|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vrste porodov: Kateri je najboljši zame?

Petra Arula, 2.7.2020
Razmišljate o tem, kako bo potekal vaš porod? Mag. Stanko Pušenjak nam je razkril, na kakšne načine je v Sloveniji možno roditi, kako se spoprijeti s porodno bolečino in zakaj se je dobro vsaj med porodom prepustiti strokovnemu osebju.

image
Za kakšen porod naj se odločimo?
/11


Za katere vrste porodov se lahko v Sloveniji odloči nosečnica sama?

Odvisno od tega, kaj si kdo predstavlja pod 'vrsto poroda' …. Poznamo vaginalni porod in carski rez, vaginalni porod pa se lahko dogaja v različnih pogojih. Če vrste poroda delimo naprej, lahko rečemo, da obstajajo strokovno vodeni in porodi brez sodelovanja strokovnega osebja. Slednjega ne 'nudimo', temveč se pač zgodi. Med strokovno vodenimi obstajajo porodi v porodnišnicah in porodi doma. Tudi porodov na domu v Sloveniji ne nudimo, si pa to nekatere ženske privoščijo mimo 'ponudbe' javnega zdravstva. Strokovno vodene porode v porodnišnicah lahko nadalje delimo še glede na svobodo pri gibanju in izbiri telesnih položajev, svobodo pri odločanju o določenih postopkih, ki jih sicer strokovno utemeljeno uporabljamo, vendar to niso vrste porodov. Te postopke lahko naštejemo kot npr. klistir pred premestitvijo v porodno sobo, striženje oziroma britje dlak okrog spolovila, aktivno pospeševanje poroda s prediranjem jajčnih ovojev in dodajanjem oksitocina, položaji med iztisom ploda (sedeč, čepeč, ležeč, ležeč s privzdignjenim hrbtom, na vseh štirih), odločitve okrog sredstev za lajšanje porodnih bolečin in glede vrste anestezije, če bi bil potreben carski rez, potem so še odločitve okrog načina poroda pri posebnih legah ploda, npr. pri medenični vstavi. Prav pri slednjem sta v zadnjih 10 letih nastopila dva problema. Ne eni strani nekateri porodničarji s tem nimajo več dovolj izkušenj, da bi si upali medenični porod voditi vaginalno, po drugi strani nekatere nosečnice ne pristanejo več na vaginalni porod in se pri izbiri carskega reza sklicujejo na priporočila Ameriškega združenja ginekologov in porodničarjev, da naj se pri medenični vstavi opravi carski rez, čeprav Američani niso ravno strokovnjaki na področju porodništva, ki bi lahko dajal vseobsegajoče nasvete in priporočila celemu svetu, kot da ostali svet nima pojma, kaj je za ženske in otroke dobro.

 

Kako naj se torej odloči posamezna nosečnica?

Predlagam tako imenovani Porodni načrt. V tem seznamu želja in vprašanj vidim le opomnik, ki ga porodnica prediskutira s strokovnim osebjem, ko pride v porodnišnico, če si glede nekaterih reči bodisi ni povsem na jasnem ali pa si kaj s seznama zelo želi oziroma ne želi.

 

Ali lahko v slovenskih porodnišnicah poleg moža sodeluje pri porodu tudi doula, da je v pomoč pri porodu?

V ljubljanski porodnišnici dovolimo prisotnost ene osebe pri porodu. Če je to doula, naj bo doula, nimamo pa dovolj prostora in možnosti, da bi bilo lahko prisotnih več oseb, recimo še partner, pa mama in včasih se srečamo tudi z željo, da bi bil porod kar družinski dogodek. Porod je navsezadnje intimen dogodek, v katerega naj že po izvornem prepričanju ne vstopa nihče drug kot tisti, ki je najbolj poklican in nujno potreben za uspešno rojstvo zdravega otroka pri zdravi ženski.

Prisotnost partnerja naj bo le takrat, ko si tega iskreno oba želita, ne da je partner v to prisiljen, ker se to po novem spodobi ali obratno, partner naj ne sili zraven, če bi njegova ženska iz kakršnegakoli intimnega razloga porod rada opravila sama.

 

S čim in kako si lahko med porodom ženske lajšajo bolečine?

Glede porodne bolečine vedno povem, da je izredno subjektiven element pri porodu. Zlasti prvi porod se dogaja pod izredno močnim vtisom, ki ga mladi ženski in celo še otroku pustijo 'zgodbe' sorodnic, ko pripovedujejo svoje zgodbe iz preteklosti. Bolj ko je izkušnja prednic neprijetna, da ne rečem grozljiva, več strahu bo prenesla v podzavest svojih mlajših sorodnic in več kot je strahu in negotovosti pri porodnici, bolj se potem dejansko udejanji strah, kajti največji sovražnih gladkemu, hitremu in uspešnemu, tudi nebolečemu porodu, je pretirana zaskrbljenost in zakrčenost mišic pri porodnici.

Sposobnost racionaliziranja bolečine, kakršne razvijejo npr. profesionalne športnice in podobni poklici (npr. vojakinje, plesalke in balerine), pri premagovanju in lajšanju porodne bolečine pridejo zelo prav. Hkrati se močno obrestuje tudi zaupanje v strokovno osebje in vera v pravočasno in pravilno strokovno ukrepanje. Če tega zaupanja ni, bo porodna bolečina mnogo hujša in slabše dostopna celo močnim analgetikom.

 

Kaj je po vašem mnenju najpomembnejše, kar naj vedo nosečnice, preden gredo roditi?

Vsaka nosečnica, ki kakorkoli dvomi o svojem porodu ali goji strah pred slabim izidom, naj čim prej v nosečnosti poskuša razviti sposobnost, da se prepusti in naj željo po popolnem nadzoru vsega okrog sebe vsaj za čas poroda prepusti drugim. Tako kot se skrb za hrano in zabavo pri 'all inclusive počitnicah' prepusti drugim, ki so za to tam, da skrbijo za vse, tako se tudi porod 'zgodi' in prestane pod skrbnim očesom strokovnega osebja bolje, če se ne zanimamo za nič kot za tisto, kar se tisti hip dogaja, in ko smo v neposrednem stiku s strokovnim osebjem, ki nas kaj vpraša ali nam kaj počne.

 

Vabljeni v Cityparkovo igralnico ob Slaščičarni pod vodo na brezplačne urice za dojenčke, otroke, nosečke in mamice. Več o programu predavanj in jogicah za nosečnice, mamice z dojenčki in otroke najdete na www.citypark.si in na www.facebook.com/otroskajogica.

 

 

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
35
Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
13
Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!
10
FOTO: Novorojenček v prvih sekundah po roj...
Fotografije so precej nazorne, saj so posnete v prvih sekundah po porodu, ampak dejstvo je, da prikazujejo čudež rojstva...
6



FOTO: Lepota poroda - čudež življenja
videophoto
Poglejte si čudovite fotografije poroda in prvih trenutkov, ko starša zagledata svojega novorojenčka, ob katerih ne bost...
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?