|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zgodbe malih junakov: Mala Lučka, veliko srce

Porodne zgodbe, 13.8.2023
Test je pokazal visoko vrednost beljakovin v urinu. Pregledovali so me vsaj štirje zdravniki in tedaj sem se zavedela, da vse skupaj ni ravno nedolžna zadeva. Tisti četrtek sem tako ostala v porodnišnici z diagnozo hude preeklampsije.

image
Lučka ob rojstvu ni bila samo nedonošena, ampak tudi t.i. zahiranček. (Osebni arhiv)
/41


Bil je četrtek. Povišan krvni pritisk sem imela že malo več kot en teden. Mislila sem si, da to sicer ni nič takšnega, vseeno pa sem poklicala svojo ginekologinjo. Ta me je takoj napotila na kontrolo v porodnišnico Ljubljana. Še vedno sem si govorila, to zagotovo ni nič takšnega, še en pregled več.

V porodnišnici sem dala najprej urin. Test je pokazal visoko vrednost beljakovin v urinu. Pregledovali so me vsaj štirje zdravniki in tedaj sem spozala, da vse skupaj ni ravno nedolžna zadeva. Tisti četrtek sem tako ostala v porodnišnici z diagnozo hude preeklampsije.


PREBERITE TUDI: Preeklampsija in eklampsija


Urgentni carski rez v 31. tednu

Bila sem komaj v 31. tednu nosečnosti. Ker se je stanje zelo hitro slabšalo, in sva bili ogroženi tako jaz kot tudi Lučka, so me v soboto, 30. 1. 2016 odpeljali na urgentni carski rez. Rodila se je punčka s 1260 grami, ki ni bila samo nedonošenček, ampak tudi zahiranček. Porodna teža ji je padla na samo 1000 gramov.

 

nedonošenčki

Ob prvem pogledu na svoje malo dete sem se zlomila. (FOTO: Osebni arhiv)

 

Ko sem prvič prišla do nje v enoto intenzivne terapije, sem bila, hvala bogu, na vozičku, saj sem se ob pogledu na malo nebogljeno bitjece zlomila. Ko sem drugič prišla do nje, pa sem ji vztrajno ponavljala, da bo vse v redu, Katka je prišla k tebi – nisem še namreč dojela, da sem postala mama, točno dva meseca prezgodaj.

 

nedonošenčki

V prvih dneh sploh še nisem dojela, da sem postala mama, točno dva meseca prezgodaj. (FOTO: Osebni arhiv)

 

Tolažba drugih mamice je bila moja najboljša podpora

Bili so dobri dnevi, pa spet malo slabši. Še dobro, da imamo mamice v Ljubljanski porodnišnici apartma za mame, ki je namenjen ravno nam, mamicam, ki imamo otročičke na intenzivni negi. Zame največja rehabilitacija v tem težkem obdobju je bila ravno rama, tolažilna beseda, smeh, solze drugih mamic naših malih borcev, s katerimi smo postale prijateljice in smo še dan danes v stikih.

 

PREBERITE TUDI: Zgodbe malih junakov - Konec dober, vse dobro

 

Otrok z neizmerno velikim srcem

Čez mesec dni sva z Lučko odšli domov, takrat je imela dva kilograma. Mala štručka je rasla in zrasla v 4,5 letno princesko, ki še danes prehiteva z vsem. Sama sem mnenja, da bodo otroci, ki so nedonošenčki, v življenju borci. To so otroci, ki premorejo in delijo neizmerno količino ljubezni. In Lučka jo vsak dan deli s svojo mlajšo sestrico Paulino, ki je bila normalno donošena in pri kateri je nosečnost potekala brez posebnosti, seveda pod budnim nadzorom zdravnikov.

Zato le pogumno mamice s predhodno preeklampsijo. Namesto enega imamo zdaj v družini dva čudeža.

 

nedonošenčki

Mala štručka je rasla in zrasla v 4,5 letno princesko, ki še danes prehiteva z vsem. Mislim, da so nedonošenčki v življenju res pravi borci. (FOTO: Osebni arhiv)


Z vami delimo navdihujoče porodne zgodbe mamic malih junakov, ki so se rodili prezgodaj. To so zgodbe o veliki borbi za življenje od prvih trenutkov po rojstvu, zgodbe o veliki ljubezni in drobcenih borcih, ki so v borbi za življenje zmagali. Še več čudovitih zgodb teh najmanjših junakov in junakinj najdete v Facebook in Instagram skupini mamic nedonošenčkov JUNAKI PRVEGA NADSTROPJA.


Če bi radi tudi vi delili svojo PORODNO ZGODBO, polno veselja, sreče in tudi joka, upanja in mogoče žalosti, nam jo pošljite na info@ringaraja.net. Z veseljem jo bomo objavili.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Kako se telo med nosečnostjo spremi...
Telo med nosečnostjo se spreminja za to, da nudi podporo razvoju novega bitja. Poglejte si zanimivo simulacijo, kaj vse ...
6
Spremembe na dojkah v nosečnosti
Spremembe dojk so pogosto eden prvih znakov nosečnosti. Že v šestem do osmem tednu nosečnosti se lahko dojke opazno pove...
4
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
3
Prihodnost regenerativne medicine
Pred nekaj leti je postal jezik povprečnega Slovenca bogatejši za frazo "matične celice", ki s čarobnim prizvokom ...
2



Kamasutra za nosečnice: najboljši položaji...
Mnoge ženske ugotovijo, da se njihov spolni nagon med nosečnostjo poveča! Odkrijejo pa tudi, da je logistika lahko nepri...
Barvanje las v nosečnosti – da ali ne?
Ali si nosečka lahko barva lase? So kemikalije v barvah za lase škodljive za plod? Je res bolje, da barvanje las preloži...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?