|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Holistična podpora družini

Helena Primic, 20.2.2021
Pomembno je, da starši, ki želijo otrokov organizem podpreti čim bolj naravno, vedo ne samo to, s kakšnimi kakovostnimi naravnimi pripravki lahko to storijo, temveč predvsem to, kaj se takrat dogaja v otrokovem telesu.

image
Pri vnetju ušes gre pogosto za kombinacijo porušenega fizičnega ravnovesja in motenih energijskih pretokov. (Foto: Freepik)
/11


Večina staršev želi otrokovo zdravje podpreti na čim bolj naraven način, vendar je včasih - še posebej, ko otrok zboli - težko povsem zaupati naravnim procesom.

Kako si pridobiti to zaupanje v naravo in samozdravilne moči človekovega telesa, smo se pogovarjali s terapevtko naravnega zdravljenja in holistično družinsko svetovalko Jasno Matjašič, o kateri najdete več na njeni spletni strani Zasoncke.si.

 

Kaj se dogaja v otrokovem telesu?

Starši se pogosto ustrašimo otrokove bolečine, vročine in drugih zdravstvenih tegob. Kako se lahko naučimo, da bomo tudi v teh situacijah lahko ostali mirni in lažje pomagali otroku?  

"Ko starši razumejo mehanizme delovanja procesov v telesu, je razum bolj umirjen, hkrati pa točno vemo, kako je najbolje ukrepati v določeni situaciji. Zato je pomembno, da starši, ki želijo otrokov organizem podpreti čim bolj naravno, vedo ne samo to, s kakšnimi kakovostnimi naravnimi pripravki lahko to storijo, temveč predvsem to, kaj se takrat dogaja v otrokovem telesu.

Pa to ne iz strogo medicinskega stališča, temveč kot splošno in celostno razumevanje procesov ter mehanizmov v telesu. Da torej starš razume, kaj ob posameznem stanju telo poskuša narediti, kaj je namen in kako to počne. Ko razumemo, kaj se dogaja v telesu, lahko šele vemo, kako preventivno delovati, med katerimi naravnimi pomočniki izbirati, kaj storiti v akutni situaciji ter kdaj in kakšno pomoč potrebujemo/iščemo," odgovarja Matjašičeva, ki svoje bogato znanje in izkušnje deli s starši tudi v spletni šoli Veva.si.

 

PREBERITE TUDI: Najpogostejše težave dojenčkov - Nasvet zeliščarke

 

Za tiste, ki želijo biti aktivni v procesu (o)zdravljenja

Terapevtko naravnega zdravljenja smo vprašali, katere so tiste težave, zaradi katerih največ parov, nosečnic in staršev poišče njeno pomoč?

"Pokrivam zelo širok spekter različnih fizičnih težav kot tudi psihoemocionalnih stanj in življenjskih izzivov, tako pri parih, ki ne morejo zanositi ali imajo ponavljajoče spontane splave, nosečnicah in mamicah po porodu kot otrocih in odraslih. Vsem, ki me obiščejo, pa je skupno to, da si resnično želijo biti aktivni v procesu (o)zdravljenja, da iščejo telesu in duši prijazno naravno podporo ter so pripravljeni prevzeti odgovornost za lastno vpletenost pri nastalih težavah.

Če sem bolj konkretna, najpogostejši izzivi, s katerimi se pogosteje srečujem pri otrocih vseh starosti, so težave s spanjem in nespečnostjo, alergija, astma, težave s kožo, dermatitis, težave z dihali (prehlad, bronhitis, bronhiolitis, pljučnica), slabokrvnost, driska/zaprtost/kolike, težave s sečili, šibek imunski sistem, kronična vnetja, ponavljajoče ali akutne fizične težave ter izzivi z začaranimi krogi bolezenskih težav, pa tudi različne intenzivnejše stiske otrok, kot na primer trma, jokavost, jeza, nemir, živčnost, prihod novega člana v družino, nesigurnost, strahovi, stiske ob ločitvi, selitvi, smrti, prepirih in uvajanju v vrtec ter stiske v šoli," nam je zaupala Matjašičeva, ki zelo pogosto svetuje individualno prilagojeno naravno ter celostno fizično podporo s pravilno prehrano, zelišči in prehranskimi dodatki, ki jo podpre z Bachovimi osebnimi mešanicami ter energijskim zemljevidom dejanskih vzrokov in poti do njihovega preseganja.

