|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali je redno gibanje res brez veze?

Helena Primic, 13.7.2020
Danes se začenja osemdnevni brezplačni spletni festival "Ali je redno gibanje res brez veze?", na katerem boste izvedeli recepte in trike za boljše počutje brez izgovorov in slabe vesti.

image
Osem minut gibanja na dan je dovolj za osemkrat boljše počutje!
/11


Je redno gibanje tudi tvoja Ahilova peta oziroma cilj, ki ti ga ob materinstvu in družinskem življenju nikakor ne uspe realizirati?

Brez skrbi, zagotovo nisi edina s to zelo pogosto težavo, ki jo bodo od danes, 13. julija 2020, pa vse do ponedeljka, 20. julija 2020, na različne načine nagovorile organizatorke brezplačnega spletnega festivala Ali je redno gibanje res brez veze?


Ali je redno gibanje res brez veze?

 

Podporni krog za vsako žensko in mamo

Komu je pravzaprav namenjen ta brezplačni spletni festival, smo preverili pri idejni vodji festivala ter ambasadorki gibanja in zdravega načina življenja Tanji Želj.

"Ta festival je namenjen vsem ženskam, ki bi se rade bolje počutile. Izredno ga priporočamo vsem tistim, ki se ne gibajo redno, pa bi rade začele, saj bomo na festivalu razkrile trik, kako se tega lotiti brez večjega napora oziroma muke – torej pravilno, da ne obupamo že po prvem gibalnem dnevu," je pojasnila Željeva in dodala: 

"Festival je namenjen tudi vsem, ki potrebujejo podporo pri gibanju, ki nam v resnici vsem pride prav. Še posebej tistim ženskam, ki menijo, da morajo vse urediti same. Prav je, da ženska končno začuti, da ne rabi biti za vse sama, da si lahko poišče pomoč in predvsem, da se nauči prositi zanjo."

Kot je poudarila sogovornica, je včasih dovolj že to, da ima ženska nek podporni krog, pa četudi je virtualen. Še posebej, če gre za področje, ki ji ni domače.

 

PREBERITE TUDI: Ringarajin klepet - Zadovoljne ženske po štiridesetem

 

Prvi tovrstni festival pri nas

Gre za prvi tovrstni festival pri nas, za katerega je Željeva dobila idejo v podporni skupini,  v katero je vključena in ji nudi podporo, ko ji je težko.

"Še kakšni dve leti nazaj sem imela blazen odpor, da bi karkoli delala preko spleta - ali kot učiteljica ali kot učenka. Potem pa sem si lansko poletje postavila izziv in se prijavila na dvomesečni spletni čustveni program. Moj cilj je bil, da ga redno spremljam in sodelujem ter na koncu ocenim. Bila sem presenetljivo zelo aktivna in navdušena ter tudi zelo zadovoljna z rezultati," nam je zaupala sogovornica, ki sicer prizna, da ji je žal, da nas življenje trenutno omejuje pri druženjih v živo, saj se v živo pretaka močnejša energija.

"Toda, sedaj ko sem že  zverzirana v spletnem učenju z različnih področij, si upam trditi, da je lahko tudi spletno sledenje, sodelovanje in učenje še kako učinkovito. Ta festival je tako idealna priložnost za vse, ki še vedno razmišljate tako, kot sem razmišljala sama pred dvema letoma - jaz pa že nimam časa za to, jaz pa tega res ne morem, da bi nekoga poslušala (ali celo telovadila!) po spletu, da doma pa ja lahko počnem kaj drugega kot poslušam predavanja in podobno. In na našem festivalu bo lažje, ker traja samo osem dni," ženske spodbuja Željeva.


Ali je redno gibanje res brez veze?

 

Za začetek je dovolj že osem minut gibanja na dan!

Na festivalu Ali je redno gibanje res brez veze? bodo v osmih dneh Jana, Monika in Tanja s svojim znanjem in energijo vsem udeležencem pomagale do cilja osem minut gibanja na dan. Pa je le osem minut gibanja na dan zares dovolj za dobro telesno formo? 

"Če je to naša začetna zgodba, potem da. Če bi vsak človek migal vsaj osem minut na dan, bi bilo mnogo manj težav s hrbtenico, bolečinami v vratu, križu in med lopaticami, da ne govorim o karpalnem kanalu, stopalih, artritisu, hallus valugus in podobno.

