|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?

Dobre prehranjevalne navade je treba privzgojiti

P.R., 30.4.2024
Prehrana otrok bi morala biti, v primerjavi s prehrano odraslih, energijsko bolj bogata, saj otroci še rastejo in se razvijajo ter so neprestano v gibanju. Na njihovem jedilniku naj bodo zato raznolika živila.

image
/11


V  primerjavi z najmlajšimi otroki, ki šele spoznavajo hrano in okuse, imajo starejši otroci in mladostniki že bolj izoblikovan okus in vedo, kaj jim je všeč in česa ne marajo. Velika težava pri njih je, da med obroki pogosto uživajo energijsko bogate prigrizke, ki vsebujejo preveč soli in sladkorja, ter radi posegajo po pijačah z dodanimi sladkorji. Zelo pomembno je, da tako mlajše kot starejše otroke osveščate o dobrih prehranjevalnih navadah ter kakovostni prehrani. Pri tem pa ne pozabite, da ste jim največji vzor prav vi, starši.  

 

Raznoliko in uravnoteženo

Prehrana otrok bi morala biti, v primerjavi s prehrano odraslih, energijsko bolj bogata, saj otroci še rastejo in se razvijajo ter so neprestano v gibanju. Na njihovem jedilniku naj bodo zato raznolika živila, bogata z beljakovinami, vitamini, minerali, pa tudi dobrimi maščobami in ogljikovimi hidrati. Otrokom vsak dan ponudite tri glavne in več manjših obrokov, ki naj bodo sestavljeni iz polnovrednih oziroma polnozrnatih živil, kot so bio polnozrnate testenine fusilli, Spar Natur*pur, stročnic, mleka in mlečnih izdelkov, na primer navadni jogurt 1,5 % m.m. LCA, Spar, ter mesa in rib. Med obroki pa naj uživajo kakovostne prigrizke, kot so bio polnozrnati riževi vaflji Spar Natur*pur. Pomembno je tudi, da otroci vsak dan popijejo vsaj liter vode.

 

spar

Vsak dan naj bi zaužili tri vrste zelenjave in dve vrsti sadja.

 

Pet na dan

Pravilo ‘pet na dan’ narekuje uživanje treh vrst zelenjave in dveh vrst sadja vsak dan. Otrokom ponudite sezonske plodove, saj ti pri optimalni zrelosti vsebujejo največ hranil in so bolj polnega okusa. Pripravite jim pisano malico, tako da jim narežete več vrst sadja in dodate še na primer korenček in kolerabo. Z nekaj kreativnosti lahko iz sadno-zelenjavnih koščkov na krožniku ustvarite zabavno sliko ali otrokov najljubši lik, ki bo spodbudil malčke k okušanju tudi najbolj nepriljubljenih živil. Starejšim otrokom pa lahko pripravite na primer smoothie skledo.   

V Sparu vam je na oddelku sadja in zelenjave vedno na voljo široka izbira različnih vrst sadja in zelenjave. V Izbranih okusih sezone pa lahko preverite, katero sezonsko sadje in zelenjava sta trenutno na voljo v Sparu, ter poiščete recepte za okusne jedi. V tem času nas narava razvaja s paradižniki, iz katerih lahko pripravite na primer pito iz paradižnikov in mozzarelle.

 

Pri soli velja pravilo "manj je več"

Ali imate navado dosoljevati hrano pri mizi? Potem bodo to najverjetneje počeli tudi vaši otroci. Ste vedeli, da otroci od 1. do 15. leta ne bi smeli zaužiti več kot 3 g, mladostniki nad 15. letom pa ne več kot 5 g soli dnevno? Slednje dosežete že, če zaužijete en kos pice, pet rezin salame ali dva kosa kruha.* Največ soli sicer vsebujejo mesni izdelki, slan kruh, predpripravljene jedi in hitra hrana.

Kaj lahko storite, da bi vaš otrok užival manj slano hrano? Pri kuhanju uporabljajte manj soli ter jedi pri mizi ne solite dodatno. V trgovini pa izbirajte izdelke z nižjo vsebnostjo soli, kot so na primer čajna klobasa Spar, mesni narezek S-Budget in bela žemlja Pekarne Spar. Izdelke poiščite v Sparu, kjer priljubljenim izdelkom SPAR spreminjajo vsebnost soli, obenem pa ohranjajo njihov okus. Tako se bodo otroci navadili na manj slan okus in ne bodo imeli želje po slanih prigrizkih. 

