|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dan varne rabe interneta

bolha.com, 9.2.2021
Ob mednarodnem dnevu varne rabe interneta, je največji spletni oglasnik bolha.com pripravil priporočila, kako se izogniti spletnim prevaram.

image
Mednarodni dan varne rabe interneta (FOTO: Freepik.com)
/11


Na hrvaških digitalnih kanalih za komunikacijo in portalu Njuskalo.hr se namreč srečujejo z novim načinom t.i. »phishinga«, s katerim skušajo prevaranti preko lažnih sporočil uporabnikom pridobiti in zlorabiti podatke plačilnih kartic.

 

Previdno, pojavil se je nov način kraje podatkov plačilnih kartic

 Hrvaška različica našega največjega spletnega oglasnika bolha.com, Njuskalo.hr, ki že ima možnost kartičnega spletnega plačevanja, na svoji spletni strani opozarja uporabnike, da naj bodo izjemno previdni pri tem, komu posredujejo svoje osebne podatke in podatke plačilnih kartic. Prevaranti se namreč predstavljajo kot zainteresirani kupec, ki želi izvesti plačilo, ali kot prodajalec, ki želi predujem za naročeni izdelek.

 "Vselej gre pri tem za zbiranje podatkov, kot so ime, priimek, številka kartice, veljavnost kartice in ključna varnostna trimestna številka (CVV), poleg tega zahtevajo tudi osebne podatke. Edini podatki, ki jih oseba, ki vam želi plačati srestva, lahko upravičeno zahteva, so številka računa in ime prejemnika," opozarjajo svoje uporabnike na Njuskalo.hr.

Prevaranti poskušajo ukrasti podatke tudi tako, da od uporabnikov zahtevajo kopijo kartice ali osebne izkaznice, prosijo za sporočilo, ki vsebuje podatke o kartici, ali pošljejo povezavo do neznane strani, ki uporabnike prosi, da vnesejo svoje osebne podatke in podatke o kartici.

 

Kakšni so znaki lažnega sporočila?

Čeprav strokovne računalniške skupnosti nezaželene poskuse prevar običajno uspešno zaustavijo, se hitro razvijejo nove oblike, ki najdejo pot predvsem do tistih uporabnikov, ki niso dovolj informirani. Pri bolha.com svetujejo, da smo pozorni na znake, ki nas opozarjajo na to, da je pošiljatelj e-sporočila lažen.

»Lažno e-sporočilo ali SMS-sporočilo je lahko na primer videti kot izvirno sporočilo portala bolha.com, vendar vsebuje povezave do lažnih spletnih mest ali storitev, za katere je navedeno, da so potrjene s strani portala bolha.com. Takšna e-sporočila je pogosto mogoče prepoznati po pravopisnih in slovničnih napakah, opozorilih, da bo izbrisan vaš uporabniški račun, kartica ipd., povpraševanju po osebnih podatkih, grozilnem tonu sporočila, poudarjanju, da se morate hitro odzvati, vsebujejo pa tudi priponko, katere vsebina in URL naslov se spreminjata,« povedo pri bolha.com.

 

Kako prepoznati lažno spletno stran?

 Lažno e-sporočilo lahko vsebuje tudi povezavo na lažno spletno mesto, ki je videti kot originalno spletno mesto, vendar je zasnovano z namenom kraje vašega uporabniškega imena in gesla. Lažno spletno mesto prepoznamo po napačni ikonici ob URL naslovu. Varna spletna stran je namreč označena z ikono v podobi ključavnice, s katero vam vaš brskalnik zagotavlja vanost povezave. Ikona ključavnice se pojavi na vseh straneh spletnega mesta.

»Zaradi lastne varnosti vselej preverite naslov spletnega mesta, preden kliknete na katero koli povezavo v e-sporočilu. Če ste v dvomih, kontaktirajte spletno mesto, podjetje ali uporabnika, ki naj bi vam poslal sporočilo,« še svetujejo pri bolha.com.

 

Ne uporabljajte istega gesla za različna spletna mesta

 Eno izmed ključnih priporočil za varno rabo interneta je, da nikoli ne uporabljate istih prijavnih podatkov za več spletnih mest in storitev na spletu. Če uporabljate isto geslo, ga spremenite. Če se prijavljate prek omrežja Facebook, zamenjajte tudi to geslo. »Če na primer na bolha.com opazite spremembo podatkov, gesla ali oglase, ki jih niste objavili, čim prej zamenjajte geslo za dostop in nam primer zlorabe prijavite, da lahko takoj ukrepamo,« še svetujejo na bolha.com. Vselej se je priporočljivo prijaviti tudi na sporočila o vseh spremembah na vaših profilih, tako boste takoj avtomatsko obveščeni o morebitnem vdoru.

Raba interneta se sicer v Sloveniji iz leto v leto povečuje pri vseh starostnih skupinah. Po najnovejših podatkih Statističnega urada Republike Slovenije internet pri nas uporablja kar 87 odstotkov oseb, od tega največ učenci, dijaki in študenti (99 %), nato zaposleni in samozaposleni (96 %) ter na tretjem mestu upokojenci (62 %).

 

PREBERITE TUDI: Koliko kave lahko spije nosečnica?


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čudovito pismo vsem mavričnim mamicam
V teh trenutkih mavrične nosečnosti, si zaslužiš vso podporo in nežnost. Nekoga, ob katerem lahko skupaj prevedriš današ...
15
Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Veg(etarij)anstvo v nosečnosti ni nevarno!
Tudi z vegetarijansko in vegansko prehrano ste lahko zdrava nosečnica in donosite povsem zdravega otroka. Morate pa biti...
4



Nov Center za nosečnice v porodnišnici Pos...
V porodnišnici Postojna bodo odslej za zdrave in ogrožene nosečnice skrbeli v sodobno opremljenem Centru za nosečnice, v...
Sejem otroške opreme LJUBLJANA STROLLER SHOW
photo
Izjemno prizorišče s svetovanjem ob izbiri otroške opreme vrhunskih blagovnih znamk, z nasveti priznanih strokovnjakov A...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?