|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Branje porodnih zgodb kot priprava na porod

Ana Drevenšek, 10.9.2022
Branje pozitivnih porodnih zgodb iz našega nezavednega učinkovito izbriše učinke negativnih porodnih zgodb in kolektivnih stereotipov o porodu. Prav tako nas poveže z mrežo žensk, ki so rodile pred nami. To da so zmogle, nas opogumlja.

image
Negativne zgodbe o porodu nosečke samo strašijo. (Freepik.com)
/11


Negativne zgodbe o porodu samo strašijo

Ko v sodobni družbi slišimo besedo »porod«, sta po navadi naši prvi asociaciji »bolečina« in »kaj pa, če se kaj zaplete?«. Naša družba v resnici zelo malo pozna porod, njegov normalen, fiziološki potek in okoliščine, ki vplivajo nanj. Ta nevednost omogoča širjenje različnih stereotipov, pomanjkljivih ali napačnih informacij o porodu in je slaba podpora pričakujočim materam. Vsaka od nas je že kdaj slišala kakšno strašljivo porodno zgodbo, ki nam jih je pripovedovala sorodnica, prijateljica, znanka.

Vir strahu in pomanjkljivih informacij so na žalost pogosto tudi nosečniški forumi, ki namesto, da bi nudili pričakujočim materam vzpodbudo, informacije in krog podpore, pogost postanejo vzrok prestrašenosti in pomanjkljivih informacij.

Vse tudi poznamo klasično podobo poroda iz filmov in nadaljevank: porod se vedno začne kot strela z jasnega, po navadi porodnici odteče voda v potokih (kar se v resničnem življenju ne dogaja tako pogosto), v zraku je panika in naglica, treba je pohiteti, čim prej priti v porodnišnico, kjer se porod nato »rešuje« kot problematična situacija, ki potrebuje medicinsko vodstvo in »popravilo«.


PREBERITE TUDI: Porod skozi očetove oči


Pozitivne porodne zgodbe so prava spodbuda porodnicam

Branje pozitivnih porodnih zgodb iz našega nezavednega učinkovito izbriše učinke negativnih porodnih zgodb in kolektivnih stereotipov o porodu. Prav tako nas poveže z mrežo žensk, ki so rodile pred nami. To da so zmogle, nas opogumlja in nam vliva moč. Njihov zgled, pripoved in vzpodbuda nam vlivata občutek povezanosti in podpore.

"Branje ali poslušanje spodbudnih pripovedi je najboljši način zoperstavljanja učinkom strašljivih zgodb, kar jih poznam. Mislim na zgodbe, ki človeka spremenijo, ko jih posluša ali bere, ker te pripovedovalec nauči nečesa, česar prej nisi vedel, ali ker nekaj prikaže z drugačnega zornega kota. Zgodbe si zapomnimo in se prek njih učimo. Poučijo nas, da se vsaka posameznica na porod odzove na sebi lasten način in da je pahljača odzivov zelo široka. Učijo nas o nekaterih razlikah med uveljavljenim medicinskim znanjem in resničnimi telesnimi izkušnjami žensk - vključno s tistimi, o katerih medicinski učbeniki ne poročajo, ali tistimi, ki v svetu medicine veljajo za nemogoče. Povezavo med telesom in umom prikazujejo tako nazorno, kot je medicinske študije ne morejo.

Porodne zgodbe, ki jih pripovedujejo aktivne udeleženske poroda, so drugim ženskam pogosto vir uporabnih modrosti, navdiha in informacij. Pozitivne zgodbe, ki jih pripovedujejo ženske s čudovitimi porodnimi izkušnjami, so nenadomestljiv način prenosa vednosti o resničnih ženskih zmožnostih med nosečnostjo in porodom." Ina May Gaskin, Modrost rojevanja


PREBERITE TUDI: Čudovita porodna zgodba, ki jo morate prebrati

 

Zgodbe so polne porodnih modrosti

Ina May izpostavi še en zelo pomemben vidik branja/poslušanja (pozitivnih) porodnih zgodb. Razkrivajo porodne modrosti. Porodne zgodbe so v današnjem času eden izmed najboljših sredstev za prenašanje modrosti o resničnih zmožnostih ženskega telesa. Žensko telo je bilo ustvarjeno zato, da rodi. Njeno telo ima svojo inteligenco. Inteligenco, ki vodi porod in ki nikoli ne zataji. Zatajimo mi, ker ji ne zaupamo.

