|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zdravilna moč buč, bučnega olja in bučnih semen

Uredništvo Ringaraja.net, 25.10.2011
Buče so pred šestimi tisočletji gojili Indijanci. Stari Grki so jih bolj kot v kulinarične uporabljali v liturgične namene in jih častili kot božanstvo. Imenovali so jih mogočne hčere matere Zemlje.

image
/31


 

Bučke izvirajo iz subtropskih in tropskih predelov Amerike, kjer so jih pridelovali že pred več kot tisoč leti, v Evropi pa jih poznamo po zaslugi Krištofa Kolumba. Pri nas je najbolj razširjena navadna buča, katere plodovi so po obliki, barvi in velikosti zelo različni. Buče spadajo med najstarejše zelenjadnice. Paleolitski človek je že pred 15 000 leti grizljal bučne peške.

Bučno meso vsebuje okoli 90 odstotkov vode, beljakovine, ogljikove hidrate, minerale, kalij, kalcij, mangan, fosfor in železo. Obogateno je z vitamini A, B1, B2, B6, C in E.

 

"V Sloveniji je predvsem na Štajerskem in v Prekmurju zelo razširjena oljna buča. Njena semena so posebno primerna za stiskanje olja, saj nimajo čvrste ovojnice," pojasnjuje dr. Kristina Ugrinovič s Kmetijskega inštituta Slovenije. V zadnjem času so v njih odkrili še fitosterine, ki znižujejo holesterol. Z uživanjem bučnih pečk lahko lajšamo težave v zrelih letih, saj krepijo mišice mehurja in s tem ohranjajo njegovo normalno delovanje. Pri moških preprečujejo povečanje prostate.

 

Ruth Podgornik Reš v knjigi čarobni svet buč opisuje njihove zdravilne učinke. Največ jih imajo bučne pečke, ščitijo pa nas pred prezgodnjim procesom staranja in med drugim aktivirajo delovanje možganskih celic. Ker sto gramov bučnega mesa vsebuje povprečno le 25 kilokalorij, se jih uporablja kot dietno hrano pri shujševalnih kurah, želodčnih in sladkornih boleznih, revmi ter protinu. Buče namreč delujejo protivnetno in spodbujajo telo, da porabi zaloge maščob. Pomagajo pri boleznih sodobnega časa, saj so bogate s karotenoidi, ki spodbujajo razstrupljanje telesa, varujejo pred oksidativnimi poškodbami in so naravna zaščita pred rakom. Ker so buče tudi diuretik, pomagajo pri izločanju seča, pri odpravljanju ledvičnih kamnov, kroničnem zaprtju, hemoroidih in vnetju črevesa. Poleg tega preprečujejo bolezni srca in ožilja ter zaradi velike vsebnosti karotena varujejo naš vid.

 

Masaža z bučnim oljem

V ljudskem zdravilstvu so buče zelo cenjene. Priporoča se jih kot obkladke za otekle in preutrujene noge, boleče in pekoče krčne žile ter ture. Bučno olje se uporablja za masažo pri glavobolih, bolečinah v hrbtu, revmatskih težavah ter pri vnetih in bolečih mišicah. Redno uživanje bučnega olja blagodejno deluje na kožo, krepi zobe, kosti in lase.

 

"Poznamo sorte, pri katerih uporabljamo mlade, le nekaj dni stare plodove, lahko jih jemo presne ali pa jih dušimo, pečemo in cvremo. Pripravimo jih lahko v juhi, solati ali pa polnjene," razlaga dr. Kristina Ugrinovič. Spet druge sorte so namenjene uporabi fiziološko zrelih plodov, pri katerih meso uporabljamo za pripravo juh, marmelad, pit in drugega peciva, nekatere so primerne tudi za vlaganje. "Če se pri gojenju odločimo za uporabo zaščitnih sredstev, moramo biti pozorni na karenco uporabljenega sredstva. Pred škropljenjem plodove temeljito oberemo in potem vsaj toliko dni, kot piše v navodilih, plodov ne obiramo."

 

Hčere matere Zemlje

Buče so že pred šestimi tisočletji gojili Indijanci. Stari Grki so jih bolj kot v kulinarične uporabljali v liturgične namene in jih častili kot božanstvo. Imenovali so jih mogočne hčere matere Zemlje. Zdravilne odlike buče so poznali in že davno tega izkoriščali Kitajci. Precej časa pa je buča potrebovala, preden se je prikotalila na staro celino. Pa še potem se med ljudmi ni prijela čez noč. V kulinariki in zdravilstvu jo uporabljamo šele tri stoletja.