 

PREBERITE TUDI: POZOR - Previdno s fiziološko raztopino in aspiratorji

 

Vzroki za težave pri otrocih so po navadi mešanega izvora

Zaradi otrokove povezanosti s staršem so otrokove težave lahko le zunanji odraz predvsem materinih težav, kar lahko mamo odpelje tudi v neskončno in s krivdo obremenjeno tuhtanje Kaj delam narobe. Kako pogosto se s to energijsko povezanostjo med otrokom in mamo oziroma staršem srečuje sogovornica?

"Res je, da so otroci energijsko še zelo povezani s starši, predvsem z mamo. Ta povezava je zelo intenzivna predvsem pri dojenčkih in se z odraščanjem otroka vse bolj rahlja. Kdaj točno otrok izstopi iz materinega energijskega polja, je zelo individualnega značaja in ne moremo potegniti enoznačne črte. Teoretično naj bi se to zgodilo med otrokovim osmim in desetim letom, vendar je takšno razumevanje zelo površno in preveč posplošeno, saj na ta proces vplivajo številni, tudi nepredvidljivi življenjski faktorji.

Zato nikakor ne smemo kar avtomatsko sklepati, da se vse otrokove težave preslikane težave mame (ali očeta). Prav tako seveda ne moremo trditi, da ni nobenega vpliva, saj je povsem naravno, da imajo vsi, ki živijo skupaj, drug na drugega precejšen vpliv, so medsebojno energijsko zelo prepleteni in včasih celo zapleteni.

Od vsakega posameznega otroka - njegovega karakterja, dušne naloge, individualne situacije in lastnega dojemanja sveta čustev - je odvisno, do katere mere se bo vpletal v preizkušnje in izzive staršev. Lahko se zgodi, da otrok prevzame nase breme staršev in deluje kot nekakšen energijski strelovod. Ker pa takšni energijski teži pogosto ni dorasel, to tako ali drugače pokaže - z vedenjem, težavami ali boleznijo.

Pa vendar je seveda povsem možno, da so otrokove težave vezane izključno nanj, še najpogosteje pa so pri otrocih vzroki za težave mešanega izvora ter so tako popolnoma individualna kombinacija lastne fizične, družinske in dušne zgodbe," s krivdo preveč obremenjene starše tolaži Matjašičeva, ki pri vsakem pregledu naredi vpogled v biopolje (celostno energijsko stanje) posameznika. Zato lahko vse storitve opravlja v živo, preko spleta ali tudi na daljavo.

 

PREBERITE TUDI:  BLOG - Ko te obišče gospa Krivda

 

Vsak zakaj ima vedno zelo tehten zato

Recimo, da imamo mamo z otrokom, ki ima ponavljajoče težave z bolečinami v ušesih in vnetji ušes. Koliko terapij je potrebnih, da lahko terapevt naravnega zdravljenja odkrije vzroke teh težav? 

"Pri vnetju ušes gre pogosto za kombinacijo porušenega fizičnega ravnovesja in motenih energijskih pretokov, zato sta običajno potrebni dve srečanji (ni pa nujno). Na srečanju, ki traja do dve uri, običajno razčlenimo in ozavestimo naravne ter celostne rešitve za fizično podporo telesu, pa tudi dejanske subtilne vzroke, ki se skrivajo v ozadju in težavo kot generator vzdržujejo. Potem je pa od starša odvisno, kako učinkovito bo spoznanja prenašal v svoje in otrokovo življenje," je odgovorila Matjašičeva, ki se ji starši pri odločitvi, kje začeti in kaj narediti, pogosto kar prepustijo.

"Tako poiščem tisto vstopno točko, ki je v danem trenutku najbolj zrela in katere podpora prinaša učinkovit premik ter posledično sanacijo težave. Ker delujem v smeri aktivnega razumevanja, opolnomočenja starša in usmerjene ter prilagojene učinkovite podpore, je zaradi iste težave redko potrebnih več srečanj. Le v primerih kroničnih ali dlje časa trajajočih različnih težav se okrevanje zna malce zavleči," dodaja terapevtka, ki svetovanje za otroke do 16. leta opravi na željo staršev, pri čemer je zaželeno, da dojenčki in otroci niso prisotni na sami obravnavi. Enako velja tudi za hišne ljubljenčke, s katerimi Matjašičeva terapijo prav tako opravi na daljavo. 