 

spar

Otroci presežejo dnevni vnos sladkorja predvsem z uživanjem sladkih pijač in sladkarij.

 

Sladkanje po pameti

Večina slovenskih otrok dnevno zaužije več sladkorja kot je priporočljivo. Ta vnos presežejo predvsem z uživanjem sladkih pijač in sadnih sokov, tort, kolačev in peciva. To lahko vodi v prekomerno naraščanje telesne teže, ki se iz otroštva lahko prenese v najstniška leta in kasneje tudi v odraslo dobo ter se odraža s številnimi zdravstvenimi težavami. Zato Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) priporoča, naj dnevni vnos prostih sladkorjev pri otrocih in odraslih nad dopolnjenim drugim letom starosti ne presega 10 % skupnega energijskega vnosa. To za povprečno telesno aktivnega odraslega predstavlja že slabi dve žlički sladkorja na dan.**

Najbolje je, da otroke navadite piti navadno vodo ali nesladkan čaj. Izognite se dodajanju sladkorja jedem ter otrokom po kosilu ponudite sadje ali pa jim sami pripravite sladico, na primer mehke cimetove prestice. Za slajenje namesto navadnega belega sladkorja raje uporabite rjavi trsni sladkor, kot je bio trsni sladkor Spar Natur*pur, kokosov sladkor, med ali različne sirupe, kot je na primer bio javorjev sirup Spar Natur*pur.

Ali ste vedeli, da v Sparu že od leta 2017 spreminjajo vsebnost sladkorja v Sparovih izdelkih? Tako danes na njihovih policah najdete veliko izbiro izdelkov s spremenjeno vsebnostjo sladkorja, ki so kljub temu odličnega okusa. 

 

spar

 

V Spar po kakovostna živila za otroke

V trgovinah SPAR in INTERSPAR vam je vedno na voljo bogata izbira izdelkov za otroke, med katerimi so tudi BIO izdelki, ki so posebej prilagojeni prehranskim potrebam otrok. Našli jih boste pod oznako ‘Dobro za naše otroke’. Med Sparovimi znamkami SPAR, S-Budget, Spar Natur*pur, SPAR Vital, Despar, DESPAR Bebe in Spar free from pa poiščite tudi ostale izdelke in živila za pripravo kakovostnih in uravnoteženih obrokov. Naj vas prepričajo Sparova široka ponudba in vedno ugodne cene!

 

 

*Vir: zloženka NIJZ Preveč soli škodi, na portalu Nijz.si. Dostopno na:

https://nijz.si/publikacije/prevec-soli-skodi/

**Povzeto po članku Največ sladkorjev zaužijemo s sladkimi pijačami in slaščicami na portalu Prehrana.si. Dostopno na:

https://www.prehrana.si/clanek/481-najvec-sladkorjev-zauzijemo-s-sladkimi-pijacami-in-slascicami  

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nezdrava hrana za nosečnice
V nosečnosti se izogibajte nezdravih navad, saj te škodujejo vam, še nerojenemu otroku in kot pravi doula Špela Peternel...
4
Recept za dojenčke: Odlična polenta
Glavna zvezda današnjega recepta je polenta, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za 8 mesečnika in ...
4
Recepti tedna za dojenčke in otroke
Kako pripraviti zajtrke, malice in kosila za majhne in malo starejše otroke bomo ugotavljali v tedenskih receptih s Petr...
4
Naj zadiši po potici
Ob praznikih imamo na mizi veliko dobrot, ki se hitro pokvarijo, piškotna lešnikova potica pa lahko ostane dobra tudi še...
3



Dobre prehranjevalne navade je treba privz...
Prehrana otrok bi morala biti, v primerjavi s prehrano odraslih, energijsko bolj bogata, saj otroci še rastejo in se raz...
Povišan holesterol pri otroku
Vse več je otrok, ki imajo povišane maščobe v krvi, to je povišan holesterol. Otroci, katerih vrednost ni preveč visoka,...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?