|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ajurvedska pravila za uspešno hujšanje

Helena Primic, 14.8.2023
Takoj, ko vstanete, popijte kozarec tople vode, ki bo blagodejno vplivala na prebavo in zapolnila zalogo vode, ki jo je telo porabilo čez noč.

image
Ajurveda za dobro zdravje priporoča, da si izberete en dan v tednu, ko imate delni post – ko uživate le tekočo hrano brez začimb in drugih trdih dodatkov. (Foto: Freepik)
/11


Se želite letos izogniti neuspelim shujševalnim dietam, po katerih ostanete celo s kakšnim kilogramom več, ter se hujšanja končno lotiti na učinkovit in zdrav način?

Preverili smo, katera so pravila hujšanja tisočletne modrosti - ajurvede.

Če boste ta ajurvedska pravila za zdravo hujšanje sprejeli kot del življenja, bodo odvečni kilogrami kmalu skopneli, tudi sicer pa se boste bolje počutili tako v svojem telesu kot življenju, zagotavljajo mojstri ajurvede.

 

To počnite ZJUTRAJ 

1) Reden ritem spanja. Če med tednom vstajate ob šestih, je idealno, da tudi med vikendom oziroma v dneh, ko imate dopust, vstanete vsaj do sedme ure, da čim bolj ohranite ritem spanja, na katerega je telo navajeno.

 

PREBERITE TUDI: Za miren spanec ... staršev!

 

2) Kozarec tople vode. Takoj, ko vstanete, popijte kozarec tople vode, ki bo blagodejno vplivala na prebavo in zapolnila zalogo vode, ki jo je telo porabilo čez noč. V začetku vam bo pitje tople vode morda nekoliko težje, toda ko se boste navadili, boste zjutraj po toplem grlu težko spustili hladno vodo.

3) Jutranji sprehod ali kratka vadba. Se vam zjutraj vedno mudi in vam zmanjkuje časa za zajtrk, kaj šele kakšno miganje? Očitno se boste morali vstajati prej, saj tudi ajurveda prisega na jutranji sprehod ali tek, ali deset- do 15-minutno telesno vadbo oziroma jogo. Sprememba bo vidna še isti dan – tako na fizičnem kot psihičnem stanju.

4) Dobra prebava že zjutraj. Tudi ajurveda podarja, kako zelo je pomembno, da že zjutraj gremo ne le na majhno, temveč tudi veliko potrebo. Če je to za vas znanstvena fantastika, ajurveda priporoča, da zjutraj popijete več tople oziroma rahlo vroče vode, ki bo pospešila vaš agni oziroma prebavni ogenj in tako pognala prebavo v tek.

 

PREBERITE TUDI: Začimbe za raven trebušček

 

To počnite ČEZ DAN

1) Začimbe za dober agni. Če ste doslej verjeli, da je dietna hrana pusta in enolična, to za ajurvedsko hrano ne drži tudi, ko hujšate. Če želite izgubiti nekaj kilogramov, ajurveda priporoča, da pri pripravi jedi uporabljate čim več naslednjih začimb: kurkumo, ingver, česen, kumino, janež, kardamom, koriandrova semena, muškatni orešček in poper.

Vse te začimbe namreč pospešujejo agni oziroma prebavni ogenj ter tako pomagajo pri prebavi in zmanjšujejo učinek kopičenja maščob. Če boste seveda jedli v zmernih količinah in hrane ne boste izkoriščali za pomirjanje notranjih napetosti. Zato se nikoli ne »napokajte do sitega«, temveč želodec napolnite le do dveh tretjin.

2) Vsak dan drugačen jedilnik. Da bo vaše hujšanje zares učinkovito, ajurveda priporoča, da jedilnik spreminjate iz dneva v dan. Gre za naravno zvijačo, ki prepreči, da bi se zredili zaradi enoličnega jedilnika, ki ga telo že »pozna«.

Na pridobivanje teže namreč ne vplivajo le kalorije, temveč tudi kakovost živil,  (ne)ugodne kombinacije sestavin, dodane začimbe, okolje … Zato ne jejte vsak dan enakega zajtrka in pri pripravi jedi vsak dan eksperimentirajte.


