|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali črevesna mikrobiota res vpliva na dojenčkov razvoj?

P.R., 18.7.2023
Oblikovanje mikrobiote v dojenčkovem črevesju se začne z rojstvom in je podvrženo dinamičnemu razvoju, zlasti v prvih mesecih življenja. Tekom dojenja se celo spreminja sestava mikroorganizmov v materinem mleku.

image
/11


Od materinega mleka do črevesne mikrobiote

Črevesna mikrobiota igra ključno vlogo pri razvoju dojenčkovega zdravja v otroštvu in kasneje v odrasli dobi. Zgovoren podatek, ki podpira to dejstvo je že samo število bakterijskih celic, ki se nahaja v črevesju odraslega in je lahko kar 1014. Zgodnja naselitev črevesja z mikroorganizmi vpliva na razvoj imunskega sistema in presnovnih procesov pri dojenčkih. Če je sestava mikrobiote neugodna, se lahko poveča tveganje za presnovne, imunske in celo vedenjske težave v odraslosti.

Materino mleko je zlati standard in glavni vir prehrane za dojenčka. Poleg hranil in tekočine, materino mleko vsebuje tudi sestavine, ki spodbujajo razvoj koristnih mikroorganizmov v črevesju dojenčka. Kot vemo materino mleko ni sterilna tekočina, ampak vsebuje mikroorganizme, optimalno prilagojene za zdravje dojenčka in razvoj imunskega sistema. Ti mikroorganizmi preprečujejo, da bi se škodljivi organizmi pritrdili na črevesje in spodbujajo rast koristnih mikroorganizmov.

 

Zgodnje spremembe dojenčkove mikrobiote in vpliv poroda

Oblikovanje mikrobiote v dojenčkovem črevesju se začne z rojstvom in je podvrženo dinamičnemu razvoju, zlasti v prvih mesecih življenja. Tekom dojenja se celo spreminja sestava mikroorganizmov v materinem mleku. Še bolj kot materino mleko pa ima na začetno naselitev dojenčkovega črevesja vpliv način poroda. Pri vaginalnem porodu se zgodi takojšen prenos vaginalnih bakterij na dojenčka, do česar pa pri carskem rezu ne pride. Dojenček rojen s carskim rezom pride v stik z drugimi mikroorganizmi, kar lahko pomembno vpliva na razvoj in sestavo njegove mikrobiote. Pri dojenčkih rojenih s carskim rezom je zato čim prejšnja vzpostavitev dojenja še bolj dragocena.

 

Materino mleko in mlečna formula ter njuna vloga na črevesno mikrobioto

Danes obstaja veliko dokazov o tem, kako zelo je za otrokov razvoj in za njegovo počutje pomembna sestava črevesne mikrobiote. Na to pomislimo predvsem takrat, ko ima dojenček težave. Ena izmed zelo pogostih in takšnih, pri katerih se starši počutijo povsem nemočne, so kolike. Dodajanje probiotičnih mikroorganizmov v prehrano dojenčkov šteje za obetaven način lajšanja te težave. Laktobacili so pomembna skupina bakterij, ki so del materinega mleka in so pomembne tudi za naselitev črevesja dojenčkov. Ste vedeli, da se sestava in količina mikroorganizmov v materinem mleku med laktacijo spreminja? Še posebej intenzivno se to dogaja med 8. in 24. tednom dojenja.

Pri otrocih, pri katerih dojenje ni možno, naj bi mlečna formula za dojenčke idealno spodbujala podoben razvoj njihove črevesne mikrobiote. Še posebno dober vpliv na vzpostavitev ugodne mikrobiote in posledično na blaženje črevesnih težav ima lahko mlečna formula, ki vsebuje kombinacijo mikroorganizmov s probiotičnim delovanjem in prebiotikov.

 

hipp

 

Zakaj je mleko HiPP ORGANIC COMBIOTIC® prva izbira tudi za dojenčke rojene s carskim rezom?

Vsak starš želi svojemu otroku ponuditi najboljše v želji, da bi se dobro razvijal in da bi ostal zdrav. Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka in je nenadomestljivo. Za tiste mamice, ki ne morejo dojiti ali se jim je dojenje že izteklo, se želijo strokovnjaki zlatemu standardu – materinemu mleku čim bolj približati in razviti mlečno formulo, ki bi ga lahko vsaj deloma posnemala. Pri HiPPu smo se razvoju mlečnih formul posvetili z vsem srcem in predanostjo, pa tudi z vsem znanjem, ki ga ves čas nadgrajujemo in izpopolnjujemo. Zavedamo se, da je kombinacija narave in znanosti v tem izdelku zelo pomembna, zato smo izbrane ekološke surovine predelali v adaptirano mleko, upoštevajoč najnovejša prehranska dognanja in z najmodernejšo tehnologijo. Ničesar ne prepuščamo naključju, zato s HiPP mlečnimi formulami dojenčkom zagotavljamo varnost, kakovost in dobro prenašanje, ki je potrjeno s številnimi študijami.

 

hipp

 

Strokovnjaki za raziskave materinega mleka so razvili preizkušeno mlečno formulo HiPP ORGANIC COMBIOTIC®. Receptura temelji na najnovejših ugotovit­vah raziskav materinega mleka, ki je za nas zlati standard:

  • Vsebuje naravne mlečno kislinske kulture (Lactobacilus fermentum), originalno izolirane iz materinega mleka.
  • Vsebuje pomembne prehranske vlaknine. (GOS - galakto oligosaharidi pridobljeni iz laktoze).
  • Vsebuje omega-3 (DHA,ALA): ALA - za razvoj možganov in živčnih celic. DHA - za razvoj vida.
  • Metafolin® je vir folata, ki ima vlogo pri nastajanju krvi, delitvi celic in nastajanju novih celic.
  • Vitamin C in D: prispevata k delovanju imunskega sistema.
  • Železo: ima vlogo pri kognitivnih funkcijah.
  • Mleko HiPP je ekološke kakovosti brez GSO.
  • 98,75%** staršev, ki so testirali novo mlečno formulo HiPP ORGANIC COMBIOTIC® z Metafolin®om, bi jo priporočilo dalje drugim staršem.

 

*Metafolin® je registrirana blagovna znamka podjetja Merck KGaA, Darmstadt, Nemčija.

**Mlečno formulo HiPP ORGANIC COMBIOTIC® z Metafolin®om je testiralo 80 staršev.

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...
10
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
6
Najlepša pomladna otroška imena
Prihaja pomlad in če ste v veselem pričakovanju, smo prav za vas pripravili seznam najlepših pomladnih imen za dekleta i...
6
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4



Zeleno blato: kdaj je čas za zaskrbljenost?
Otroško blato je visoko na seznamu skrbi novopečenih staršev. Kaj pomenita barva in konsistenca? Kdaj je treba biti zask...
VIDEO: Načini za podiranje kupčka
video
Med hranjenjem dojenčki poleg mleka zajamejo še zrak, zato jim podiranje kupčka pomaga, da te zračne mehurčke spravijo i...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?