|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Digitalni bon: kaj lahko kupite za svojega šolarja

M. T., 14.6.2022
Od srede, 15. junija vse do 30. novembra 2022 bo mogoče vnovčiti tako imenovane digitalne bone '22 za nakup računalniške opreme. Digitalni bon prejmejo osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje. Preverite, zakaj lahko vnovčite najnovejši bon.

image
Do posebnega digitalnega bona v višini 150 evrov bodo upravičeni osnovnošolci 7., 8. in 9. razreda. (Freepik.com)
/11


Državni zbor je konec februarja potrdil zakon o spodbujanju digitalne vključenosti , ki ga je pripravila prejšnja vlada z namenom povečanja digitalne razvitosti gospodarstva in celotne družbe. S tem namenom med drugim zakon prinaša tudi vrednostne bone – digitalne bone za nakup računalniške opreme.

 

Osnovnošolcem pripada 150 evrov

Digitalnega bona '22 ne prejmete v fizični obliki, ampak gre za dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave. Zanj ni potrebno oddajati nobene vloge, unovčite pa ga lahko za nakup računalniške opreme.

Do bonov bodo sprva upravičeni osnovnošolci 7., 8. in 9. razreda, dijaki in študenti, ki so imeli na dan 12. marca 2022 stalno prebivališče v Sloveniji. V letu 2022 bodo ti prejeli bone v višini 150 evrov.

 

Digitalni boni v enaki višini bodo pozneje na voljo tudi za prebivalce stare 55 let ali več, ki so prav tako 12. marca letos imeli stalno prebivališče v Sloveniji. Vendar velja za to starostno skupino pri koriščenju bonov dodaten pogoj. Udeležiti se bodo namreč morali brezplačnega izobraževanja s področja digitalne pismenosti.

 

PREBERITE TUDI: Boni21 - kaj za šolo lahko kupim z njimi?

 

Kaj lahko svojemu šolarju oziroma dijaku kupite z digitalnim bonom?

Za razliko od predhodnih bonov, ki smo jih starši lahko uporabili za nakup šolski učbenikov in delovnih zvezkov, leposlovja, različnih vstopnic in podobno, lahko digitalni bon '22 unovčite izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme:

• prenosnega, tabličnega ali namiznega računalnika,

• priklopne postaje za prenosni računalnik,

• računalniškega zaslona,

• tipkovnice in miške,

• digitalnega papirja,

• digitalnega peresa,

• čitalnika pametne kartice,

• spletne kamere,

• slušalk z mikrofonom,

• večfunkcijske naprave, optičnega čitalnika (skenerja), tiskalnika,

• 3D tiskalnika,

• zunanje pomnilniške enote,

• posebne računalniške opreme za digitalno vključenost invalidov in

• kompleta za učenje programiranja (vključno s kartičnim računalnikom in programsko opremo za razvojna okolja).

 

digitalni bon 

Digitalni bon '22 lahko unovčite izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. (FOTO: Freepik.com)

 

Bon lahko izkoristite v več manjših zneskih

Digitalni bon boste lahko v času njegove veljavnosti izkoristili v več manjših zneskih in pri različnih ponudnikih računalniške opreme.

Unovčili ga boste lahko osebno v poslovnih prostorih ponudnika blaga ali s spletnim nakupom na podlagi izjave o unovčitvi digitalnega bona. Izjava vsebuje naslednje osebne podatke: ime in priimek, EMŠO in davčno številko.

 

OSEBNI NAKUP: Prodajalec bo najprej preveril vašo identiteto, in sicer z lastnoročno podpisano izjavo o unovčitvi in vpisom EMŠO in davčne številke ter s predložitvijo osebne izkaznice, potnega lista ali dovoljenja za stalno prebivanje. Prodajalec z vpisom podatkov v informacijski sistem FURS pridobi podatek ali je kupec upravičenec do bona in kolikšno je razpoložljivo dobroimetje.

 

SPLETNI NAKUP: Če boste bon vnovčevali s spletnim nakupom, boste morali ponudniku blaga poslati elektronsko podpisano izjavo ali skenirano lastnoročno podpisano izjavo. V kolikor bo spletni ponudnik to omogočil, boste lahko izjavo tudi dodali kot priponko pri postopku nakupa.

 

Tukaj najdete Izjavo o unovčitvi digitalnega bona '22 >>

 

Digitalne bone ’22 bo mogoče koristiti od 15. junija do 30. novembra 2022.

 

Možnost združitev bonov samo med brati in sestrami

Na vladni spletni strani, kjer najdete vse ključne infomracije o digitalnih bonih so zapisali, da je možno bone znotraj družine tudi združevati in koristiti za skupni nakup.

Združevanje bonov je možno med brati, sestrami, polbrati in polsestrami, za združitev pa je treba izpolniti izjavo o združitvi digitalnih bonov. Ta izjava in izjava o unovčitvi digitalnega bona se predloži ponudniku, pri katerem boste koristili digitalni bon '22.

Združitve bona med starimi starši in vnuki pa niso možne.


Tukaj najdete Izjavo o združitvi digitalnih bonov '22 >>

 

PREBERITE TUDI: Šolski zvezki - nasveti za nakup

 

Za digitalne bone veliko zanimanja

Nekateri ponudniki računalniške opreme so za potrošnike že pripravili posebne ponudbe za koriščenje bonov v njihovih trgovinah.

"Glede na vprašanja, ki jih dobivamo na telefonsko številko klicnega centra 01 55 55 900 in na elektronski naslov digibon@gov.si, ki je namenjen zgolj vprašanjem, vezanim na digitalni bon 22, pričakujemo, da se bo unovčilo veliko število bonov," so pojasnili na Službi vlade RS za digitalno preobrazbo. Konkretne ocene porabe bonov v tem letu za zdaj nimajo.

 

Kako preverite, koliko bona imate še na voljo?

Vrednost digitalnega bona je 150 evrov in z vpogledom prek aplikacije eDavki, boste lahko sami preverili podatke o razpoložljivem znesku vašega digitalnega bona.

Prav tako vam bodo ta podatek lahko dali ponudniki, kjer se boste odločili vnovčiti digitalni bon.

VIR: www.gov.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
79
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
21
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
15
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
11



S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?