V osmih minutah lahko - če smo dosledni in če vemo kaj delamo - krasno podpremo telo. Seveda je idealno, da je gibanja več, ampak več o tem, kako do tega pridemo, pa na festivalu," je spodbudna Željeva.

Voditeljice festivala bodo na festivalu podelile tudi veliko trikov - od najučinkovitejšega trika za redno gibanje, ki deluje kot varovalka, da ne obupaš še preden začneš, in trikov, kako pridobiti čas v dnevu. Dotaknile pa se bodo tudi dihanja (ki je prvi funkcionalni gib telesa) in spanja, ki je v resnici ključ, ki odpira vrata do rednega gibanja.

"Če vam recimo zaupam en trik za lepšo držo in samozavestnejši videz - večkrat na dan se spomnite, da zavestno poravnate telo in dvignete prsnico. Občutek je, kakor da bi se podaljšale v hrbtenici, vaša samozavest pa bo pridobila za nekaj stopinj! To pa je dobro tudi za držo telesa, da niste preveč časa v preveč sključeni drži," nam je enega od trikov zaupala sogovornica, ki prisega tudi na dihanje skozi nos, saj nos filtrira zrak (in tudi viruse!) in ogreje zrak, tak način dihanja, če mu dodamo še počasnost, pa tudi podaljšuje življenje.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Kako naj si mama vzame čas zase?


Izgovori so bolezen sodobnega časa

Pa vendar imamo predvsem mame en kup izgovorov, da ne najdemo tudi tistih osem minut na dan za gibanje. Tanjo Želj smo vprašali, kateri so po njenih izkušnjah najpogostejši razlogi oziroma izgovori, da se nekatere ženske tako težko spravijo v gibanje?

"Jaz pravim, da so izgovori bolezen sodobnega časa. Tudi trenutna situacija je mnogim v izgovor, da ne smejo na fitnes ali v telovadnico. Kar seveda sploh ni res. Izgovorov je veliko, ogromno in preveč! Bolj zanimivi so razlogi zanje.

Zgodba se po navadi začne že v otroštvu. Kako naj pričakujemo, da se bodo otroci gibali in jedli zdravo hrano, če starši ležijo na kavču, gledajo televizijo in jedo čips? Ne moremo. Zgled je izredno pomemben, pa seveda tudi življenjske navade primarne družine. Otrok namreč hrepeni po stiku s staršem in tem, da skupaj z njim kaj počne. Zato počnite. Pa ne na kavču, ampak zunaj, v naravi.

Z odraščanjem si potem oblikujemo lastne vrednote. In če je bilo zdravje v otroštvu družinska vrednota, ki je bila na zelo visokem mestu, je večja tudi možnost, da se bodo odrasli otroci zaradi zdravja redno gibali.

Najmočnejši razlog za gibanje pa je večinoma žal negativen - in to je bolečina. Ko nas telo tako zelo boli, da nas to omejuje v vsakdanjem življenju, smo pa vendarle končno pripravljeni nekaj narediti za lastno telo. Ne nujno vsega, več pa. Toda sedaj imamo nov problem - ker nas telo že boli, bo gibanje še manj prijetno in porebno bo veliko več truda, časa in denarja, da bi se rešili te bolečine. Žal preventiva za veliko ljudi še vedno ni dovolj zanimiva, da bi jo vzeli resno, čeprav je lažja in cenejša.

Tudi izgovor Nimam časa je samo lajna. Da imamo čas, potrebujemo strukturo. Če se nam dan ruši, to pomeni, da nimamo strukture in nismo planirali dovolj natančno. To se pa da naučiti.

Tako da zame izgovorov ni! Sama vedno pravim, da meni nihče ne more prodati nobenega izgovora. Prepričana pa sem, da ko si dovolimo nekaj časa nežno skrbeti za svoje telo, nam to lahko postane všeč in prijetno ter nas dodatno motivira, da za telo nežno(!) skrbimo tudi naprej."

 

Več o brezplačnem spletnem festivalu Ali je redno gibanje res brez veze? najdete na tej povezavi. Organizatorke obljubljajo, da se boste po osmih minutah gibanja na dan počutili vsaj osemkrat bolje!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
10
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
10
POZOR: Previdno s fiziološko raztopino in ...
Prepogosto izpiranje noska s fiziološko raztopino in uporaba med mamicami priljubljenega nosnega aspiratorja prinese tud...
5
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
5



6 pravil za prvi obisk novorojenčka
Ko mamica in očka prineseta malo dišečo štručko domov iz porodnišnice, se zanju začenja povsem novo obdobje in v tem čas...
Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...