|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dodajanje prilagojenega mleka dojenčkom

Otrok in družina, 11.4.2023
Materino mleko je najboljša izbira, vseeno pa kdaj otroka mamica ne more dojiti. Otroka, ki iz različnih vzrokov ne more biti dojen, hranimo po steklenički. Preberite napotke za pripravo obroka za vašega dojenčka.

image
Mleko za dojenčke pripravimo za vsak obrok posebej. (Foto: Freepik.com)
/11


Prve štiri do pet mesecev dojenčka hranimo s prilagojenim mlekom. Njegova sestava je kar najbolj podobna materinemu. Po šestem mesecu pa otroka hranimo z delno prilagojenim mlekom. V njem je koncentracija beljakovin in maščob večja kot v popolnoma prilagojenem mleku. Otroci, ki jih hranimo izključno po steklenički, potrebujejo prve tri mesece življenja vsak dan tako količino mleka, ki ustreza približno petini ali šestini njihove telesne teže, od četrtega meseca pa šestini ali sedmini telesne teže.


Pravo količino mleka za otroka, ki je težak 3600 gramov, izračunamo takole:

3600 g telesne teže : 6 = 600 g mleka v 24 urah.

Če 600 g mleka porazdelimo na primer na 5 obrokov = 120 g pri vsakem obroku.


Prekuhajte vodo!

Mleko za dojenčke pripravimo za vsak obrok posebej. Segreto sme čakati največ 30 minut, ostankov ne smemo pogrevati. Vodo za pripravljanje mleka je treba vedno prekuhati, nato pa jo ohladiti na najmanj 50 °C, preden primešamo mlečni prah. Da nam ne bi bilo treba vode prekuhavati in hladiti za vsak obrok posebej, prekuhajmo enkrat ali dvakrat na dan večjo količino in jo ohlajeno shranimo v čisti termovki.


Upoštevajte navodila proizvajalca

Način priprave in količina mleka, ki jo otrok glede na svojo starost potrebuje, sta natanko navedena na ovoju izdelka. Mlečnega prahu ne raztapljajmo s krepkim stresanjem stekleničke, saj s tem nastajajo zračni mehurčki, ki lahko pri dojenčku povzročijo napenjanje in s tem bolečine v trebuščku. Bolje je, da prah in vodo pomešamo z žlico z dolgim ročajem ali z vilicami. Vedno vzamemo toliko prahu, kot je navedeno v navodilu proizvajalca. Pazimo, da mleko ni prevroče; primerna temperatura je 37 °C. Toploto preverimo s kapljico mleka na zapestju, kjer si merimo srčni utrip. Če kapljico na koži občutimo prijetno toplo, ima mleko primerno temperaturo.


Hranjenje s stekleničko

Tudi pri hranjenju s stekleničko nastajajo med starši in otrokom prijetni občutki ter medsebojna navezanost. Otroka pri hranjenju držimo čim bližje. Ustvarimo mirno okolje in si vzemimo dovolj časa. Otrok naj leži na roki napol vzravnan, glava naj bo v komolčnem pregibu, telo pa v naročju. Paziti moramo, da je glava vedno višje od telesa. Stekleničko držimo tako, da je duda vedno polna mleka, sicer otrok požira zrak.


Steklenička in duda

V prodaji so proti vročini odporne stekleničke in plastenke. Plastenka je lahka in se ne more razbiti, kar nas lahko zapelje, da jo prepogosto prepustimo otroku. Toda ne pozabimo, da stalno sesanje dude pospešuje zobno gnilobo. Kupimo stekleničko s širokim vratom in ravne oblike, saj jo je lažje čistiti. Prava duda je tista za čaj ali mleko s posebno majhno odprtino. Kadar držimo polno stekleničko poševno navzdol, sme skozi odprtino kaniti le po ena kaplja na sekundo.

