|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"

Petra Znoj, 21.2.2024
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda, kot da bi mame morale biti hvaležne, ko dobimo možnost, da jih izpolnimo.

image
Si se imela fino? Si se spočila? (FOTO: Freepik.com)
/11


Zadnjič me je ginekologinja, ko mi je jemala neprijeten bris, zraven sočutno vprašala: »Bo šlo?«

»Seveda bo,« sem odgovorila in se pošalila: »Že samo to, da sem tukaj brez otrok, je skoraj, kot da sem na počitnicah.« Nasmehnila se mi je s pomenljivim pogledom, ki je govoril: »Vem, ja, tudi jaz sem bila tam.«

Kljub temu, da je to, da so opravki (četudi neprijetni) počitnice, večna šala med nami, mamami, pravzaprav ni tako zelo smešna in predstavlja veliko težavo.

Kasneje sem se na to spomnila, ko sem govorila po telefonu s prijateljico in je tako mimogrede omenila: »Veš, danes sem šla po nakupih, ker nam je zmanjkalo vsega. Ko sem prišla domov, me je mož prav prijetno vprašal, če je bilo dobro in če sem se malo spočila …« In takrat sem čisto iz navade odgovorila: »Ja, jaz sem se danes tuširala 3 minute, ko sta otroka spala. Sem se počutila, kot da sem bila v spaju.«

Seveda je lažje iti v trgovino ali k zdravniku brez otrok. Vendar to nikakor ne bi smelo biti poimenovano kot »čas za mamo«, odmor za mamico. Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda, kot da bi mame morale biti hvaležne, ko dobimo možnost, da jih izpolnimo. In po tem biti še navdušene, sveže in spočite, saj smo namreč imele »čas zase«.

 

PREBERITE TUDI: BLOG: Kdaj sem postala mama?


Mame se velikokrat počutimo krive, ko želimo ta čas zase, zato si ga napolnimo z opravki, ki so v korist naši družini. Seveda je lažje nakupovati brez otrok, saj se nihče ne meče po tleh, ni treba divjati z vozičkom okoli in samo brezumno metati stvari vanj, vendar še enkrat – to nakupovanje ne pomeni, da smo si vzele čas zase in čas, da poskrbimo tudi zase. To bi bila potem naslednja ura, ko bi s polnim družinskim avtom toaletnega papirja, plenic in hrane, s prijateljico v miru popile kavo. Si privoščile masažo. Savno. Ali sprehod po gozdu.

Zakaj ni torej bolj naravno – predvsem nam – mamicam, da si vzamemo čas zase? Zakaj je prosto popoldne, rezervirano za pohod, obarvano s krivo vestjo?

Počasi moramo razumeti, da takšna mentaliteta ni dobra za nikogar. Me izgorimo, kar pa posledično ne pomeni nič dobrega, ne za nas, ne za našega partnerja, ne za otroke. Celotne družine tako potonejo na plečih »supermam«.

Zato si občasno privoščite tudi nekaj zase – veste, da si to zaslužite in nihče vam ne sme nabijati slabe vesti. Skrb zase namreč ni egoizem. Skrb zase je nujna, sploh v materinstvu.

 

(In ja, ravnokar sem si na spletu rezervirala masažo za naslednji teden)

 

PREBERITE TUDI: BLOG: Dvojčka na povodec?

 


 

petra znojPetra Znoj je urednica portala Ringaraja in mamica nedonošenima dvojčkoma Adamu in Žanu. Zaradi vseh zapletov pri dvojčkih, ki sta bila rojena kar dva meseca in pol prezgodaj, je skoraj diplomirala iz pediatrije in razvoja otrok.  A vendar po srcu ostaja novinarka in z veliko strastjo pripoveduje zgodbe drugih, zato tudi ureja portal nedonošenčkov Junaki prvega nadstropja, kjer so zapisane zgodbe otrok, ki so se rodili prezgodaj.

Je zagrizena razkrivalka resnice, ki včasih ni tisto, kar želimo, je pa tisto, kar potrebujemo, odvisnica od dobre kave in marmornatega kolača (pa tudi kozarca vina).   

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
33
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
24
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
9
Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...
8



Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?