Ajurvedsko zdravilo za hujšanje

Ajurveda pozna veliko formul za hujšanje, med katerimi je tudi zdravilo s trifalo in medom. Trifala je ajurvedska zeliščna mešanica treh sadežev – amalaki, bibhitaki in haritaki, ki se uporablja v različne namene.

Zdravilo s trifalo in medom pripravite tako, da drobno zmleto trifalo vsujete v skledico in med mešanjem počasi dodajate med (pazite, da bo surov oziroma nesegret, saj ima tako največ zdravilnih moči!) ter vse skupaj dobro premešate, da dobite gosto maso. Skledico pokrijte in pustite počivati nekaj ur, nato še enkrat premešajte. Zdravilo spravite v vrč, ki ga tesno zaprite. Vsak dan vzemite pol čajne žličke dvakrat na dan.

 

3) Enkrat na teden delni post. Ne glede na to, ali želite shujšati ali ne, ajurveda za dobro zdravje priporoča, da si izberete en dan v tednu (recimo ponedeljek ali petek), ko imate delni post – ko uživate le tekočo hrano (sadne in zelenjavne sokove) brez začimb in drugih trdih dodatkov. Delni post bo oživil vašo prebavo, hkrati pa celicam dal priložnost, da se razstrupijo in regenerirajo.

4) Gibanje takoj po obroku. Čeprav je počitek in posedanje po kosilu oziroma tako imenovana siesta nekaj izjemno privlačnega in sprostilnega, se je pri prekomerni teži dobro navaditi na gibanje neposredno po vsakem obroku. Dovolj je že petminutna hoja tako po kosilu in večerji.

5) Odločite se za aktivno življenje. Poslovite se od lenobnosti in pasivnosti ter pozdravite aktivno življenje. Naj vas vodita red in samodisciplina, ki vas bosta počasi pripeljala do želene teže in veliko bolj zadovoljnega življenja.

 

PREBERITE TUDI: Ali je redno gibanje res brez veze?

 

To počnite ZVEČER in PONOČI

1) Večerja tri ure pred spanjem. Večerjajte najkasneje tri ure pred spanjem oziroma preden se odpravite v posteljo. Četudi boste v postelji zaspali nekoliko lačni, vam bo telo hvaležno, da ga ne boste dodatno obremenili in se bo ponoči namesto s prebavo lahko ukvarjalo z razstrupljanjem. Tudi sanje bodo prijetnejše z nekoliko praznim namesto (pre)polnim želodcem.

2) Ne spite predolgo. Veliko ljudi, predvsem tisti tipa kapha, pogosto spijo preveč ter se tako ujamejo v krog večne zaspanosti in utrujenosti, zaradi katerega vse več spijo. Toda tudi prekomerno spanje redi!

Spanju je namenjena noč in naše telo je naravnano tako, da se njegovi energijski kanali ponoči delno zaprejo. Po šestih do sedmih urah globokega spanca (ki naj se začne najkasneje ob deseti uri zvečer!) bi se naj počutili osveženi. Zato prikličite moč volje ter si pomagajte z začimbami kot so ingver, česen, kumina in poper, ki zmanjšujejo potrebo po pretiranem spanju.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Okusno oblečen lastnik, okusno urejen dom
Kako združiti oboje, okusno urejen dom in garderobo, polno lepih oblačil, brez pretiranega finančnega bremena?
4
Naravna olja proti strijam
V nosečnosti se koža hitro razteguje in lahko pričnejo nastajati strije. Te neprijetne kožne spremembe, ki ostanejo traj...
4
Božična oblačila za vso družino: 5 idej
Kaj, če bi letos tudi vaša družina sledila priljubljeni ameriški tradiciji ujemajočih božičnih oblačil? Preverite pet pr...
2
ZMAI: Torbe za pogumne ženske
Neli štrukelj, oblikovalka in ustanoviteljica blagovne znamke ZMAI, izdeluje modne torbe iz zmajeve kože in z zmajevsko ...
2



Čiščenje kože: Naravna čistila iz domače k...
Preverite tri zelo preproste recepte za domače čistilo za kožo, za pripravo katerih ne potrebujete nobenih eksotičnih se...
Gelirani nohti
Gelirani ali naliti nohri so nohti, ki imajo naraven videz. Omislite si jih lahko na rokah ali na nogah. So obstojni, ve...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?