 

Bučno meso varuje pred očesno mreno

Buče so bogate s karotenoidi, ki imajo številne dobrodejne učinke na zdravje in pomagajo preprečevati srčne bolezni, očesno mreno in degeneracijo rumene pege. Varovali naj bi tudi pred različnimi vrstami raka, denimo pred rakom na pljučih, širokemu črevesu, materničnemu vratu, mehurju, koži in dojkah. Meso buče se zlasti obnese pri vnetju črevesja, pripomorejo pa tudi k dobri in gladki prebavi. Bučne jedi so izvrstno pomagalo pri hujšanju. Pečene ali kuhane buče, pa tudi bučni sok pomagajo pri luskavici, otroški driski, vnetju ledvic in proti obolenju sklepov. Toplo se priporočajo tudi depresivnim osebam ter za zvečanje telesne in umske energije. Bučno meso uporabimo za obrazne maske, ki naredijo kožo čvrsto in mlado.

 

Posušena semena pri težavah z uriniranjem

Ljudsko zdravilstvo veliko uporablja tudi zrela, posušena semena vrtne buče in vzgojenih oblik. Z njimi odpravlja črevesne parazite, kot so gliste ali trakulja, zdravi protin, revmo, vnetja sečil, ledvic in žolča. Zlasti pa semena s pridom uporabljajo za zdravljenje simptomov pri povečani prostati. Sem sodijo težave pri mokrenju, šibek curek pri odvajanju vode, pogosto tiščanje na vodo, naknadno kapljanje itd. Z njimi si lahko pomagajo tudi ženske, ki imajo težave z inkontinenco oz. uhajanjem urina. Spodbujajo tudi nastajanje mleka pri doječih materah, pomirjajo želodec, zdravijo mehur in zavirajo vnetja. Proti obolenjem prostate pa zaleže tudi nesladkan čaj iz zdrobljenih bučnih semen, pripravljen kot prevretek.

 

Podmažite telo z bučnim oljem

Bučno olje je vse bolj priljubljeno v prehrani - tudi zdravi. Esencialne omega 3 maščobne kisline, ki jih bučno olje vsebuje v visokem deležu, varujejo organizem pred vnetji, krepijo imunski sistem, varujejo srce in ožilje, znižujejo raven trigliceridov in povečujejo raven dobrega holesterola. Bučno olje deluje spodbudno na ves organizem - na urogenitalni, prebavni, srčno-žilni, endokrini in živčni sistem, tudi na kosti, mišice, sklepe in kožo. To olje je dober vir esencialnih nenasičenih maščobnih kislin, ki jih organizem potrebuje za normalno rast, razvoj in reprodukcijo. Tako sodi med hranilno najbogatejša olja. Bolezni, na katere ima zdravilni učinek, so povišan krvni tlak, ateroskleroza, bolezni srca, motnje pri uriniranju pri povečani prostati, sladkorna bolezen, očesna obolenja, revmatizem, osteoporoza in različne kožne bolezni. Koristilo naj bi tudi pri preprečevanju različnih vrst raka, nas ščitilo pred prostimi radikali in preprečevalo predčasno staranje.

 

Bučno olje kot začimba in zdravilo

Bučno olje je začimba, pomembno živilo in hkrati zdravilo. Je lahko prebavljivo, okusno in pomeni obogatitev polnovredne prehrane. Kvalitetno bučno olje prepoznamo po njegovi gosti viskoznosti, temno zeleni barvi in blagem okusu po orehih.

 

Prva uporaba buč v zdravilstvu 

Selen

Bučna semena imajo poleg neoluščenega riža in ječmena najvišji delež selena. Selen deluje anti oksidativno ter preprečuje vnetja in nastanek rakastih obolenj

 

Nasveti

Kdor bi se rad zaščitil pred težavami s prostato ali pa bi se jih želel znebiti, bi moral čim bolj pogosto uživati bučno olje. Tudi žvečenje bučnih pešk pomaga telesu pri preskrbi s snovmi, ki delujejo proti povečanju prostate. Priporočljivo je pojesti vsak dan 1-2 jušni žlici bučnih pešk, razdeljenih na dva obroka zjutraj in zvečer po enega. Peške grobo nasekljate in jim primešajte malo tekočine, nastrgano jabolko, čežano, malo jogurta, kefirja ali muslija.

