|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Gregorjevo - Praznovanje z otroki

Helena Primic, 11.3.2024
Na Gregorjevo lahko spuščate ladjice, organizirate družinski dan ljubezni ali raziskujete stare ljudske običaje.

image
Gregorjevo je po julijanskem koledarju prvi pomladni dan.
/11


Gregorjevo je po starem julijanskem koledarju veljal kot prvi pomladni dan oziroma dan, ko se ptički ženijo. Na ta dan naj bi ptički še posebej glasno žvrgoleli - o ljubezni. 

Preverite nekaj idej, kako praznovati ta slovenski praznik ljubezni z otroki.

 

Spuščanje lučk

Po starem izročilu je 12. marec dan, ko je svetli del dneva dovolj dolg, da lahko čevljarji, kovači in drugi rokodelci prenehajo z delom ob umetni svetlobi.

Zato na ta dan še danes praznujemo to daljšanje dneva tako, da po rekah in potokih spuščamo luči v hišicah, ladjicah ter drugih ročno izdelanih stvaritvah iz papirja in kartona. (Tukaj preverite 10 idej za zabavo s kartonskimi škatlami!)

Preverite, kje bodo letos organizirali spuščanje luči, če pa so otroci premajhni, pa se lahko odpravite do bližnjega potočka ali pa ladjice spustite kar doma v kadi. 

 

PREBERITE TUDI: Ustvarjajmo skupaj - Ta čudovita pomlad

 

Izdelovanje ptičkov in pomladnega okrasja

Gregorjevo je tudi odlična priložnost, da v dom prinesete pomlad. Tako, da skupaj z otroki izdelate ptičke ali pomladne rožice, s pomladnimi pastelnimi barvami pobarvate kamenčke ... se skupaj zabavate pri družinskem ustvarjanju in "packanju". 

Otroci vam lahko pomagajo tudi pri pomladnem čiščenju in spomladanski okrasitvi doma. V resnici nam ni treba kupovati novega pohištva in delati velikih sprememb, da v dom prinesemo svežo pomladno energijo.

Temne barve zamenjajte za svetle, prestavite in zamenjajte kakšne okraske, osvežite kakšen star kot pohištva in pomlad bo pokukala tudi v vaše družinsko gnezdece.


Družinski dan za ljubezen

Ste že kdaj organizirali družinski dan ljubezni? Pustite svoji domišljiji prosto pot. Lahko si družinski člani med sabo zaupate, kaj za vas pomeni ljubezen. Otroci - pa tudi starši! - lahko ljubezen tudi narišejo. Morda se odpravite na ljubezenski popoldanski izlet. Ali si obljubite, da boste na ta dan še posebej pozorni na to, kako zelo spodbujate ljubezen v sebi in pri drugih. Če si redkeje poveste, da se imate radi, je danes dan, ko je to obvezno. Pa četudi večkrat na dan.

Tukaj preverite, kako lahko otroku pokažete ljubezen!

Pa ne pozabite: ljubezni ni nikoli premalo oziroma je je dovolj za vse, zato je ne pozabite deliti tudi z domačimi ljubljenčki, sosedi, neznanci na cesti, naravo in rastlinami.  

 

PREBERITE TUDI: Izdelajmo družinsko drevo

 

Raziskujte stare ljudske običaje in tradicijo

Ste vedeli, da so v starih časih otroci na gregorjevo pod grmi iskali potice in ostanke od svatb? V Prekmurju so učenci na gregorjevo na glavi nosili klobuk, okrašen s pisanimi trakovi, in od hiše do hiše prepevali pesmi.

Skupaj z otroki se lotite raziskovanja starih ljudskih običajev, tradicije in kulture, ki bo sicer izumrla, če je starši ne bomo predali svojim otrokom.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
4
Norice ali vodene koze
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
4



5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...
Praktične priprave na veliko noč
Pred vrati je velika noč. Kaj je treba postoriti, preden napoči nedelja, ko bomo uživali v dobrotah in iskanju pirhov?




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?