|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Cink – kako vemo, da nam ga primanjkuje in kje ga dobiti

Simona Korenčan, dr. med., 21.4.2023
Cink je element v sledovih, ki je izjemno pomemben pri prirojenem in pridobljenem imunskem odzivu. Kako veste, da vam ga primanjkuje?

image
Naravni viri cinka so oreščki, semena (bučna, chia, konopljina), žita (na primer oves) in stročnice (leča, čičerika itd.) (Freepik.com)
/11


Zakaj sem se lotila pisanja o cinku? Ker je o vitaminu D in vitaminu C ter magneziju že ogromno napisanega, cinka se pa redkokdo dotakne. 

Cink je element v sledovih, ki je izjemno pomemben pri prirojenem in pridobljenem imunskem odzivu. 


Pomemben je tudi za ohranjanje zdrave kože, las, nohtov in kosti, vpliva na nivo testosterona v krvi, ker pa je udeležen tudi pri metabolizmu (presnovi) nevrotransmiterjev v krvi, pa naj bi vplival blagodejno tudi na razpoloženje. Poleg tega ima tudi svojo vlogo pri presnavljanju vitamina A. 


PREBERITE TUDI: Predmeti, ki so nevarni za vašega otroka

 

Najpogosteje cinka primanjkuje prav otrokom

Najpogostejši znaki pomanjkanja cinka so beli madeži na nohtih, utrujenost, izpadanje las, nemirnost, driska, slabše okušanje in slabo celjenje ran. 

Največje pomanjkanje so v študijah odkrili prav pri otrocih in starostnikih. 

 

Potrebno ga je uživati v priporočenih odmerkih (tabela), še bolje pa je, če ga uživamo s hrano. Prevelik nivo cinka v telesu lahko povzroči nižji HDL (‘dobri holesterol’) in pomanjkanje bakra v telesu, tako da pazite, da priporočenega odmerka ne prekoračite. 

 

Ker se izloča tudi s potom, se dodajanje cinka priporoča tudi športnikom.


ObdobjeZgornja meja
rojstvo - 6 mesecev4 mg
7 - 12 mesecev5 mg
1 - 3 let7 mg
4 - 8 let12 mg
9 - 13 let

23 mg

14 - 18 let34 mg
Odrasli40 mg

 

PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil?


Naravni viri cinka   

Moji najljubši naravni viri cinka so oreščki, semena (bučna, chia, konopljina), žita (na primer oves) in stročnice (leča, čičerika itd.). Najdemo ga veliko tudi v školjkah in mesu.

Pri nas doma jemljemo cink v obliki prehranskega dopolnila predvsem v času razsajanja respiratornih infektov in povečanega stresa. Tudi babico smo v času prebolevanja virusa, s katerim se človeštvo sooča trenutno, podprli s cinkom.

 

VIR: www.skrbenstars.si



 

simona korenčanSimona Korenčan, dr. med. je zdravnica, mama in aktivistka na področju osveščanja o nujnosti poznavanja in rednega obnavljanja znanja prve pomoči in oživljanja dojenčkov in otrok. Dve leti je delala na Pediatrični kliniki na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. V tem času so skupaj z ekipo uspešno izvedli več tečajev oživljanja za laike, predvsem vzgojitelje, učitelje in starše, ki jih je sicer zasnoval prim. Vidmar, dr. med. Od leta 2020 je zaposlena na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. 


Več njenih strokovnih nasvetov najdete >>TUKAJ<<, kjer ne smete spregledati tudi spletnega tečaja NAJSRČEKBIJE - najbolj celovitega spletnega tečaja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
6
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
5
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
5
Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
4



Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Med vikendom otrok ne zbujajte zgodaj
Zakaj je dobro, da otrok med vikendom ne zbujamo prezgodaj? Kako sta povezana prekomerna telesna teža in pomanjkanje spa...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?