|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

95 % zdravih nosečnic bi lahko rodilo doma!

Helena Primic, 4.7.2018
Skozi zgodovino se je strah pred porodnimi zapleti tako okrepil, da se danes vsem ženskam priporoča porod v porodnišnici. Kljub temu da vse znanstvene raziskave zadnjih deset let kažejo, da je porod na domu enako (ali celo bolj) varen!

image
Želite svoj najlepši trenutek v življenju doživeti doma?
/71


"Porod je normalen fiziološki proces, ki za nosečnice, ki so zdrave in v nosečnosti niso imele težav, ne predstavlja nevarnosti. Zato približno 95 odstotkov žensk lahko povsem varno rodi brez kakšnih koli intervencij. Tudi doma," je pojasnila certificirana dula in diplomirana voditeljica obporodnih izobraževanj Špela Peternel.

 

Neupravičen strah pred porodom doma

Toda večina sodobnih žensk in strokovnjakov s področja porodničarstva se poroda doma boji. Zakaj? "Tudi pri nosečnici, ki je zdrava in v nosečnosti ni imela nobenih težav, se lahko med porodom pojavijo zapleti. In ker si slabe zgodbe vedno bolje zapomnimo kot dobre, se je skozi zgodovino strah pred zapleti tako okrepil, da se danes vsem ženskam priporoča porod v porodnišnici. Kljub temu da vse znanstvene raziskave zadnjih deset let kažejo, da je porod na domu enako (ali celo bolj) varen kot porod v porodnišnici," pojasnjuje Peternelova, ki porod doma tudi sama odsvetuje v primeru, da je ženska v nosečnosti imela kakšne zaplete, ni zdrava ali pa so zapleti med porodom pričakovani.

"Porod doma prav tako ni priporočljiv za nosečnice, ki so predhodno imele carski rez, saj je verjetnost za zaplete ob porodu večja. V tujini, kjer imajo področje poroda na domu dobro urejeno, obstajajo zelo jasna priporočila, kdaj je zaradi tveganja zapletov priporočljivo, da se porod odvija v porodnišnici," je povedala izkušena dula in predstavnica združenja Dona International za Balkan.

 

Doma rodi približno 1 % Slovenk

Kot nam je zaupala Peternelova, se v Sloveniji za porod doma odloči približno en odstotek slovenskih nosečnic. "Natančnejše podatke o porodih doma pri nas imajo babice, ki pomagajo pri porodih doma. Toda ker na upravnih enotah pogosto ne beležijo natančno, kdaj se je otrok rodil v porodnišnici in kdaj ne, uradni podatki verjetno niso najbolj zanesljivi. Še posebej zato, ker se je stanje na področju porodov doma - kljub začetnim poskusom urejanja - ponovno zaustavilo in še kar ostaja precej neurejeno," pravi sogovornica, ki kot primer dobre prakse navaja Nizozemsko.

"Na Nizozemskem se še vedno veliko žensk odloča za porod doma. Imajo namreč razširjeno mrežo babic, ki skrbijo za ženske že v času nosečnosti, porod na domu pa je v tej državi sprejet kot nekaj normalnega oz. ni tabu tema. Tako se lahko ženske zares svobodno odločijo za oskrbo, za katero čutijo, da jih bo v času nosečnosti in poroda najbolje podprla v njihovih željah in potrebah, brez da bi nanje kazali s prstom in jih strašili, da spravljajo v nevarnost otroka in sebe, če hočejo roditi doma," pojasnjuje Peternelova.

 

Področje poroda na domu je treba urediti!

Zakaj so torej slovenske bodoče mamice, predvsem pa porodničarji tako zelo prestrašeni, ko gre za varnost otroka in mame, ki se odloča za porod doma? "V resnici večina ginekologov in porodničarjev po vsem svetu ni navdušena nad porodom doma. Porodničarji so namreč izučeni za reševanje zapletov. In ker se ves čas svojega šolanja in delovanja v porodnišnicah srečujejo z zapleti, ki jih vidijo zares veliko (tudi takšne, ki vodijo do resnično hudih posledic), je jasno, da jih je poroda na domu strah. Toda sama sem prepričana, da bi tudi v Sloveniji to lahko uredili tako, kot je urejeno drugod po Evropi - da bi porode na domu naredili dostopne le tistim ženskam, pri katerih je verjetnost za zaplete minimalna, obenem pa uredili varno in podporno mrežo oskrbe v porodnišnicah za primere, ko vendarle pride do nepredvidenih zapletov ob porodu doma," je optimistična certificirana dula.

Med urejanje področja poroda na domu spada tudi urejanje področja kvalificiranih babic, ki imajo dovolj znanja in izkušenj, da lahko samostojno vodijo porod na domu. Trenutno imamo v Sloveniji le tri babice, ki imajo koncesijo za spremljanje porodov na domu. "Slovenski nosečnici se zato ni treba skrivati in kršiti zakonov, če želi roditi doma. Evropska zakonodaja je namreč jasna: vsaka ženska mora imeti pravico do izbire, kje, kako in s kom si želi roditi. Toda tri babice težko pokrijejo vso Slovenijo. Poleg tega področje poroda doma ni sistemsko urejeno - področje smo začeli urejati, vendar se je ustavilo nekje na sredini -, tako da se morajo te tri babice same dogovarjati s porodnišnicami za primere morebitnih zapletov ob porodu na domu. Ženske, ki se odločijo za porod na domu, so v mnogih okoljih tudi stigmatizirane, zato je področje poroda na domu nujno potrebno urediti," opozarja Peternelova.   

