|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: Zdravilna moč sadno-zelenjavnih sokov

Helena Primic, 24.4.2023
Sadno-zelenjavni sokovi niso le najbolj naravna rešitev takrat, ko se slabo počutimo ali smo bolni, temveč so tudi odlična preventiva za ohranjanje zdravja. Še posebej spomladi.

image
Največjo prehransko vrednost imajo sveže pripravljeni sokovi, ki smo jih pripravili iz svežega ter organsko pridelanega sadja in zelenjave na vrhuncu njihove zrelosti (ali ne povsem dozorele, če sočimo mlado zelenjavo). (Foto: Freepik)
/11


Če eno jabolko na dan odžene zdravnika stran, kozarec svežega sadno-zelenjavnega soka dvakrat na dan odpelje bolezen stran.

To pa velja le, če ga pripravimo iz kakovostnega sadja in zelenjave ter ga znamo pravilno sočiti. 

 

Odlična podpora razstrupljanju 

Zelenjavni in sadni sokovi niso le najbolj naravna rešitev takrat, ko se slabo počutimo ali smo bolni, temveč so tudi odlična preventiva za ohranjanje zdravja. Še posebej spomladi, ko se telo naravno začne intenzivneje čistiti in mu s sadno-zelenjavnimi sokovi priskočimo na pomoč pri razstrupljanju.

Vse to pa velja le za sokove, ki so pripravljeni iz sadja in zelenjave, ki raste v zemlji, bogati z mineralnimi snovmi, ter pri pridelavi niso uporabljeni pesticidi in druge nevarne kemične snovi.

Pomembno pa je tudi, kako sadno-zelenjavne sokove sočimo.

 

PREBERITE TUDI: Kako (s)hujšati glede na krvno skupino? 

 

Električni mešalnik ali sokovnik?

Preden se lotite priprave sadno-zelenjavnih sokov, je pomembno, da premislite, katero vrsto sadja in zelenjave boste sočili. Če namreč nameravate sočiti le čvrsto zelenjavo kot korenje, zeleno in rdečo peso, bo električni sokovnik s centrifugo dovolj.

Če pa želite sočiti tudi jabolka in citruse, boste potrebovali drugačen aparat. Za sočenje špinače in mlade pšenice obstajajo prav posebni sokovniki za listnato zelenjavo, ki imajo nizko število vrtljajev in tako onemogočajo, da bi listi med sočenjem oksidirali.

 

Recept za domači zeleni napitek

Čez noč v vodi namočite petnajst mandljev, štiri izkoščičene datlje in pet čajnih žličk sončničnih semen. Zjutraj vse sestavine skupaj z oslajenim ananasovim sokom dobro zmešajte v mešalniku. Nato vzemite štiri velike pesti listnate zelenjave brez stebel (na primer špinače, blitve, lucerne, peteršilja, mete, vodne kreše ali ohrovta) in zelišč (regrata, dišeče metlike, krvomočnice in gozdnega slezenovca ali malve)  ter jih v mešalniku zmešajte z nekoliko ananasovega soka. Dodajte še že pripravljeno kašo iz oreščkov, datljev in semen ter vse skupaj še enkrat dobro premešajte.   

 

Pri izbiri aparata za pripravo sadno-zelenjavnih sokov in smutijev pa nikar ne pozabite, da sokovniki in električni mešalniki opravljajo povsem različno nalogo. Večina sokovnikov ima le eno hitrost, medtem ko jih imajo mešalniki več.

Pa vendar to ni bistvena razlika med njima. Poglavitna razlika je ta, da sokovnik sadje in zelenjavo zmelje v kašo in nato iz nje izcedi sok, mešalnik pa vsebino posode bodisi utekočini ali pa naseklja na drobne koščke. Drugače povedano: v mešalniku sta sadna pulpa in sok zmešana skupaj v nekakšno kašasto zmes oziroma smuti, kar ne velja za sokovnik, ki izcedi samo sok.

