|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

6 razlogov, zakaj je dobro otroke spodbujati k vožnji s kolesom

Uredništvo Ringaraja.net, 2.7.2022
Če je vaš otrok telesno aktiven v šoli ali obšolskih dejavnostih, je to odlično. Če pa mu primanjkuje gibanja oziroma vedno išče izgovor, da se ne bi gibal, je kolesarjenje eden najpreprostejših načinov, kako ga spodbuditi k telesni dejavnosti.

image
Kolo je praktičen način, da telesno aktivnost otroka spremenite v zabavno igro. (Freepik.com)
/11


Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije potrebuje otrok, mlajši od pet let, vsaj 180 minut telesne dejavnosti različne intenzivnosti na dan, otroci, stari pet let in več pa najmanj 60 minut srednje do visoko intenzivne fizične dejavnosti.

 

Telesno aktivnost otrok lahko spodbudimo z vožnjo s kolesom, ki je zabavna in pozitivno vpliva na telesno, psihično in čustveno zdravje otroka. Še ena prednost kolesarjenja je – za to aktivnost potrebujemo le kolo in lepo vreme.

Preverite šest razlogov, zakaj je kolesarjenje ena najboljših aktivnosti za vašega otroka.

 

1. Kolesarjenje pomaga pri otrokovem razvoju

Otroci se morajo gibati, saj je telesna aktivnost izjemno pomembna pri izgradnji in krepitvi njihovih mišic, kosti in imunskega sistema. Poleg tega telesna aktivnost pozitivno vpliva na zdravje srca in ožilja, spodbuja zdravo delovanje dihal, otroku pomaga porabiti odvečne kalorije in usmeri svojo energijo v pozitivne stvari.

 

Kolo je praktičen način, da telesno aktivnost otroka spremenite v zabavno igro. Pri tem otrok izboljšuje motorične sposobnosti in koordinacijo, se uči ohranjati ravnotežje in izboljšuje koncentracijo.

 

PREBERITE TUDI: Kaj reči otroku namesto PAZI in PREVIDNO?

 

2. Vožnja s kolesom pozitivno vpliva na otrokovo duševno zdravje

Kolesarjenje, poleg izboljšanja telesne pripravljenosti, pozitivno vpliva tudi na otrokovo psihično zdravje. Ko se otrok nauči vzdrževati ravnotežje na poganjalcu ali poganjati pedala kolesa, se otroku odpre popolnoma nov svet svobode in neodvisnosti. Z raziskovanjem okolice na kolesu, izpopolnjevanjem tehnike vožnje in obnašanja na cesti otrokova samozavest samo raste.

 

Telesna aktivnost, kot je kolesarjenje, v telesu spodbuja sproščanje endorfinov, dopamina, norepinefrina in serotonina, hormonov, ki imajo ključno vlogo pri uravnavanju razpoloženja in povzročajo občutek sreče ter zadovoljstva.

To je še posebej pomembno za šolarje, ki so izpostavljeni stresu. Vožnja s kolesom je odličen »izpušni ventil«, s katerim se otrok po dolgem šolskem dnevu, polnem kontrolnih nalog in ustnega spraševanje, jemanja nove snovi, sprosti in pozabi na težave.

 

3. Kolesarjenje poveča sposobnost koncentracije

Raziskava na Danskem je pokazala, da se otroci, ki pridejo v šolo peš ali s kolesom namesto z avtomobilom ali javnim prevozom, bolje osredotočijo na pouk.

Ko je otrok aktiven, so namreč njegovi možgani bolje preskrbljeni s kisikom in hranili, to pa izboljša otrokovo sposobnost koncentracije in kreativnega razmišljanja. Otroku, ki gre, na primer, v tretji razred in se v šolo vozi s kolesom, se sposobnost koncentracije poveča na raven nekoga, ki je v učenju šest mesecev pred njim.

 

4. Otroka kolo zbliža s prijatelji in družino

Za otrokov čustveni razvoj je pomemben odnos z vrstniki in družinskimi člani. Kolesarjenje lahko vašemu malčku olajša iskanje prijateljev, saj skupni interesi ljudi hitro zbližajo, hkrati pa je lahko kolesarjenje hobi, ki motivira k skupnemu druženju vso družino.

Kolesarske dogodivščine bodo otroke spodbudile k pogovoru o idejah, ambicijah, težavah in skrivnostih ter tako razvijale socializacijske sposobnosti in ustvarjale prijateljstva za vse življenje.

 

PREBERITE TUDI: Družinski kolesarski izlet - koristni napotki

 

Na trgu je mogoče dobiti resnično raznovrstno opremo za kolesa, s katero se lahko starši na kolesarski izlet odpravimo tudi z najmlajšimi otroci (stolčki za kolo, kolesarske prikolice ...).

Pred nakupom otroškega kolesa ali poganjalčka lahko malčku kolesarsko izkušnjo pričaramo tudi s kolesom z ročajem, s pomočjo katerega lahko malčku omogočimo, da izkusi svobodo in zabavo, ki jo je kasneje deležen pri vožnji s pravim kolesom.

 

5. Vožnja s kolesom vzbuja pri otroku občutek odgovornosti do okolja

Kolesarjenje sicer ne bo rešilo težav z negativnimi posledicami človeškovega vpliva na okolje, vendar otroka uči, kako pomembno je skrbeti ne le za lastno zdravje, ampak tudi za zdravje našega planeta. Otrok, ki se pogosto vozi s kolesom, veliko časa preživi na prostem in s tem spoznava lepoto narave in nevarnosti, ki naravi grozijo.

 

6. Kolesarjenje je zabavno

Učenje vožnje s kolesom je nepozabna življenjska izkušnja, vsaka vožnja po tem, ko otrok »zvozi« kolo pa prava dogodivščina in čisti užitek.

Veter v laseh in uživanje na svežem zraku sta zadostna motivacija, da se svojega otroka odmaknete od računalniških zaslonov, tablic in mobilnih telefonov ter se s prijatelji ali družino poda na zabavne avanture na dveh kolesih.

 

In še misel za konec ...

Kolo je nepogrešljiv del otroštva. Z njim povezujemo pomembne življenjske izkušnje, lepe spomine in nepozabne lekcije, ki so nas oblikovale v ljudi, kakršni smo danes.

Otroška kolesa, ki drvijo po ulicah in poteh, so vedno dobrodošla, otrok, ki uživa v vožnji s kolesom, pa bo ljubezen do vrtenja pedal gojil tudi, ko bo velik.

Če želite svojega malčka vključiti v aktivnost, ki bo iz njega naredila močnega in veselega človeka, je vožnja s kolesom odlična izbira.

 

VIR: Ringeraja.ba 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
11
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
9
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
8
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
7



Mikrosporija – najpogostejše glivice pri o...
Z dermatologinjo Tamaro Heraković smo se pogovarjali o glivicah pri otrocih. Povedala nam je, da je najpogostejša okužba...
Deček s posebnimi lasmi, ki so prava redkost
Tale je deček na prvi pogled povsem običajen fantek - ko nosi kapo. Ko pa je brez nje, je nekaj res posebnega. Imam namr...