 

Na porod doma se je treba pripraviti

Katere ženske pa se po navadi odločijo za porod na domu in zakaj? "Ženske se za porod doma odločajo iz različnih vzrokov. Nekatere se za porod na domu odločijo zato, ker so v času priprav na porod dobile dovolj informacij ter zaupanja v porodni proces, svoje telo in izbrano babico, da čutijo, da je to zanje najboljša izbira. Mogoče so slišale kakšno pozitivno izkušnjo poroda doma in verjamejo, da lahko doma doživijo najlepšo izkušnjo poroda. Nekatere pa se za porod doma odločijo zato, ker jih je poroda v porodnišnici enostavno strah - ali zaradi slabih porodnih zgodb, ki so jih slišale od znank, prijateljic in sorodnic, ali zaradi lastne slabe izkušnje s porodnišnico. Kakšno žensko včasih slaba izkušnja v porodnišnici tako zelo prestraši, da si v porodnišnici enostavno ne upa več roditi," nam je razkrila izkušena dula, ki ženske spremlja tako pri porodih v porodnišnicah kot pri porodih doma.

Pa vendar se je tudi na porod doma treba ustrezno pripraviti. "Za porod doma mora ženska zaupati sebi, svojemu telesu in vsem, ki jo spremljajo ob porodu. Zato se na porod po navadi pripravlja individualno, toda skupaj s svojo izbrano dulo ali babico. Nekatere obiskujejo tudi skupinske priprave na porod, ki jih organizirajo dule in učitelji priprav na porod, ki so po navadi drugačne od običajnih šol za starše v porodnišnicah," je pojasnila sogovornica, ki vodi delavnico Ker se rodim le enkrat, na kateri ženskam predstavi, kako se začne in poteka porodni proces, kaj vse lahko čutijo in doživijo med porodom, pa tudi kako jim lahko med porodom pomagajo partnerji.

"Na delavnici nosečnicam in njihovim partnerjem pokažem tudi osnove rokovanja z novorojenčkom, pogovarjamo se o dojenju in negi novorojenčka ter vse to tudi praktično preizkusimo. Tako v času poroda kmalu starša že vesta, kaj lahko pričakujeta, partnerji porodnici znajo samozavestno pomagati, obenem pa jih ni strah niti obdobja po porodu," je povedala Peternelova. 

 

Dula ni babica!

Marsikatera nosečnica, ki se odloči za porod doma, meni da lahko rodi tudi sama ali zgolj s pomočjo dule. Konec koncev so včasih ženske pogosto rojevale same doma. Kaj o tej ideji pravi certificirana dula Špela Peternel?

"Porod je normalen fiziološki proces, ki je za večino mamic povsem varen. A občasno lahko pride do zapletov, ki lahko tudi ogrozijo življenje mamice in novorojenčka. Zato je nujno, da ima ženska ob porodu ob sebi babico. In ne le dulo. Dule namreč nismo izučene za medicinsko oskrbo ženske v času poroda, prav tako nismo usposobljene za prepoznavanje ali reševanje zapletov. Dule zato ne preverjamo, kako je obrnjen otrok in koliko je odprta ženska, prav tako ne preverjamo otrokovega srčnega utripa, ker teh znanj nimamo. To niti ni naša vloga ob porodu," je pojasnila Peternelova in dodala: 

"Dula ob porodu skrbi za dobro počutje mame (in partnerja), mamici pomaga pri spreminjanju položajev in ji ponuja ideje, kaj bi še lahko pomagalo, da bi ji bilo med porodom čim bolj udobno. Dule poskrbimo, da je porodnica sita, da je ne zebe, da ni žejna in preveč utrujena. Dule v času izobraževanja zelo jasno spoznamo, kaj je naša vloga ob porodu in česa ob porodu ne delamo. To je jasno zapisano tudi v naših etičnih kodeksih. In naša pravila so jasna: dula sama ne sme spremljati ženske ob načrtovanem neasistiranem porodu na domu. O tem vnaprej obvestimo tudi vsako nosečnico, s katero sodelujemo," pojasnjuje Peternelova.

Zato bodite previdne tako pri izbiri porodnišnice oziroma porodnega okolja kot izbiri babice in dule, če se boste odločile zanjo. 

 

V galeriji zgoraj si oglejte nekaj čudovitih fotografij porodov doma!

7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu
Brce že prepoznate, kaj pa še kaj drugega počne vaš dojenček v trebuhu? Preberite, presenečeni boste, kaj vse počne malo...
4
Prva znamenja poroda
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne...
4
Zeliščni čaji v nosečnosti - da ali ne?
Za kavo večina nosečnic ve, da ni priporočljiva v nosečnosti. Kaj pa čaj? Je pitje čaja res bolj zdrava izbira kot kava?
3
VIDEO: Zakaj je pomembno spremljati otroko...
Brce v trebuščku so dokaza, da se dete dobro razvija, je aktivno in da nosečnost poteka tako kot je treba. Zato je med n...
3


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Podrobno o carskem rezu
Carski rez je zahtevna operacija, a včasih brez nje ne gre. Če se porod zaključi z njim, mamica dlje časa okreva, kot bi...
Vse, kar morate vedeti o matičnih celicah
Matične celice iz popkovnične krvi predstavljajo del standardnega zdravljenja že pri več kot 88 različnih boleznih. Samo...
Duda
Michonne RR

Do kdaj je imel vaš otrok dudo?