Porodne zgodbe, na primer, nakazujejo, kako vpliva na porod čustveno stanje porodnice, kako vpliva na potek poroda prisotnost različnih oseb pri porodu, kako vpliva na potek in doživljanje porodnih senzacij vzdušje, izrečene besede, misli, svetloba, okolje, vonjave, dotiki – ali pomanjkanje dotikov … Porodne zgodbe nam razkrijejo »nevidne« aspekte poroda. Modrost o teh aspektih smo izgubili.


Danes porod dojemamo kot misteriozen proces, ki se mu človek ne more približati in ga razumeti in je zato potencialno nevaren. Zato smo se oborožili z neskončno orodij, kako porod voditi, vanj posegati, spreminjati njegov potek. Poroda se tako bojimo – zato je postal tako medikaliziran.

Porodne zgodbe, na primer, velikokrat pričajo o ustavitvi ali upočasnitvi poroda, ker je porojevajoča ženska v sebi zadrževala strah, neizrečeno misel, jo je motila prisotnost določene osebe. Ko je ženska izrekla misel, izrazila strah ali pa je prostor zapustila moteča oseba, je porod spet dobil prejšnjo intenzivnost in normalno stekel do konca. To je izredno pomembna porodna modrost, ki se je dandanes takorekoč ne zavedamo. Kaj je po navadi odziv klasičnih porodnih spremljevalcev na ustavitev ali upočasnitev poroda? Umetno pospeševanje. S tem pa potlačimo pomembno čustvo, ki ga ženska nosi v sebi in ji nezavedno sporočimo, da to, kar čuti, ni pomembno ali vredno upoštevanja. Na ta način ne sodelujemo s fiziološkim porodom in zakonitostmi njegovega poteka. Seveda pa ima takšno ravnanje tudi čustvene posledice za žensko in otroka.


PREBERITE TUDI: Ko se ti rodi nedonošenček - resnična izkušnja


Branje porodnih zgodb pomaga

Skozi porodne pripovedi se lažje vživimo v porodni proces in skozi osebno, intimno opisovanje lažje stopimo v stik z lastnim doživljanjem poroda - s svojimi željami, potrebami, morda tudi strahovi, dvomi in vprašanji. Ob branju pa pridemo v stiku tudi s porodnimi modrostmi, ki so bile izpostavljene v porodnih zgodbah in ugotovimo, kako jo lahko uporabimo pri svojem porodu.


Branje porodnih zgodb, ki so jih zapisale osveščene in samozavestne mamice, nam pomagajo razumeti sebe, svoje telo in proces poroda. Bolje razumemo, kako »nevidni« procesi vplivajo na porod, to védenje pa nam omogoča, da ustvarimo za svoj porod z izbiro kraja, spremljevalcev in oblikovanjem porodnega načrta okoliščine, ki bodo podpirale fiziološki proces poroda in nam omogočile radostno in izpolnjujočo porodno izkušnjo.


Preberite si zanimive resnične zgodbe o porodu!


 


Ana Drevenšek je obporodna spremljevalka – doula, deluje pa tudi kot poporodna doula. Za delo obporodne in poporodne doule se je izobrazila v angleškem združenju za izobraževanja doul Nurturing Birth (www.nurturingbirt.co.uk).

Ana vodi tudi delavnice in ženske obrede prehoda v Rdečem šotoru: http://rdecisotor.wordpress.com.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
18
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
13
Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
10
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
5



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?