 

PREBERITE TUDI: Hranilne in zdravilne moči kopriv - Recepti 

 

Sadno-zelenjavni sok popijte takoj

Največjo prehransko vrednost imajo sveže pripravljeni sokovi, ki smo jih pripravili iz svežega ter organsko pridelanega sadja in zelenjave na vrhuncu njune zrelosti (to velja za sadje in nekatere vrste zelenjave) ali ne povsem dozorela (to velja za mlado zelenjavo).

Zato sok iztisnite takoj, ko oberete sadeže in ga tudi takoj popijte. Če namreč utrgate zrelo in sočno malino naravnost iz grmička in jo takoj vtaknete v usta ali si iz nje pripravite sok, vam bo dala največ, kar premore.

Oksidacija, staranje, pregrevanje in namakanje v vodi so procesi, ki uničijo vitamine, rudninske snovi in elemente v sledeh ali pomembno zmanjšajo njihovo vrednost. Ali ste vedeli, da je fižol, ko ga oberemo, alkalen, če ga hranimo šest dni, pa postane kisel? Zato je tako zelo pomembno, da sadje in zelenjavo sočimo ali pojemo takoj, ko smo ju obrali, ter sok popijemo takoj, ko smo ga pripravili, še preden oksidira.

 

Napitek dr. Bernarda Jensna

Tale napitek dr. Bernarda Jensna, avtorja knjige Zdravljenje s sokovi, je odlična rešitev, ko ste utrujeni in čutite, da vam primanjkuje moči.

Osnova tega napitka je rastlinsko mleko, ki ga v razmerju pol:pol zmešajte s svežim korenčkovim ali zelenim sokom. Dodajte mu še čajno žličko mandljevega masla ali masla iz sezamovih semen in ga osladite s čajno žličko naravnega sladila (medu, javorjevega ali datljevega sirupa). Dodate mu lahko tudi košček avokada, pol banane ali malo pesinega soka. Napitek bo še učinkovitejši, če mu boste dodali še začimbo po svojem okusu in trenutnem počutju ter ga tako še bolj prilagodili potrebam lastnega telesa.

 

Previdno s kupljenimi sokovi!

Pri nakupu sadnih in zelenjavnih sokov je seveda treba izbrati certificirano ekološke sokove in izbrati takšne s 100% sadnim oziroma zelenjavnim deležem.

Toda pri tem ne smemo  pozabiti, da to niso sveži sokovi, zato ne morejo imeti enake prehranske vrednosti kot sveži sokovi. Poleg tega je veliko 100% sokov izdelanih iz sadnih koncentratov ali iz sadja, ki je bilo uvoženo iz držav, v katerih uporabljajo pesticide. Mogoče je sadje raslo na siromašni zemlji in zato vsebuje malo hranilnih snovi.

Vsekakor pa se izogibajte sadnim in zelenjavnim sokovom, ki vsebujejo različne prehranske dodatke, saj so le ti telesu tuji, zato se mora telo razstrupiti – jih razgraditi in izločiti iz telesa kot vsako drugo telesu tujo snov, ki jo zaužijemo. Vsi ti procesi porabljajo dragoceno energijo in obremenijo določen del telesne obrambe, medtem ko sveži sokovi zdravje utrjujejo, saj telesu v najbolj čisti obliki dostavimo vitamine in pomembne rudninske snovi brez obremenitev za telo.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Uvajanje: S čim pričeti?
Zelo pomembno je, da pričnemo z uvajanjem sezonske hrane, lokalno dostopno hrano, saj je takšna hrana bogatejša s hranil...
4
Kozarček jajčnega likerja (za odrasle)
Privoščite si kozarec domačega jajčnega likerja!
3
Recept: Mini palačinke, ki so obnorele svet
Družbena omrežja so preplavile objave za poslastico, ki je v resnici precej običajna saj gre za običajne palačinke. Zaka...
3
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
3



Osvežilna velikonočna torta
Kako na hitro pripravimo sadno, osvežilno in obenem slastno torto?
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...