 

Ljudsko zdravilstvo priporoča masaže z BUČNIM OLJEM pri glavobolih, bolečinah v hrbtu, pri vnetih ali bolečih mišicah, pri hrbtenici, napenjanju ter revmatskih težavah.

 

MASAŽNO OLJE: potrebujete 100 ml bučnega olja, 50 ml olja osatnika (ali drugega nevtralnega olja) in 50 ml olivnega olja. Olje v mešalniku dobro premešamo in nato shranimo v temni steklenički. Olju lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja, olja kamilice, drevesa čajevca, melise, sivke, žajblja, jasmina, rožmarina.

Boleče dele telesa večkrat na dan natrite z masažnim oljem. Le-to se mora popolnoma vpiti v kožo. To masažno olje lahko uporabite tudi kot negovalno olje po prhanju ali po kopeli.

 

OBKLADKI: ljudsko zdravilstvo priporoča obkladke iz mletih bučnih pešk pri bolečih udarninah, oteklinah, zvinih, podplutbah in revmatskih težavah.

 

BUČNE PEČKE KOT DODATEK KOPELI: v kavnem mlinčku dobro zmeljemo z jušno žlico bučnih pešk, primešamo 1 čajno žličko bučnega olja in 200 ml mineralne vode oz. vode iz vodovoda ter takoj primešamo vodi za kopanje.

 

OLJE ZA NOHTE: v primerni skodelici zmešajte 10 ml bučnega olja s 5 ml ricinusovega olja in 5 ml nevtralnega olja (iz osatnika, sončničnega olja ali sojinega olja). Olje za nohte vsaj enkrat tedensko vtirajte v nohte in nohtišča. Opravilo končajte s pedikuro ali manikiranjem.

 

NEGA LAS: za nego las pri pranju zlijte v posodico malo blagega šampona in primešajte 2-3 kapljice bučnega olja. S tem dvakrat operemo lase in jih dobro speremo s toplo vodo.

Kdor ima prhljaj, naj si v daljšem razdobju večkrat umije lase s tako zmesjo: 1 čajna žlička bučnega olja, ½ čajne žličke konjaka. Primešate lahko še en jajčni rumenjak. Obloga z bučnim oljem je primerna za nego las, ki so obremenjeni in zaradi pogostih barvanj poškodovani. Zmešajte 25ml bučnega olja s 25ml olivnega olja ter si to zmes vtrite v lase. Lase zavijte v brisačo, oblogo pustite na njih več ur, najbolje čez noč. Oblogo dvakrat sperite.

 

ZA BOLJŠE POČUTJE

Poleg tega, da je barvit dodatek k jedem in lep poznojesenski okras, je buča tudi polna hranljivih in zdravih snovi.

 

Predstavljamo vam tri dobre razloge, da začnete uživati to povrtnino.

 

1. Za izboljšanje krvnega pritiska - buča je namreč bogata s kalijem, mineralom, ki je znan po tem, da pomaga vzdrževati normalen krvni pritisk.

 

2. Za bolj zdrava kolena - buča je bogata z vitaminom C, ki bi naj pomagal reševati bolečine v sklepih.

 

3. Za manj kalorično prehrano - saj ima buča ima izredno malo kalorij, dokler je ne posujete s sladkorjem.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Gomasio, sezam in še več
Sezam nam daje energijo, vzpostavlja ravnovesje živčnega sistema. Vrača voljo in veselje ter izboljša koncentracijo. Upo...
4
Groznovilca v Hudi hosti
Proti Hudi hosti je letelo nekaj čudnega. Majhen zakrpan balon s čajnikom namesto košare. Zapletel se je v trnove robide...
3
Povišane cene energentov
Uredba uvaja nov prispevek za povečanje učinkovitosti rabe električne energije in dodatke k ceni toplote in goriv. Najvi...
3
Pomagajmo žabicam čez cesto 2011
Akcija se je začela! Gremo pomagat žabicam!
3



Svetovni dan Zemlje
photo
Praznovanje tega prav posebnega praznika lahko približamo tudi našim otrokom. Skupaj lahko izdelamo zelo zanimive izdelk...
Vaje tibetanskih lam za ženske
photo
V knjigi praktika zdravja sibirske doktorice in zdravilke Valentine Ramiro so prvič predstavljene vaje tibetanskih lam z...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?