"Pri tem želim poudariti, da jaz ne zdravim, temveč pomagam in svetujem, kako se lahko znova vzpostavi energijska pretočnost, ki spodbudi in omogoči spontane procese samozdravljenja. Hvaležna sem, da sem lahko v tej vlogi posrednika in da to učinkovito počnem že desetletje. In vsakič znova se mi potrdi, kako tesno smo vsi med sabo povezani, da ima res vsak zakaj zelo tehten zato in kako odločilen vpliv ima na situacijo moten pretok energije. Le tega ljudje pogosto sami upočasnjujemo ter oviramo z razumskimi koncepti, čustvenimi stanji in preteklimi travmami ter bolečinami," dodaja sogovornica. 

 

PREBERITE TUDI:  Maske med porodom niso obvezne v vseh porodnišnicah

 

Namesto bitk z mlini na veter se raje notranje krepite

Glede na to, kako zelo so pomembne misli, občutki in energija, ki teče čez naša telesa, kaj bi torej Matjašičeva svetovala nosečnicam, ki morajo rojevati v trenutni situaciji - z masko in morda celo brez partnerjeve prisotnosti?

"Pomembno je, da se najprej natančno pozanimajo, kje lahko rodijo in kako ter kakšni so pogoji. Naj ne pozabijo tudi na možnost poroda na domu, v kolikor si tega želijo in so zanj primerne kandidatke. Naslednji korak je, da situacijo in zunanje pogoje resnično sprejmejo. V tem procesu jim lahko pomaga Bachova osebna mešanica, ki učinkovito podpre preseganje lastnih omejitev, strahov, skrbi in dvomov.

Ključno je torej, da se ne borijo z mlini na veter in po nepotrebnem ne izgubljajo moči, temveč se raje notranje krepijo. Da torej sprejmejo stanje in se v glavi nastavijo, da trenutno tako pač je in to ne glede na njihovo prepričanje ter da je žal nepomembno, kaj si one želijo in potrebujejo. Vem, da je to težje narediti kot reči, vendar je za porodnico izjemnega pomena, da čuva svoje moči za tiste bitke, kjer ima možnost vplivanja in bo energijo še kako zelo potrebovala," nosečnicam svetuje sogovornica, ki je prepričana, da je naravno zdravljenje zelo široko področje, ki raziskuje in podpira že začete energijske ali/in fizične procese samozdravljenja ter nikoli ne gre dlje, kot je v danem trenutku v najvišje dobro posameznika.

"Moja terapevtska obravnava tako lahko - glede na razlog obiska - temelji na iskanju in odpravi dejanskega vzroka za posamezno težavo, energijski podpori ali/in učinkoviti naravni podpori fizičnega telesa,"zaključuje sogovornica.



 

Jasna Matjašič Jasna Matjašič je terapevtka naravnega zdravljenja, ki ljudem (pa tudi živalim) ponuja celostno in holistično svetovanje s svojevrstno kombinacijo različnih tehnik, kot so karmična diagnostika, Bachova cvetna terapija (pripravlja tudi Bachove osebne mešanice, ki jih lahko naročite po telefonu), postavitev družine, TKM, zeliščarstvo, prehrana kot način zdravljenja in še druge.

Kontaktirate jo lahko na jasna@zasoncke.si in 030 307 233, več o njenem delu pa najdete na njeni spletni strani Zasoncke.si, Facebook strani in Veva.si.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8
Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
8
FOTO: Najbolj srčkani "velikonočni zaj...
V galeriji si oglejte najbolj srčkane otroške velikonočne zajčke, v članku pa preverite 35 skrivališč - takšne lažje in ...
7
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
6



5 pravil za popolne velikonočne praznike
Ste zadržani do ameriške navade lova na pirhe in velikonočnega zajčka, ki nima nobene povezave s krščansko velikonočno t...
FOTO: Najbolj srčkani "velikonočni zaj...
photo
V galeriji si oglejte najbolj srčkane otroške velikonočne zajčke, v članku pa preverite 35 skrivališč - takšne lažje in ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?