|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Inflacija DA ali NE?

Ceneje.si , 24.1.2010
Predstavljamo indeks rasti cen, ki so jih spremljali na portalu Ceneje.si za tehnične izdelke za zadnjih 12 mesecev.

image
/11


Največje podražitve so zabeležili pri klimatskih napravah, ki so se v povprečju podražile za 36,57 % v primerjavi z lanskim letom. Tem so sledili brivniki z 32,26 % ter aparati za peko kruha s 27,16 %, ki so bili hit lanskega leta.
 
Na področju računalništva pa so bili bistvene podražitve deležni tiskalniki, tako laserski kot brizgalni. Prvi so se podražili v povprečju za 33,46 % drugi pa za dobrih 10 odstotnih točk manj. Razlog za podražitev ni le v dejanskih cenah, temveč tudi v spremembi navad potrošnikov, ki so si bolj ogledovali srednji cenovni razred tiskalnikov, verjetno predvsem zaradi namenov prihranka pri vzdrževanju in zaradi dodatnih funkcij, ki jih po novem takšni tiskalniki omogočajo (multifunkcijske naprave). Ti dejavniki skupaj so precej pripomogli k zvišanju indeksa cen v računalništvu.
 
Svetovno prvenstvo v nogometu in Olimpijske igre pocenile LCD televizorje
 
Največjega zadovoljstva zaradi pocenitve so bili deležni potrošniki zabavne elektronike. Televizorji in računalniški monitorji so se v primerjavi z lanskim letom pocenili za dobrih 20%. Vzroke za to lahko najdemo npr. v napredovanju tehnologije in bistveno ugodnejši proizvodnji LCD ekranov zaradi ekonomije obsega in s tem prevlado nad klasičnimi CRT televizorji, ki so že skorajda izginili s prodajnega trga. Vzrok za pocenitev pa lahko vidimo tudi v konkurenčnem boju trgovcev oz. proizvajalcev za čimvečji tržni delež pred začetkom lanskega nogometnega svetovnega prvenstva in Olimpijskih iger v Pekingu.
 
Večja konkurenca znotraj blagovnih znamk in med telefonskimi aparati znižala cene fotoapratov
 
Cene fotoaparatov ter digitalnih kamer so v celoti v povprečju padle za slabih 20%. Najobčutnejšo pocenitev so doživele spominske kartice, saj so se pocenile za dobrih 29%. Vzrok za to je najbrž tudi v vedno večji prisotnosti kopij originalov ter blagovnih znamk kitajskega porekla.
 
Ali je ob vseh teh podražitvah ter pocenitvah kaj ostalo tudi na isti ravni kot lansko leto?
 
Nefleksibilen trg GSM aparatov ne omogoča večjih sprememb cen
 
Tako stacionarni kot GSM telefoni vzdržujejo podobne cene skozi vse leto, z nekaj manj kot 0,5% podražitvijo. Razlog za to leži verjetno tudi v posebnosti slovenskega trga telefonije, ki je dokaj nenavaden in nefleksibilen. Večino telefonov prodajo mobilni operaterji in to s pogodbami o sklenitvi ali podaljšanju najemnega razmerja. Na tak način obvladujejo veliko večino prodaje. Tako je ves trg precej bolj netransparenten kot ostali trgi tehničnih izdelkov.
 
Cene izdelkov kategorij zabavne elektronike so v povprečju padale. Na splošno gledano je kategorija s foto opremo doživela 19,90% zmanjšanje cen, sledila ji je avdio&video z 1,87%, telefonija z 1,66% ter računalništvo z minimalno povprečno spremembo 0,17%.
 
Cene gospodinjskih aparatov zaradi “nekonkurence” višje
 
Zanimivo pa je, da so izdelki iz področja gospodinjskih aparatov skoraj povsod doživeli povišanje cen. Celotno področje se je tako podražlilo za 8,59%. Z izjemo kuhinjskih nap ter depilatorjev so se cene vseh izdelkov dvignile. Poleg prej omenjenih so bili povprečno 10% dviga cen deležni še izdelki iz kategorij sesalniki, hladilniki in zamrzovalniki, štedilniki ter pomivalni stroji. Cena bele tehnike tako vztrajno raste. Pri gospodinjskih aparatih naletimo še na eno anomalijo trga, in sicer tukaj več kot polovico tržnega deleža dosega zgolj en proizvajalec, ki s tem tudi diktira dogajanje na trgu in posledično določa tudi tržne cene. Govorimo seveda o našem proizvajalcu Gorenje. Znano je tudi, da so Gorenjevi izdelki precej dražji v Sloveniji kot v tujini.
 
Opomba k rezultatom
 
Gibanja cen in indeksov so odvisna ne samo od dejanskih cen posameznih izdelkov, temveč tudi od trenutnega stanja na trgu. Normalno je, da v prodaji niso vedno isti izdelki z istimi lastnostmi, temveč se ponudba posameznih vrst izdelkov skozi čas spreminja zaradi same narave tehničnih izdelkov, ki se nenehno spreminjajo in tehnično izboljšujejo. Zaradi tega lahko nastanejo odstopanja pri povprečno izračunanih cenah. Katalog merjenih izdelkov se tako lahko mesečno spreminja, saj trgovci skozi čas spreminjajo svoje prodajne programe in starejše tehnične izdelke zamenjujejo z novejšimi, tehnično boljšimi izdelki.
 
Seveda pa meritev stanja cen za posamezen mesec predstavlja pomemben kazalnik, s katerim potrošnik točno vidi, v katerih okvirih se gibljejo cene za posamezno vrsto izdelka.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Potrošniški kredit
Kaj je potrošniški kredit, kakšna je lahko njegova višina, kdaj pride takšne vrste posojilo v poštev in katero dokumenta...
3
Oktober mesec varčevanja
Oktober je mesec varčevanja, ki se na zadnji dan 31.10. končna s svetovnim dnem varčevanja. V Sloveniji se v zadnjih let...
3
Najpogostejše strategije varčevanja v vzaj...
Strategije varčevanja so odvisne predvsem od tipa vlagatelja, njegovega znanja in izkušenj, ciljev, dolžine varčevanja, ...
3
Kdaj in kako otroka naučiti pomena denarja?
Starši se pri vzgoji otrok srečujejo z mnogimi vprašanji in dilemami. Med njimi se pojavljajo tudi vprašanja povezana z ...
3



Kako prihraniti pri uporabi klimatske napr...
Dandanes si je težko predstavljati življenje brez klimatske naprave, še posebej zaradi dejstva, da so temperature v vroč...
Mlade družine potrebujejo stanovanja
Mladi vedno dlje časa ostajajo doma pri starših, prav tako je zaskrbljujoča tudi Slovenska rodnost, h kateri bi bistveno...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?