroka, šport je definitivno prava izbira!

 

___________________________________________________________________________

KinVital že več kot desetletje razvija najprodornejše metode dela na področju kineziologije, rehabilitacije poškodb in odprave bolečin. Njihovo osnovno poslanstvo predstavlja ideja, kako človeka/družbo narediti gibalno in telesno svobodne. Ekipo sestavljajo izkušeni in tudi mladi prodorni strokovnjaki s področja kineziologije, fizioterapije in trenerstva.

 

Več o njih si lahko pogledate >>TUKAJ<<.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Razbijmo mite o vadbi v nosečnosti
To so odgovori na vprašanja o vadbi v nosečnosti: Je res, da nosečnice, ki pred zanositvijo niso bile aktivne, ne smejo ...
13
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4
7 zanimivih dejstev o brcanju v trebuhu
Ste noseči in komaj čakate, da boste začutili prve brce vašega otročka v trebuščku? Vam je ginekolog svetoval, da sledit...
4



Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.
Utrujeni? Preverite ali imate pomanjkanje ...
Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in um...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?