Gumijaste dude imajo bolj hrapavo površino kot silikonske in otrok jih v ustih čuti kot kožo, zato jih ima večina otrok raje. Zaradi pogostega prekuhavanja postanejo v nekaj tednih mehke in lepljive, takrat jih zamenjajmo z novimi. Silikonske dude so zelo gladke, zato jih veliko otrok ne mara. Pri prekuhavanju se komaj kaj spremenijo, vendar jih je treba kljub temu zamenjati z gumijastimi, ko otroku zrastejo zobje. Krepek ugriz zadošča, da otrok silikonsko dudo poškoduje ali celo odgrizne košček, ki ga nato požre, lahko pa mu zaide tudi v sapnik.


Higiena v kuhinji

V prvih šestih do osmih mesecih je treba stekleničke in dude po uporabi dosledno čistiti in prekuhavati po naslednjih navodilih:

  • Takoj po hranjenju stekleničko splaknemo s hladno vodo, da se je ostanki mleka ne bi oprijeli. Nato jo očistimo z vodo, čistilom in ščetko za steklenice in ponovno splaknemo s čisto vodo.
  • Dudo za pitje očistimo najprej s hladno tekočo vodo. Nato damo vanjo nekaj soli in med seboj drgnemo njene notranje stene. Tako lahko dobro odstranimo ostanke čaja in mleka. Nato dudo krepko splaknemo z mrzlo vodo.
  • Očiščene stekleničke in dude damo v lonec, tako da so popolnoma prekrite z vodo. Prekuhavanje naj traja od pet do deset minut. Nabiranje vodnega kamna na stekleničkah in dudah preprečimo z eno čajno žličko sadnega kisa, ki jo dodamo vodi za prekuhavanje.
  • Prekuhane predmete položimo na čisto krpo, da se posušijo. Takoj ko so suhi, jih shranimo v omari. Čiščenje stekleničk in dud za dojenčke v pomivalnem stroju ne ustreza higienskim zahtevam. Lahko pa uporabljamo tudi mikrovalovno pečico ali lonec na zvišani tlak.


Najpomembnejši napotki za hranjenje po steklenički

  • Mleko za dojenčke pripravimo za vsak obrok posebej, ostankov ne smemo pogrevati.
  • Vodo za pripravljanje mleka je treba vedno prekuhati, nato pa jo ohladiti na najmanj 50 °C.
  • Mlečnega prahu ne raztapljajmo s krepkim stresanjem stekleničke, saj s tem nastajajo zračni mehurčki, ki pri dojenčku lahko povzročijo napenjanje.
  • Primerna temperatura mleka je 37 °C. Toploto preverimo s kapljico mleka na zapestju, kjer si merimo srčni utrip.
  • Otrok naj leži na roki napol vzravnan, glava naj bo v komolčnem pregibu, telo pa v naročju. Paziti moramo, da je glava vedno višje od telesa.
  • Stekleničko držimo tako, da je duda vedno polna mleka, sicer otrok požira zrak.
  • Kupimo stekleničko s širokim vratom in ravne oblike, saj jo je lažje čistiti.
  • Duda mora imeti posebno majhno odprtino – če držimo polno stekleničko poševno navzdol, sme skozi odprtino kaniti le po ena kaplja na sekundo.
  • V prvih šestih do osmih mesecih je treba stekleničke in dude po uporabi dosledno čistiti in prekuhavati.


Vir: Kovacs, H.; Szymczak, A.; Kurth, T.; Suer, P. (2000): Unser Baby ist da, Südwest – Verlag.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
51
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
19
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
7
Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma
Marsikateri starš je v dilemi, kako zgodaj lahko žita, ki vsebujejo gluten ponudi svojemu otroku, ki se na gosto hrano š...
6



Kdaj lahko otroku prvič ponudite jajce?
Jajca so precej alergeno živilo, zato naj bi jih malčkom uvajali v prehrano z nekoliko večjo previdnostjo. Vendar se tud...
3 odlične jedi za doječo mamico
Za mamice, ki dojijo velja, da to kar same pojedo, poje tudi njihov dojenček. V želji, da dojenček ne bi imel težav s pr...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?