|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pravici do otroškega dodatka in znižanega plačila vrtca se podaljšujeta avtomatsko

Uredništvo Ringaraja.net, 15.8.2022
Na ministrstvu za delo pred začetkom šolskega oziroma študijskega leta in vpisi v vrtec poudarjajo, da za določene letne pravice iz javnih sredstev, denimo otroški dodatek in znižano plačilo vrtca, ni potrebno oddajati vloga za podaljšanje.

image
Letne pravice, ki se iztečejo, CSD-ji podaljšujejo po uradni dolžnosti. Navedeno pomeni, da vloge za podaljševanje omenjenih letnih pravic stranka ne vlaga, pojasnjujejo na ministrstvu za delo. (Freepik.com)
/11


Kot pravijo na ministrstvu za delo so centri za socialno delo (CSD-ji) v avgustu pričeli s povečanim obsegom odločanja o pravicah iz javnih sredstev, saj se ob začetku šolskega oziroma študijskega leta in prvih vpisov otrok v vrtec, vlaga večina vlog za letne pravice iz javnih sredstev. Ob tem na ministrstvu izpostavljajo, da veljajo različna pravila glede podaljševanja letnih in mesečnih pravic.


Letne pravice, ki se iztečejo, CSD-ji podaljšujejo po uradni dolžnosti

Centri bodo letne pravice, med katerimi so poleg otroškega dodatka tudi državna štipendija, znižano plačilo vrtca in subvencija malice in kosila, podaljšali po uradni dolžnosti. To pomeni, da vlog ni treba oddajati, saj CSD-ji avtomatsko odločajo o nadaljnji upravičenosti do pravice.

Spremembe, ki vplivajo na upravičenje do pravice, pa je treba sporočati ves čas prejemanja pravice.


PREBERITE TUDI: Znižano plačilo vrtca - vse kar morate vedeti


Vlogo morate oddati tisti, ki za pravice zaprošate PRVIČ

Če prvič vlagate vlogo za priznanje pravice do otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca, državne štipendije in subvencije malice in kosila, jo morate oddati na predpisanem obrazcu v papirnati ali elektronski obliki.


Novo vlogo je treba oddati v primerih, ko:

- pravico uveljavljate prvič (na primer ob rojstvu otroka ali prvem vpisu otroka v vrtec)

Obrazec »Vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev« tukaj >>

- sporočate spremembo (spremembo števila oseb ali upravičencev, spremembo ali vključitev v vzgojno izobraževalni zavod, spremembo statusa učenca, dijaka ali študente in spremembo vrste periodičnega dohodka, pri državni štipendiji pa tudi druge okoliščine, ki jih ureja Zakon o štipendiranju Zštip-1)

»Obrazec za sporočanje sprememb« tukaj >>


Rok za izdajo odločbe je dva meseca. Centri so organizacijo dela že prilagodili potrebam in si bodo prizadevali, da bodo vloge rešene v zakonskem roku in da bo izplačevanje pravic potekalo nemoteno, zagotavljajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


Pri mesečnih pravicah je potrebno vložiti vlogo za podaljšanje

Pri mesečnih pravicah, ki so denarna socialna pomoč, varstveni dodatek in subvencija najemnine, morate sami vložiti vlogo tako za priznanje prve pravice in v primeru sporočanja sprememb kot tudi za podaljšanje pravice.


Če se vam denimo 31. avgusta izteče več pravic, na primer pravica do otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca, denarne socialne pomoči in subvencije najemnine, bo pristojen CSD odločil o pravici do otroškega dodatka in znižanem plačilu vrtca po uradni dolžnosti in vam ni treba oddajati vloge za podaljšanje pravice.

Za podaljšanje pravice do denarne socialne pomoči in subvencije najemnine pa MORATE DODATI VLOGO najpozneje do 31. avgusta.

 

PREBERITE TUDI: Necepljenega otroka ne morete vpisati v vrtec

VIR: Gov.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot
Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih...
4
Varčevanje za otrokovo prihodnost – manj p...
Za otrokovo prihodnost lahko varčujemo na več namčinov. Predstavljamo vam nekoliko bolj tvegane oblike varčevanja, ki na...
3
Naložba za prihodnost otrok
Starši nenehno razmišljamo, kako zagotoviti otrokom čim lepše otroštvo. Ko ti rastejo in se odločajo za samostojno življ...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2



Varčujmo z energijo: Ste ZA prihranke?!
Z nekaterimi preprostimi spremembami lahko prihranimo precej energije in denarja. Zaradi napačnih navad lahko porabimo o...
Od 1. marca višji otroški dodatek – za kol...
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški o...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?